February 16, 2016

15.02.2016 Україна: Головні теми доби - Заступник генпрокурора Касько подав у відставку

Заступник генпрокурора Касько подав у відставку
Заступник генпрокурора Касько подав у відставку

Головні події і теми дня 15.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Заступник генпрокурора Касько подав у відставку.
  • Фракція Блоку Порошенка оцінила результати роботи Кабінету міністрів як незадовільні.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати.

В Україні

  • У парламенті збирають підписи за відставку Кабінету міністрів, фракція "Самопоміч" сподівається, що до моменту звіту уряду кількість голосів, необхідну для винесення на голосування постанови про відставку, буде зібрано. Фракція Блоку Порошенка визнала результати роботи уряду незадовільними. Фракція "Народного фронту" висловила підтримку чинному уряду. 16 лютого перед парламентом активісти мають намір провести акції за відставку Кабміну.
  • Заступник генерального прокурора Касько подав у відставку. Він мотивував своє рішення тим, що в ГПУ панує корупція та кругова порука, усе більше ключових посад обіймають люди колишнього генпрокурора Пшонки, а спроби змінити ситуацію негайно й показово переслідуються. Прес-служба Генпрокуратури назвала вчинок Каська піар-акцією. Генеральний прокурор Шокін задовольнив відставку.
  • Кабінет міністрів прийняв рішення про призупинення транзиту російського автотранспорту Україною.
  • США поставили до України системи контролю кордону, що дозволяють в автоматичному режимі відслідковувати пересування людей, транспортних засобів і суден, що зводить до мінімуму людський фактор. Підготовчі роботи на кордоні майже завершено, системи буде введено в дію в максимально короткі терміни.
  • Офіційний курс гривні стрімко падає, незважаючи на те, що НБУ продовжує продавати валюту на аукціоні: 26,82 ₴/$ (+0,67 грн), 29,98 ₴/€ (+0,50 грн), 3,45 ₴/10 ₽ (+0,16 грн).

Київ

  • Головне управління юстиції у Києві має намір протягом півроку запустити в столиці проект електронного управління послугами "Онлайн-будинок юстиції", де можна буде отримати максимальну кількість державних послуг через Інтернет.
  • Із 16 по 22 лютого в Києві буде посилено заходи безпеки через проведення заходів, присвячених другій річниці розстрілу Майдану. Прес-служба СБУ заявила про можливі провокації, намічені на ці дати.

Війна

  • Ситуація у зоні конфлікту на Донбасі продовжує загострюватися, бойовики відновили обстріли українських позицій із САУ всією лінією фронту.

Україна й світ

  • Прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу відвідав Україну з офіційним візитом, у ході якого було досягнуто згоди про надання Україні кредиту в розмірі $50 млн для фінансування загального фонду держбюджету та передавання Збройним силам укомплектованого польового госпіталю. Туреччина підтримує деокупацію Криму та має намір брати участь у багатосторонніх переговорах про долю півострова. Давутоглу заявив про готовність Туреччини до підписання з Україною угоди про зону вільної торгівлі.
  • Уряд Німеччини наполягає на виконанні владою України зобов'язань щодо продовження реформ, і попереджає, що відхилення від цього курсу чревате наслідками, оскільки фінансова допомога від ЄС і Німеччини надається в обмін на реформи.
  • Міністерство закордонних справ оголосило про підготовку міжнародних переговорів з деокупації Криму у форматі "Женева +".
  • Міністри закордонних справ країн – членів ЄС прийняли рішення про зняття санкцій із 170 білоруських чиновників і трьох компаній. Ембарго на постачання зброї залишається в силі. Рада ЄС, як і раніше, стурбована ситуацією з правами людини у Білорусі. Єврокомісар із закордонних справ Могеріні заявила, що зняття санкцій пов'язано з "правильними кроками" президента Лукашенка.
  • Канцлер Німеччини Меркель має намір докласти максимум зусиль для збереження Шенгенської угоди. Вона виступає проти закриття внутрішніх кордонів ЄС і закликає максимально зміцнити зовнішні рубежі спільноти.
  • Спікер парламенту Молдови Канду має намір відновити переговори з врегулювання конфлікту в Придністров'ї у колишньому форматі з урахуванням зміни глобальної і регіональної ситуації.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр звинуватив Росію й Туреччину в порушенні домовленостей щодо Сирії. Канцлер Меркель підтримує пропозицію про створення безпольотної зони над Сирією, що дозволить припинити бомбардування.
  • Республіка Боснія та Герцеговина подала офіційну заявку на вступ до ЄС.

Тренди


  • Слідом за главою Одеської облдержадміністрації Саакашвілі, міністр економічного розвитку Абромавічус заявив про необхідність зміни прем'єр-міністра та запропонував кандидатуру міністра фінансів Яресько. Однак зміна прем'єра без згоди фракції "Народного фронту" означає автоматичний розпад коаліції. Розпуск парламенту є правом, а не обов'язком президента, тому деякий час Верховна рада може приймати закони на основі ситуативної більшості. Однак без підтримки Опозиційного блоку й нової коаліції не може бути створено. На даний момент у парламенті немає голосів як за відставку, так і за прийняття програми діяльності уряду, яка б забезпечила його діяльність ще протягом року без загрози відставки.
  • На думку експертів і спостерігачів, відставка заступника генпрокурора Каська стала серйозним ударом по іміджу України, у черговий раз продемонструвавши відмову влади від проведення реформи, і ще сильніше опустила рейтинг країни. Посол США Пайетт вважає, що звільнення Каська зупинить реформи в Україні.
  • Обмеження транзиту вантажного автотранспорту вдарить більшою мірою по Росії, ніж по Україні, хоча українські експортери також зазнають істотних збитків через необхідність користування транскавказьким коридором і двома поромними переправами через Чорне та Каспійське моря.
  • Згідно із нормами СОТ, обидві країни порушують угоду про вільний транзит. Глава державної фіскальної служби Насиров заявив, що блокада активістами російських автоперевізників є злочином. Однак узгоджені дії України та Польщі, яка також заборонила транзит російського вантажного автотранспорту, можуть принести обом країнам істотні вигоди у взаєминах з Росією.

No comments:

Post a Comment