February 14, 2016

13.02.2016 Україна: Головні теми доби - Європарламент не затягуватиме надання безвізового режиму Україні

Європарламент не затягуватиме надання безвізового режиму Україні
Європарламент не затягуватиме надання безвізового режиму Україні

Головні події і теми дня 13.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Європарламент не затягуватиме надання безвізового режиму Україні.
  • Зустріч глав МЗС у "нормандському форматі" завершилася безрезультатно.
  • НБУ дозволив українцям отримувати електронні гроші від нерезидентів.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив програму співпраці з НАТО на 2016 рік.
  • За словами голови Закарпатської обласної державної адміністрації Москаля, блокада російських перевізників триває, фури відправляються назад до кордону. Активісти заблокували рух російських фур і в Житомирській області.
  • Партія "Самопоміч" висунула свого депутата Семенченка кандидатом на виборах мера Кривого Рогу.
  • НБУ з 13 лютого дозволив українцям отримувати електронні гроші іноземних нерезидентів через міжнародні платіжні системи.

Війна

  • У ході боїв на Донбасі поранено двоє військовослужбовців. На околицях Донецька, Маріуполя, Горлівки та на Волноваському напрямку йдуть безперервні зіткнення.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський повідомив, що роботу пропускного пункту в Мар'їнці буде відновлено після припинення обстрілів бойовиків.
  • За даними розвідки, Росія знову почала інтенсивне перекидання техніки, боєприпасів, пального та живої сили на окуповану територію – в основному, залізничним транспортом – і проводить навчання окупаційних військ під контролем російського командування паралельно з навчаннями російської армії.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що переговори в "нормандському форматі", що відбулися в Мюнхені, були "підготовчими" через відсутність офіційно призначеного міністра закордонних справ Франції, тому не завершилися конкретними результатами. Він повідомив, що на зустрічі обговорювалися питання проведення виборів на окупованій території. Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр вважає, що до вирішення конфлікту на Донбасі ще далеко.
  • Президент Порошенко у виступі на конференції з безпеки в Мюнхені заявив, що в Україні немає громадянської війни, а йде російська агресія. Реформи в Україні йдуть повним ходом, а влада вживає всіх необхідних заходів для боротьби з корупцією. Він закликав інвестувати кошти в українську газотранспортну систему та відкинути проект "Північний потік-2", що знижує енергобезпеку Європи. За його словами, санкції щодо Росії діятимуть до виведення російських військ і повернення контролю над кордоном на Донбасі.
  • Голова Європарламенту Шульц підтвердив, що не затягуватиме з винесенням на затвердження скасування віз для українців відразу ж після прийняття Верховною Радою пакету антикорупційних законів, які є ключовою умовою надання безвізового режиму. Обсяг фінансової допомоги Україні може становити мільярди євро, якщо у донорів буде впевненість, що гроші витрачено за призначенням.
  • Порошенко та прем'єр-міністр Грузії Квірікашвілі домовилися про активізацію економічної співпраці, зокрема, розвиток транзиту "новим Шовковим шмляхом" із Китаю до Європи.
  • Держсекретар США Керрі підтвердив: санкції щодо Росії не буде скасовано до моменту виконання нею мінських домовленостей. Він закликав президента Порошенка зберегти єдність української влади й продемонструвати прогрес у проведенні реформ. Згідно з повідомленням прес-служби Порошенка, сторони обговорили політико-дипломатичні шляхи деокупації Криму.
  • Президент Польщі Дуда вважає, що час для відкриття нових баз НАТО у Східній Європі вже настав.
  • Президент Сирії Асад заявив, що давно повернув би під свій контроль всю територію країни, якби до конфлікту не втручалися сусідні країни. Прем'єр-міністр Франції Вальс закликав Росію припинити бомбардування в Сирії. Турецька військова частина зазнала артилерійського обстрілу з території Сирії, було відкрито у відповідь вогонь. Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу підтвердив підготовку Туреччини до проведення спільної із Саудівською Аравією сухопутної операції у Сирії у рамках стратегії боротьби з терористичною Ісламською державою. Глава МЗС Саудівської Аравії Адель ель Джубейр заявив, що цю можливість буде використано, якщо політичний процес у Сирії буде провалено.

Тренди


  • На думку керівника Національного інституту стратегічних досліджень Горбуліна, існує три варіанти розв'язання проблеми конфлікту на Донбасі: реалізація мінських домовленостей і використання ОБСЄ для контролю їх виконання, що легалізує сепаратизм і підвищує градус протистояння в українському суспільстві. Другий варіант – поділ переговорного процесу: на суто функціональний, що стосується забезпечення допомоги постраждалим районам, звільнення заручників, підтримки режиму припинення вогню; і на новостворений новий формат переговорів, які можуть проходити в іншому місці, для передавання території під міжнародний мандат, можливо, із залученням міжнародних миротворчих сил. Третій варіант – односторонній, за якого Україна повністю виходить із переговорів, наприклад, через відмову у звільненні заручників. Надалі має бути здійснена жорстка блокада окупованих територій з витісненням з них окупантів і колабораціоністів.
  • Міністр соціальної політики Павло Розенко вважає своїм головним досягненням те, що за час його керівництва вдалося уникнути соціальних бунтів. Він заявив, що основним завданням буде поділ реформи пенсійного забезпечення та питання підвищення віку виходу на пенсію, на якому наполягає МВФ. При цьому рівень життя населення продовжує стрімко падати; більше третини сімей оформили субсидії на комунальні послуги; марно витрачені гроші Світового банку, призначені для створення сучасної системи соціальних послуг, розв'язання проблем тимчасових переселенців і їх працевлаштування.
  • Розпорядженням мера Кличка в Києві з 13 лютого скасовано перекриття Хрещатика у вихідні та святкові дні. Громадські активісти вважають це рішення спробою перешкодити запланованими на 18-20 лютого масовим заходам, що пов'язані з річницею розстрілу Небесної сотні.
  • Польовий табір військовослужбовців, які протестували проти нелюдських умов служби та поскаржилися до прокуратури, облаштовано. Винні офіцери отримали стягнення. Проте, волонтери заявляють, що подібне ставлення до українських військових – норма. У військах процвітає бюрократія при оформленні поранень, статусу учасника бойових дій, списання боєприпасів, пального, обмундирування, а солдати, що перебувають на передовій, екіпіровані набагато гірше, ніж підрозділи  поліції, СБУ, прокуратури, що перебувають в тилу.

No comments:

Post a Comment