February 29, 2016

Ukrayna: 22-28 Şubat 2016 haftasının ana başlıkları


22 – 28 Şubat 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Parlamento koalisyonu yok? - Cumhurbaşkanlığı ekibi Başbakanı kaldırmak için çalışır - Milli Güvenlik Kurulu tutanaklarının yayınlanması ile skandal - Vizesiz rejimi tehdit altında - UMB Grivna düşüşü sadece sınırlamaktadır - Maydan’da protestolar bitmiştir - Savcılık reform istemiyor - Mahkumlar ve rehinelerin değişimi "Cumhuriyetler" kilidi açıldı - Ukrayna, NATO ile iş birliğini genişlenir - Kırım işgalinin ikinci yıl dönümü

ktidar üst yüzeylerde kriz büyüyor

Cumhurbaşkanı Poroşenko ve maiyeti Başbakan genel düşmanlığı temelinde Rada içinde koalisyon yeniden biçimlendirme yoluyla Başbakan Yatsenyuk yerine bile kavmine koyma denemeleri bırakmıyor. Bunu yapmak için farklı eylemler kullanır, Cumhunbaşkan elinde güç yoğunlaşması tek alternatif olarak  zayıflatmayı amaçlayan Batı tarafından Hükümet Başkanı desteklenir.
Güvenlik ve Savunma Parlamento Komisyonu toplantısında Rusya tarafından Kırım işgali ile ilgili 28 Şubat 2014 Milli Güvenlik Kurulu toplantısı transkriptin gizliliği kaldırıldı. Buna göre, İstihbarat şefi temsilcisi 2014 yılı başında Ukrayna doğu ve kuzeyde saldırmak için Rusya'nın istekli hakkında Komitesi bilgilendirmişti.
"Vatan" Partisi başkanı Timoşenko belgelerin gizliliğinin kaldırılması hukuk aykırı ve suç olarak değerledirenir söyledi. Ancak, Ukrayna Güvenlik Servisi ve Verhovna Rada Başkan Yardımcısı Paruby transkriptte gizli bilgileri olmadığına ınanır. Kamu malı raporun yayımlanması olan "Vatan" Partisi destek büyüme oranı ve mevcut Başbakan görevden azaltmanın yollarını arıyan  Poroshenko onayı olmadan gerçekleşmezdı. Zamanında toplantıya katılan eski Başsavcı Vekili Golomşa ve Genelkurmay Başkanı Zamana sıkıyönetim ve saldırgan direnç konusunda ısrar etmişti, fakat onların performansları yayınlanan metinde yer almadığını söyledi. NSDC protokolde tüm konuşmalar Golomsha ve Zamana dahil yer aldığını, daha sonra Milli Güvenlik Konseyi üyeleri  olmadığı için kararı oy hakkı kullanılmazdı iddia ediyor.
Uzmanlar sahtecilik aslında düşündüren, verilen belgelerde dikiş izleri olmaması dikkat çekti. Belgede başbakan için alternatif bir aday olarak, yeni bir koalisyon oluşturmamak amaçlayan NSDC Sekreteri Turçınov (o zamanlarda cumhurbaşkanı vekili, Ukrayna Yüksek Konseyi başkanı), "Halk Cephesi" partinin üyesinin avantajlı bir konuma vurguladı .
Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine verdiği röportajda Başbakan Yatsenyuk Rada’da Poroshenko Bloku hizip keskin eleştirdi. O Blok Poroşenko, ‘Samopomiç’ va ‘Vatan’ Partisi  koalisyon üyeleri reformları istemediğina inanıyor. Ancak, Yatsenyuk Başkanı Poroshenko ile  ortaklık hala devam ettiğini söyledi. Blok Poroşenko başkanı Lutsenko koalisyonun artık var olmadığını iddia ediyor ve yeni bir koalisyon üzerinde önümüzdeki hafta yeni bir hükümet hakkında görüşmeler planlıyor demiş.  Ona göre, hizip meclis çoğunluğu ve Bakanlar Kurulu müşterek faaliyetlerin bir plan sunmak için hazırdır. Cuma günü, RBC-Ukrayna ajansı devlet dairelerinde paniğe neden olan Yatsenük gönüllü istifa bilgisini yayınladı, ancak hükümetin basın hizmeti bu söylentileri yalanladı. Rada Başkanı Groisman üç hiziplerin çıktığına rağmen koalisyon "de jure" varmış, çünkü anlaşmasında halen 237 imza kalmıştır diye söyledi. Koalisyon anlaşmasının resmi fesih için  Radikal Partisi milletvekili kendi imzaları geri çağırmalı. Böylece Cumhurbaşkan yine kaçış yollarını arıyor ve parlamentoyu dağıtmamaya çalışıyor, fakat bu onun bir hakkı zorunluluk değildir ve zaten küçük olan rating güvenliğini azaltacaktır .
Yakın gelecekte Poroşenko’nun bu yeni başbakan ile ilgilenen hiziplerin bir birlik oluşturması mümkün olup olmadığı belli olacak. Koalisyonun çöküşü ile erken seçime yol kaçınılmaz olarak gözüküyor, "Halk Cephesi" partisi, kamuoyu yoklamalarına göre, yeni parlamentoya girmeye hiçbir şansı yoktur.
Cumhurbaşkanı girişimi ekipleri "Petro Poroşenko Bloku" partisi ve Saakaşvili hareketi iki projelerde erken seçim gitmek durumunda bazı analistler ortak bir sonuç daha önemli olabilir inanıdığına rağmen  Cumhurbaşkanlık güç çöküşüne yol açabilir. Gorshenin Enstitüsü bir ankete göre "Samopomiç" ilk toplu sıradadır, KIIS tarafından yapılan bir ankete göre birinciliği Blok Poroşenko almaktadır. Anketlerin sonuçları çok farklı, özelleştirilmiş araştırmaların niteliğini belirtmek ve kamuoyunu manipüle etmek için çalışır olabilir.
Seçim hazırlıklarına da üyelerin görev süreleri Haziran 2014'te sona ermiş Merkez Seçim Komisyonu, kompozisyonu değiştirmek ve listelerini açmak için dönüm seçmeli mevzuat ve çoğunluk bölgelerinde seçimlerin dışlanma görmek için tüm kesimlerin arzusunu göstermektedir. Ve bez altında Aralık 2014 yılında TBMM'ye sunulan görevden alınmasıyla ilgili yasa koydu.

AB ile vizesiz rejimi tehdit aldındadır

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko üç vizesiz yasayı izmaladı. AB’in talep istemesiyle aykırı olan; milletvekiller tarafından son anda değiştirilen gelirlerin elektronik beyanname üzerine yasanın imzalaması Avrupa Komisyonu ile istişare sonuna kadar ertelendi. Ukrayna AB Temsilcisi Tombinskiy’in söylediğine göre, yapılan değiştirmeleri vizesiz rejimi ile ilgili Yol Haritasıda öngörülen koşulların gerçekmesi olmuş diye gözükmez.
Avrupalı yetkililerin söylediğine göre basın servisinin bildirdiği gibi vizesiz rejimi, Ukrayna AB girişmin onaylaması ile ilgili Avrupa Komisyonu toplanıtısı, Hollanda’da bir referand geçireceğine kadar ertelenmişti. AB yönetmenlik tarafından bu mesaj çütüttü ama kararın alınmasının kesin tarihini söylemediler diye altını çizdiler.

NBU ancak Grivnası düşüş sınırlamaktadır

Grivna kuru, NBU tarafından yapılan düzenli döviz müdahalenin sayesinde 27 grn/dol ve 30 grn/Avro oranında duruyor. Yeni yıl başlayınca döviz müzayelerde NBU 66 milyon dolar almış, 239 milyon dolar satmış, dövizin temiz satışı 173 milyon dolarmış. NBU piyasadan iflas etmiş bankalar çekilmesi ve en büyük finans kurumların ikinci onda stres-testlerin geçirmesinin sayesinde durumu düzleştirmeye çalışıyor. Ukreksimbank, Oşçadbank ve Prıvatbank en önemli olanlar diye tanımaktadır.
Merkez Bankası, Nisan ayında yeniden finanse etmek ticari bankaların erişim önceki kefalet devlet tahvili ve mevduat regülatör sertifikalarını ödemek için yeni kredi sağlayarak bir kararname yayınladı. Oran Ukrayna bankalar da bankacılık sisteminin diğer göstergelerin bozulmasına yol açmıştır,% 10 reçete minimum altına düştü.
Ukrayna Bankalar Ulusal Birliği Başkanı Şpek’in düşündüğüne göre döviz sınırlamasının kaldırılması olmadan ekonominin büyümesini sağlanmaz. Ancak dünya konjoktür Ukrayna ihracatı için olumsuzdur, döviz piyasasında devalüasyon baskısı çok büyükmüş, IMF’un bir sonraki göndermesinin kaderi belli değil bu yüzden sınırlamanın kaldırılması olası belirsizdir.
Eski Maliye Bakanlığı İlk Yardımcısı Umanskiy’nin düşündüğüne göre İMF tarafından kredi verilmesinin sonlandırması hemen finans felaketine yol açmaz. Maliye Bakanlığı Başkanı Jaresko tarafından yapılan yeniden yapılanması önceden konuşulmadı ve birkaç yıllık bütçe için ılımlı değil yük olacağına yol açacak hem de Jaresko’nun ve Verhovna Rada (Ukrayna Parlamentosu) Komite Başkanı Yuzhanina’nın vergi sisteminin oluşturması düşüncüleri aynı yanlıştır ve ekonominin sabit büyümesini sağlanmıyordur.
Fitch değerlendirme ajansına göre Parlamento erken seçimi politik belirsizliğini artırır ve geniş finans programın çerçevesinde İMF tarafından yeni kredi dilimlerinin verilmesi kararın kaldırılmasına yol açar.

Maydan’da protestolar bitmiştir

Maidan eylemcilerin çekim ikinci yıl dönümü adanmış özel teklif birkaç yurtsever örgütler aramayı sonlandırmak için mahkeme kararı beyanı olmadan son çadır  yıkımı ile sona erdi. Katılımcılar arasında yetki ve girişimcilerin politikası ile memnun vatandaşlar, yanı sıra gönüllü savaşçıları ve ordu birimleri olarak desteklenen Maidan protesto eylemciler vardı.
Ukrayna yetkililerin iki dalı, herhangi çelişkiler reddetmeyle, bir kontrollü medya, blogcular ve "kanaat önderleri"  vasıtasıyla olayın olumsuz "imajını" sağlamıştır.
Askeri komutanların diğer katılımcıları bilmeden başkanlık idaresine müzakere edildi. Personelin çalışmalarını koordine iğrenç politikacılar ve karışık itibar insanları, "serbest mikrofon" ile  provokatörlerin dahil hemen hemen herkes erişim bulundu. Tabur komutanı UNO Kokhanivsky komutasındaki bazı göstericiler, Rus bankalarının çeşitli dallarında ayaklanmaları sahnelenen radikal protestolardan korkulan sakinleri korkuttu.
21 Şubatta Meydanı'nda "konsey" karşıt olarak otomobil yolcusunu zulüm çekilen polise destek Ayasofya Meydanı'nda paralel bir toplantı düzenledi. Buna ek olarak, aynı zamanda güç ve  istikrarsızlığa "halk öfkesi" görünüşlü eski Başkanı ortamı Yanukoviç kontrollü yakın Rus ve yerel medya politikacıların halk için "emredılmiş eylemi" bir gösterge haline gelmiştir .
Bu önlemler sonucu bulaşan ve protesto toplumun geniş sektörlerde tarafından desteklenmemiş, katılımcıların olayın olumlu bir imaj oluşturmak için uğraşlar başarısız oldu. Ancak yetkililer zorla dağıtmalardan kaçınıldı,  aktif ve terhis edilen askerlerin eski meslektaşları çatışma kurbanlarının yol açabilir için güç yapıları hakkında uyardı.
Yetkililer Meydanı'nda birkaç protestocular kaldığında özel  polis taburu "Kiev-2" olarak tespit edilen kamuflajlı kişiler aracılığıyla son kalan çadır çökertmiş ve protestocular dağınmıştır.
Yetkililer protestoyu söndürmeyi başardı, ancak toplumun yaygın yoksulluk içinde tatminsizlik ve korunmuş sivil özgürlüklerin azaltılması daha organize bir eyleme neden olabilir.Sosyolog anketler hükümete düşük güven, katılımcıların % 70'den fazla devlet ve hükümet başkanlarının herhangi dairesine güvenmiyor göstermektedir. Ukrayna ⅔’n daha fazla reform uğruna fiyat ve tarife artışına istekli değil,% 70 reformlar yürütülen değildir ve ülke yanlış yönde gelişmekte olduğuna inanıyor. Eylem toplumun henüz sisteme direnebilecek bir siyasi güç kurmadığı, ancak yaratılış talebi çok yüksek olduğunu gösterdi.

Savcılık değişikliği istemiyor

Batı Başsavcıyı görevden alınması sağlamıştır. Poroşenko Başsavcı Shokin istifa sunulması Rada’ya göndermiştir, ancak milletvekilleri bunu düşünme zamanı bulamamış. Şokin istifası sonucu onun yerine onun ilk Yardımcısı Sevrük aday olabilir.
Başsavcı Vekili Sakvarelidze Genel Savcılık onun grup üyelerine karşı yedi cezai takibat yayımlandı söyledi. Eski Başsavcı Vekili Kaskiv başkan Poroshenko bir iş ortağı parlamento hizip genel başkan yardımcısı Kononenko, önemli durumlarda Başsavcı liderlere talimatları sahsen verdiğini söyledi. "Elmas savcıların" soruşturması idare eden Müfettiş grubu  kaldırılır. İnsan hakları örgütü Transparency International eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve onun rejimi yetkililerinin suçların soruşturma noktadan hareket etmediğini söyledi.
AB eski sağlık bakanı Bogatireva yaptırımlar kaldırır. Başsavcılık, Bogatıryova’ya  ait mallar ve paralar yurt dışında bulunmadığı bu yüzden bu olayın önemli olmadığını bildiriyor. Rada Bölgeler Partisi eski başkanı Yefremov  Yanukoviç ‘’diktatörlük yasaları" oy gerekçesi ile ilgili soruşturma sonuç almıyor. Soruşturma Bürosu’nu geç oluşturması Maydan ile ilgili soruşturmalar sonuçları açıklanması belirsiz bir zamana erteleniyor.
Uzmanlar Başkan savcılık reformunda bir niyeti olmadığı, aslında, savcılık eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç günlerine dönmüş olmaktadır, tamamen başkanlık idaresi tarafından kontrol edilir ve onun talimatları uygulanır.

Minsk görüşmeler ve Donbas durumu

Minsk görüşmelerde önemli sonuçlar elde edilmemiş, ayrılıkçılar sivillerin ve yasadışı silahlı grupların üyelerinin de dahil olmak üzere yedi Ukraynalı vatandaşları değişmek üzerinde anlaşma başarılıydı. Ukrayna temsilcisi Geraşçenko mahkumların değişimi konusunda engelin kaldırılmasını söyledi.
Ukrayna tarafının müzakereciler biri Bezsmertnıy sadece sessizlik tam rejimini ulaşmasını ve Rusya'dan silah teminini ve mühimmat durdurma üzerine AGİT polis birliği Donbas’a girilebilir inanmaktadır.
Rus yanlısı politikacı Viktor Medvedçuk - Cumhurbaşkanı Putin'in vaftiz babası ve Minsk görüşmelerinin Ukrayna'nın temsilcilerinden biri - her iki taraf için kabul edilebilir "geçiş hükümeti" kendi kendini ilan eden kuruluşlar Donbas işgal altındaki topraklarda kurmayı önerdi. Aslında, o kendisinin "Ukrayna seçim" hareketini 2012 yılından beri  sunmuş olan federalization senaryonun uygulanması ve Ukrayna çöküşü, ısrar ediyor.
Çatışma bölgesinde durum stabil gergin kalır, militanları Svitlodarsomu ve Mariupol yönünde Gorlovka Donetsk yakın sürekli Ukraynalı ordu pozisyonları ateş eder, silahlı kuvvetlerin ölü ve yaralı olarak kayıplar saymaktadır. Işgal altındaki topraklarda basınında yer alan haberlere bakılırsa, savaşçıların kaybı oldukça önemlidir. AGİT sınırındaki geçiş noktalarında aracılığıyla ceset tahliye belgelenmiştir. İstihbarat, Rus ordusu değişimini ve Rus birliklerinin yerel militanlar yerine gelişini belirliyor.
Ukrayna, NATO ile iş birliğini genişlenir
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Ukrayna’da NATO bildiri ofisinin açılması ile ilgili yasayı imzaladı. Savunma Bakanı Poltorak’ın bildirdiğine göre Savunma Bakanlığında reformların başlatması Mart ayında ilk adımları atacaktır. NATO danışmanlarıyla beraber aylık planlı reformların yapılması, gerçekleştirilmesi ve uygulaması ile yol haritasını tasarlandı.

Kırım işgalinin ikinci yıl dönümü

Yarımadanın Rus işgalinin ikinci yıl dönümü arifesinde uzmanlar ve politikacılar önceki döneme özetlemektedir. Bazı Ukrayna şirketleri ve finansal-endüstriyel grupların mülkiyet  Rusya tarafından alınmış iddialar ile uluslararası mahkemelere başvurmuş.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı uluslararası mahkemelerde iddiaları, yaklaşık 50 milyar dolarlık toplam kayıpları dosyalama Ukrayna varlıkların nöbet tüm vakaları yakalar bildirildi.
Politikacılar Rusya tarafından Kırım işgali zamanda kendi rolü hakkında açıklama yapıyor. Sivil toplum Ukrayna ordusu zamanında direniş gösterse  ve ülke liderlerinin sıkıyönetim ilan etse olası senaryoları konuşuyor. Aslında büyük ölçüde gıda, elektrik ve su temini zorlaştıran abluka kalır. 2014 Parlamento serbest ekonomik bölge "Kırım" yarımadasında faaliyet gösteren şirketlerden vergi iptal edilmedi  bir yasa çıkardığı hatırlatalım.
Son aylarda Cumhurbaşkanı devamlı Kırım de-işgal strateji hazır olduğunu duyurulur. Ancak, bu strateji hala yayınlanmamıştır. Sivil Toplum ve Doğu Avrupalı ​​politikacılar Rusya'ya karşı yaptırım soru Minsk anlaşmaların uygulanması ile değil sadece Kırım sorunu kararı ile ilişkili olmalı ısrarlıdır. Dışişleri Meydanı uzmanlar ve Kırım Tatar toplumunun liderleri Kırım'da  ulusal özerklik ilanı olmalıdır noktalarından birinin bir kurtuluş planı sunmaktadır, fakat Ukrayna hükümeti bu başarılarını kullanmak için bir arzu göstermemektedir.

İrina Grigoryeva ve İryna Tüfekçioğlu yardımı ile

No comments:

Post a Comment