February 17, 2016

16.02.2016 Україна: Головні теми доби - Рада не змогла відправити у відставку Кабінет міністрів

Рада не змогла відправити у відставку Кабінет міністрів
Рада не змогла відправити у відставку Кабінет міністрів

Головні події і теми дня 16.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Рада не змогла відправити у відставку Кабінет міністрів.
  • Ухвалений "антикорупційний закон" про електронне декларування порушує домовленості щодо безвізового режиму з ЄС.
  • Гривня продовжує падати.
  • Росія закриває Керченську протоку для будівництва мосту до Криму.

В Україні

  • Президент Порошенко виступив із пропозицією повного оновлення уряду зі збереженням діючої парламентської коаліції. Він також попросив генерального прокурора Шокіна піти у відставку. Згідно із повідомленнями ЗМІ, Шокін подав заяву про відставку, однак співробітники Генпрокуратури повідомили, що він у даний час перебуває у відпустці.
  • Верховна Рада прийняла закон про електронне декларування доходів чиновників і членів їх сімей із врахуванням поправок, внесених у залі одним із депутатів фракції Блоку Порошенка, які повністю нівелюють запропоновані антикорупційні норми. Депутат Лещенко закликав главу представництва ЄС Томбінського не визнавати прийнятий закон як виконану умову для надання Україні безвізового режиму.
  • Парламент прийняв закон, внесений усіма лідерами фракцій коаліції, про можливість виключення зі списків кандидатів у депутати після закінчення виборчого процесу.
  • Прийнято за основу проект закону, що розширює повноваження генерального прокурора, який отримує право відхиляти кандидатури на посаду керівника антикорупційної прокуратури. У першому читанні також ухвалено законопроект про спецконфіскацію коштів при здійснення умисного злочину, суспільно небезпечного діяння або злочинів, санкції за які передбачають конфіскацію майна. За основу прийнято законопроект, який розширює можливості Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів. Агентство отримує право розпорядження та користування такими активами.
  • Друге читання прийнятих законопроектів заплановано на 18 лютого.
  • Прийнято закон про скасування попереднього етапу приватизації великих державних компаній, що дозволяє виставляти їх на продаж повністю, без обов'язкового попереднього продажу п'яти-десятивідсоткового пакета акцій для оцінки реальної вартості. Міністр економічного розвитку Абромавічус підтримав цей закон, що дозволяє, на його думку, провести велику приватизацію вже в цьому році.
  • Прийнято закон, що забороняє участь компаній із Росії та інших країн, щодо яких застосовано санкції, у приватизації державних підприємств.
  • Уряд відзвітував у парламенті про результати своєї діяльності за попередній період. Депутати більшістю голосів оцінили роботу Кабінету міністрів як незадовільну, однак голосування про недовіру уряду завершилося безрезультатно. Таким чином, уряд продовжить свою роботу принаймні до вересня 2016 року.
  • Глава НАБУ Ситник повідомив, що перші справи проти високопосадовців буде завершено та передано до суду вже в лютому.
  • Згідно із дослідженнями Міжнародної організації з міграції, трудові мігранти з України переказали до країни 2014 року майже $3 млрд, ще стільки саме – привезено до України готівкою. Сума надходжень порівнянна з обсягами кредитів, які отримує Україна від міжнародних організацій.
  • Офіційний курс гривні продовжує стрімко падати: 27,02 ₴/$ (+0,20 грн), 30,17 ₴/€ (+0,18 грн), 3,54 ₴/10 ₽ (+0,10 грн).

Війна

  • У ході боїв за попередню добу українські війська зазнали серйозних втрат. Троє військовослужбовців загинули, семеро – поранені. Бої ідуть усією лінією фронту, бойовики застосовують важке озброєння, включаючи САУ та РСЗВ "Град". Через обстріли знов закрито пункт пропуску "Мар'їнка". Начальник Генштабу Муженко підтвердив, що військам дозволено відкривати вогонь у відповідь на обстріл, але заборонено провокувати бойовиків на відкриття вогню.
  • Місія ОБСЄ заявляє, що бойовики обмежують пересування спостерігачів і привозять до місць проведення інспекцій підставних місцевих жителів.
  • За оцінкою експерта Атлантичної ради Аслунда, на відновлення Донбасу потрібно не менше $20 млрд. В України таких коштів немає, і вона буде змушена звернутися за допомогою до ЄС і США. Одним із джерел коштів на відновлення Аслунд вважає виплату агресором репарацій, вимогу про які Україні варто було б додати до мінських домовленостей.

Україна й світ

  • Згідно з повідомленнями ЗМІ, після початку будівництва моста до Криму Росія має намір закрити рух суден Керченською протокою, крім кораблів свого військово-морського флоту і технологічних мостобудівних плавзасобів. Для будівництва моста буде використано конструкції Кримської АЕС, що рохвалюється, будівництво якої було зупинено в кінці 80-х років минулого століття.
  • Росія остаточно зупинила транзит українських фур своєю територією. Міністерство інфраструктури України повідомляє про досягнуту домовленість щодо повернення до України транспорту, зупиненого в Росії, у відповідь на безперешкодний проїзд до Росії вантажівок, які повертаються з ЄС. Однак громадські активісти, які блокують переміщення російських фур всією країною, відмовляються знімати блокаду.
  • Уряд Росії подовжує повноваження глави Газпрому Міллера ще на п'ять років.
  • ЗМІ повідомляють, що в результаті переговорів ОПЕК з іншими державами, які видобувають нафту, досягнуто згоди про обмеження видобутку для підняття цін на світовому ринку. Однак угода може стати безглуздою, якщо Іран, з якого знято санкції, різко збільшить видобуток для відновлення та розширення своєї частки на ринку, навіть на шкоду власним доходам.

Тренди


  • За оцінками більшості українських і міжнародних експертів, виступ президента Порошенка та голосування у Верховній Раді були спектаклем, мета якого – продемонструвати Заходу, що в Україні відбуваються зміни та забезпечити підстави для надання чергового траншу кредиту МВФ. За відставку уряду не проголосували навіть депутати фракцій, які ініціювали вотум недовіри, що може свідчити про досягнення консенсусу олігархічних груп, які контролюють значну частину парламенту, президента та прем'єр-міністра. При цьому уряд продовжить виконувати свої обов'язки принаймні до початку наступної сесії парламенту – у вересні, а генеральний прокурор, який нібито подав заяву про відставку, виявився у відпустці, і не може бути звільнений. Крім того, до закону про електронне декларування доходів чиновників знов внесено поправки, які прямо суперечать домовленості з ЄС про запровадження безвізового режиму.
  • Відставка генерального прокурора не свідчить про спробу змінити систему, оскільки, на думку працівників правоохоронних органів і правозахисників, його обов'язки протягом невизначено довгого періоду виконуватиме його нинішній заступник Севрук, повністю підконтрольний президенту та його адміністрації.
  • Після десятків безуспішних спроб за півроку голові парламенту Гройсману вдалося "продавити" закон про право партійних лідерів виключати кандидатів у депутати із партійних списків після закінчення виборів. Експерти вважають, що метою даного закону стало небажання президента Порошенка допустити до Верховної Ради адвоката лідера партії "УКРОП" Корбана, що мав стати депутатом у разі переходу на роботу до уряду одного з чинних парламентарів Блоку Порошенка. Комітет виборців України вимагає від президента ветувати закон, який порушує, на думку організації, права виборців.
  • Перед голосуванням у Верховній Раді біля Київської міської адміністрації, на Майдані та у районі урядового кварталу знову помічені проплачені демонстранти. Експерти припускають, що їх можуть використовувати для організації масових заворушень у ході акцій до другої річниці розстрілу Майдану, яку готують активісти наприкінці тижня.

No comments:

Post a Comment