February 13, 2016

12.02.2016 Україна: Головні теми доби - ЄС вимагає від українських політиків об'єднатися заради продовження реформ

ЄС вимагає від українських політиків об'єднатися заради продовження реформ
Голова представництва ЄС в Україні Томбинський

Головні події і теми дня 12.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ЄС вимагає від українських політиків об'єднатися заради продовження реформ.
  • Волонтери зажадали відставки командувача ВМС Гайдука за антиукраїнську діяльність.
  • Тимошенко та Наливайченко оголосили про об'єднання їхніх політсил "для недопущення нової революції".

В Україні

  • Президент Порошенко вніс до Верховної Ради для невідкладного розгляду пакет із трьох "антикорупційних законів", які, за його словами, дозволять прискорити введення безвізового режиму.
  • Заступник глави адміністрації президента Шимків представив річний звіт про діяльність Національної ради реформ. За його словами, країна суттєво просунулася шляхом реформ у більшості пріоритетних напрямків, а Рада стала платформою для обговорення ключових питань.
  • Прем'єр-міністр Яценюк на зустрічі з іноземними послами заявив, що його партія "Народний фронт" готова до компромісів заради досягнення політичної стабільності. Він вважає головним завданням уряду на 2016 рік співпрацю з МВФ і проведення реформ, підтриманих Фондом.
  • Чиновники, які звільнилися з уряду через відставку міністра економічного розвитку Абромавічуа, зробили спільну заяву, в якій звинуватили керівництво країни у системній кризі, гальмуванні реформ, потуранні корупції і зажадали від президента та глави уряду почати зміни з себе, відмовившись від принципу "друзям – усе, ворогам – закон ".
  • Україна цієї зими не закуповуватиме газ у Росії. Постачання газу за реверсом із Європи значно збільшені.
  • "Укрнафта" заявила про припинення видобутку на деяких родовищ ах через відкликання ліцензій державною службою геології.
  • Міністерство оборони заявляє, що кількість бажаючих служити за контрактом у Збройних силах зросла в 20 разів завдяки збільшенню грошового утримання, виплаті одноразової допомоги та можливості безоплатного здобуття вищої освіти.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що ситуація з реструктуризацією "боргу Януковича" не змінилася, від учасників переговорів нових пропозицій не надходило. Вона, як і раніше, вважає, що суперечку можна залагодити в досудовому порядку.
  • Офіційний курс гривні перед вихідними змінився незначно: 26,15 ₴/$ (+0,06 грн), 29,48 ₴/€ (-0,12 грн), 3,29 ₴/10 ₽ (-0,01 грн). У ході аукціону НБУ продав понад $14 млн.

Війна

  • Напруга на Донбасі не зменшується, за добу зафіксовано 67 обстрілів, у тому числі з важких мінометів та озброєння бронемашин усією лінією бойових дій. Безперервні бої ідуть у Мар'їнці, Пісках і на горлівському напрямку. Двоє українських військовослужбовців дістали поранень.
  • Розвідка та спостерігачі на окупованій території повідомляють про постійні постачання з Росії техніки, боєприпасів і пального бойовикам. Армійські частини окупаційної армії проводять безперервні навчання із бойовими стрільбами. У ході одного із них у Тельманівському районі Донецької області внаслідок обстрілу поранено кілька мирних жителів. Один із ватажків "ДНР" Ходаковський визнав, що на території "республіки" побудовано військову диктатуру, а "суди" виносять смертні вироки.
  • Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Тука заявив, що пункт пропуску в Золотому не буде відкрито через мінометні обстріли бойовиками та неможливість забезпечити безпеку мирного населення.
  • У Криму тривають масові обшуки у кримських татар. МЗС України поінформувало Раду безпеки ООН про посилення репресій у Криму.
  • Ситуація з енергопостачанням Криму залишається напруженою після відмови України постачати електроенергію на півострів після закінчення контракту 2015 року. Крим не може покрити свої потреби за рахунок власної генерації, дизельних установок і прокладеного "енергомосту" з Кубані.
  • Штаб антитерористичної операції повідомив про проведення окупантами на адміністративному кордоні з Кримом масштабних навчань із розгортанням новітніх систем залпового вогню та САУ.

Україна та світ

  • Представництво ЄС в Україні разом із главами дипломатичних місій країн – членів ЄС розповсюдило заяву, адресовану українській владі, в якій закликає її та всі політичні партії України об'єднатися для продовження процесу реформ і досягнення конкретних і переконливих результатів у боротьбі з корупцією.
  • У Гавані відбулася зустріч Папи Римського Франциска та патріарха Російської православної церкви Кирила, за результатами якої було підписано спільну заяву, в якій вони закликають сторони конфлікту в Україні до розсудливості та мирного будівництва. Глави церков закликали своїх священиків працювати над досягненням суспільної гармонії та утримуватися від участі в протистоянні, а також заявили про необхідність подолання церковного розколу в Україні на основі чинних канонічних норм.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв в інтерв'ю німецькому виданню “Хандельсблатт” визнав, що переговори між президентом Путіним і канцлером Німеччини Меркель в основному стосуються України, іноді порушуються питання врегулювання конфлікту в Сирії, але комплексного діалогу, що був раніше, уже немає. Медведєв висловив співчуття, що ЄС, окремі країни Європи та НАТО практично згорнули контакти з Росією через події в Україні.

Тренди


  • Адвокати родичів підлітка, убитого співробітниками поліції у ході переслідування автомобіля, стверджують, що його було застрелено після зупинки автомобіля. Гучний скандал може призвести до відставки керівництва національної поліції і міністра внутрішніх справ, які відразу ж після інциденту заявили про правомірність діяльності поліцейських.
  • Після приїзду зі США Тимошенко – лідера партії "Батьківщина", відбулася знакова подія – оголошено про об'єднання її політичної сили з антикорупційним рухом, який очолює колишній глава СБУ Наливайченко. Таке об'єднання, на думку деяких аналітиків, свідчить про те, що США роблять ставку на "третю силу" в Україні з метою стимулювання уряду та президента проводити реальні реформи та боротися з корупцією. Раніше Наливайченко неодноразово заявляв, що має в своєму розпорядженні документами, які свідчать про корупцію у вищих органах влади, включаючи безпосереднє оточення президента Порошенка.
  • Заступник міністра закордонних справ Пристайко заявив, що включення до тексту мінських домовленостей пункту про передавання контролю над кордоном після проведення виборів на окупованій території Донбасу стало підсумком важких переговорів і компромісів; мінські домовленості, відповідно до яких Україна взяла на себе зобов'язання щодо зміни Конституції, необхідно виконувати. Колишній президент Кравчук вважає, що мінські переговори в нинішньому форматі себе вичерпали, жоден із пунктів домовленостей не виконано, необхідно знайти нові переговорні інструменти та розширити склад учасників для відновлення контролю України над всією територією Донбасу та Криму.

No comments:

Post a Comment