February 19, 2016

18.02.2016 Україна: Головні теми доби - Слідом за "Батьківщиною" парламентську коаліцію покинула "Самопоміч"

Слідом за "Батьківщиною" парламентську коаліцію покинула "Самопоміч"
Слідом за "Батьківщиною" парламентську коаліцію покинула "Самопоміч"

Головні події і теми дня 18.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Слідом за "Батьківщиною" парламентську коаліцію покинула "Самопоміч".
  • Посол ЄС Томбінський розкритикував закон про електронні декларації.
  • Суд заарештував поліцейського, який застрелив пасажира переслідуваного автомобіля.

В Україні

  • Фракція "Об'єднання" Самопоміч "прийняла рішення вийти із парламентської коаліції слідом за" Батьківщиною ". Прем'єр-міністр Яценюк анонсував початок консультацій про створення нової коаліції за участі Блоку Порошенка, Народного фронту та Радикальної партії. Глава фракції Блоку Порошенка – Луценко заявив, що у прем'єр-міністра Яценюка є три тижні на переформатування Кабінету міністрів.
  • Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє президенту протягом особливого періоду оголошувати призов до армії за місяць до його початку.
  • Фракції "Самопомочі" та "Батьківщини", незважаючи на відмову працювати в коаліції, взяли участь у голосуванні "безвізових" законів. Прийнято закони про "спецконфіскаціі" і зміни до закону про прокуратуру, відповідно до якого право призначення антикорупційного прокурора надано генеральному прокурору. Також депутати проголосували за розширення повноважень Агентства з розшуку та розпорядження корупційними активами, надавши йому право керування, користування та розпоряджання цими активами до моменту винесення судового рішення.
  • Закон про електронне декларування доходів чиновників і членів їхніх сімей не було переголосовано. Посол ЄС в Україні Томбінський заявив, що внесені поправки суперечать угодам, досягнутим з Євросоюзом, і не будуть прийняті при голосуванні щодо надання безвізового режиму Україні.
  • Також не було скасовано закон про можливість лідерів партій змінювати списки кандидатів після завершення виборчого процесу.
  • Глава "Укроборонпрому" Романов повідомив, що 2015 року концерн підписав контракти на суму $ 1.3 млрд, але завантаження підприємств становить всього 40%. Міністр оборони Полторак повідомив, що 2016 року на проектно-конструкторські роботи в оборонному секторі буде виділено в 4,5 рази більше коштів, ніж у 2015 році.
  • Після демонстрування відео з камер спостереження патрульного поліцейського, що застрелив пасажира переслідуваного автомобіля в ході резонансного переслідування в суботу, узято під варту на два місяці.
  • Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури повідомило, що в рамках розслідування злочинів проти активістів Майдану до суду направлено 126 обвинувальних актів щодо 162 осіб, серед яких співробітники МВС, СБУ, судді, екс-депутати Верховної Ради та 42 цивільні особи ( "тітушки"). Разом розслідуються кримінальні справи стосовно 276 осіб.
  • НБУ знову незначно підвищив офіційний курс гривні: 26,46 ₴/$ (-0,26 грн), 29,33 ₴/€ (-0,43 грн), 3,51 ₴/10 ₽ (+0,08 грн).

Київ

  • У столиці запущено сервіс інформування жителів про надзвичайні ситуації, насущні потреби і розвагах, у тому числі про обмеження руху транспорту, перекриття доріг, пошук донорів, планове відключення водо- та електропостачання.

Війна

  • Напруга на Донбасі наростає, бойовики повсюдно використовують важкі міномети та САУ, в околицях Донецька й Горлівки бої йдуть майже без перерв. Протягом доби, за офіційними даними, загинув один військовослужбовець, троє – поранені. Штаб антитерористичної операції заявляє, що бойовики готують штурм Мар'їнки. Президент Порошенко поінформував віце-президента США Байдена про погіршення обстановки на Донбасі.
  • У Запорізькій області стався напад на склад боєзапасів за допомогою безпілотників, що скидали запальні заряди. Підривів удалося уникнути, у ході ліквідації пожежі постраждав військовослужбовець.
  • На  Донбас прибув перший цього року "конвой Путіна" із 101 вантажівки. Спостерігачі повідомляють, що вони були завантажені не більш ніж на третину та привезли прострочені консерви, книги (можливо, шкільні підручники), промислові електростанції, генератори та будівельні інструменти. Посол США в ОБСЄ заявив, що бойовики блокують надання допомоги жителям Донбасу міжнародними благодійними організаціями.

Україна й світ

  • Нафтогаз офіційно повідомив Росію про початок спору щодо захопленого в Криму майна, включаючи бурові установки, газорозподільні мережі, підземні сховища, флот, родовища нафти та газу.
  • Якщо Газпром не прокачуватиме через ГТС України зумовлену контрактом 2009 року кількість газу, вартість його транспортування зросте втричі.
  • Посол США в Україні Пайетт наполягає на переведенні Збройних сил України на стандарти НАТО. Він вважає боротьбу з корупцією найважливішим елементом перемоги у війні з Росією. Пайетт повідомив про виділення Конгресом США  поточного року понад $300 млн на проведення військових навчань української армії і постачання нелетального озброєння.
  • У Туреччині стався ще один теракт – військовий конвой підірвався на дистанційному фугасі. Загинуло шестеро людей, ще двох – поранено. У ході попереднього теракту в Анкарі загинуло 22 пілота турецьких ВПС.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив: в суді з Росією з приводу тримільярдного "боргу Януковича" Україна доводитиме, що отримані кошти – хабар за формою та змістом і були привласнені колишнім президентом.
  • На засіданні ОБСЄ представник США закликав Росію надати доступ спостерігачам моніторингової місії до районів, контрольованих бойовиками "ДНР" і "ЛНР".
  • США розмістили свою військову техніку в секретних печерах у Норвегії для можливості швидкого реагування на екстрені ситуації, які можуть виникнути внаслідок зростання напруженості між НАТО та Росією.
  • Переговори про продовження членства Великої Британії в ЄС ідуть важко, компроміс з більшості питань поки не знайдено. Вихід країни з Євросоюзу завдасть серйозного удару по Союзу та послабить його економічні позиції у світовій економіці. При досягненні компромісу на цих переговорах у червні у Великій Британії буде проведено референдум про членство країни ЄС.

Тренди


  • Глава Національного інституту стратегічних досліджень Горбулін підкреслив, що підготовка Росії до агресії почалася задовго до 2014 року, РФ проводила безперервні навчання на кордоні з Україною, в яких брали участь до 10 тисяч. осіб. Він вважає, що російська загроза збережеться навіть після деокупації Криму й Донбасу. На його думку, Росія врешті-решт програє протистояння, оскільки її пропаганда побудована на обмані.
  • На думку деяких аналітиків, до "антикорупційних" законів, прийнятих Верховною Радою, закладені великі ризики, пов'язані із додатковими повноваженнями, наданими правоохоронним органам, а процес надання безвізового режиму Україні може затягнутися на невизначений термін без прийняття рішення про електронне декларування доходів чиновників і членів їх сімей, починаючи з 2016 року.
  • Відео, представлене прокуратурою в суді над співробітником поліції, що застрелив пасажира переслідуваного автомобіля, свідчить про перевищення ним службових повноважень і порушенні інструкцій. Експерти зазначають, що водій автомобіля також є правопорушником та має понести відповідальність, інакше це спричинить повторні порушення закону "мажорами".

No comments:

Post a Comment