February 11, 2016

10.02.2016 Україна: Головні теми доби - Глава МВФ Лагард пригрозила припиненням фінансування України

Глава МВФ Лагард пригрозила припиненням фінансування України
Глава МВФ Лагард пригрозила припиненням фінансування України

Головні події і теми дня 10.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Глава МВФ Лагард пригрозила припиненням фінансування України за відсутності проведення реформ і боротьби з корупцією.
  • Три людини загинули внаслідок підриву автобуса біля блокпосту в Мар'їнці.
  • Колишнього президента Януковича визнано найбільшим корупціонером у світі.

В Україні

  • Міністр інфраструктури Пивоварський заявив, що НАБУ відкрило розслідування щодо чиновників міністерства про нецільове використання бюджетних коштів.
  • Поліцейських, які брали участь у гонитві за порушником, що закінчилася смертю пасажира автомобіля, відсторонено від служби на час проведення розслідування. Міністр внутрішніх справ Аваков вважає застосування зброї поліцією виправданим. Він заявив, що переатестація поліції має завершитися до кінця року, а спецназ КОРД запрацює до осені 2017 року.
  • Печерський суд поновив на посаді колишнього начальника Державної служби зайнятості, що був спійманий у вересні 2015 року на хабарі в більш ніж півмільйона гривень.
  • Міністерство юстиції має намір виставити на продаж Лук'янівський слідчий ізолятор і за рахунок отриманих коштів побудувати новий.
  • Міністр юстиції Петренко заявив про ліквідацію 600 районних управлінь юстиції, замість яких буде створено 400 бюро правової допомоги.
  • Генпрокуратура заявила, що на владу України під час подій на Майдані впливали ФСБ і помічник президента Росії Сурков.
  • Глава "Укрнафти" Роллінз вважає, що ціна нафти, нижча від $25 за барель, стане великою проблемою для компанії, проте поки фінансові результати позитивні.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що в Україні немає конкретної людини або установи, що відповідає за курс національної валюти, який формується під впливом обсягу випущених грошей і політики фінансових інститутів країни.
  • Протягом сесії на міжбанківському ринку курс гривні залишався стабільним. НБУ встановив офіційний курс на рівні: 25.94 ₴/$, 29,20 ₴/€ (+0.05 грн), 3.28 ₴/10 ₽ (-0.02 грн).

Війна

  • У зоні конфлікту на Донбасі тривають бойові дії уздовж усієї лінії розмежування. У районі Донецького аеропорту на розтяжці підірвалися троє військовослужбовців, один з них загинув.
  • Біля Мар'їнки при спробі проїзду узбіччям на міні підірвався мікроавтобус, загинуло троє людей, ще кілька – поранені. Секретар РНБО Турчинов заявив, що КПВВ у Мар'їнці може бути закритий у зв'язку із загрозою життю населенню через постійні обстріли бойовиками.
  • Чергову зустріч контактної групи в Мінську намічено на 17 лютого, проте невідомо, чи буде на ній присутній представник Росії.
  • Військовий прокурор Матіос заявив про можливі арешти кількох офіцерів частини, в якій виник гучний скандал через нелюдські умови перебування військовослужбовців на навчальному полігоні.
  • Прокуратура вважає докази, зібрані в ході розслідування участі двох військовослужбовців РФ в бойових діях під Щастям, достатніми для передавання до суду.

Україна та світ

  • Глава МВФ Лагард заявила, що керівництво фонду стурбоване ослабленням реформи системи держуправління в Україні, боротьби із корупцією та зниженням впливу закону й законності у формуванні політики держави. Лагард вважає, що країна може повернутися до попереднього стану, яке вона вже переживала в недавній історії. Без пожвавлення реформ і проведення реальної боротьби з корупцією МВФ може згорнути програму допомоги. Міністр фінансів Яресько вважає, що у МВФ немає питань до України щодо прийнятого бюджету, однак є претензії до керівництва країни з приводу темпів проведення реформ і питання щодо триваючої політичної кризи. Президент Порошенко у телефонній розмові з Лагард запевнив її, що країна продовжить реформи, незважаючи на політичну кризу та відсутність взаєморозуміння парламенту та уряду. Він у черговий раз підкреслив необхідність перезавантаження Кабінету міністрів без дострокових парламентських виборів. Порошенко та Лагард дійшли згоди про складання дорожньої карти пріоритетних реформ, які дадуть новий імпульс відносинам з МВФ.
  • Посол Японії в Україні Сумі на спільному засіданні колегій міністерств внутрішніх справ та юстиції заявив, що Україна вживає недостатньо кроків для боротьби з корупцією, хоча певного прогресу все ж досягнуто. Він підкреслив, що країни "Великої сімки" продовжать надавати підтримку уряду України у проведенні реформ.
  • Посол Пайетт повідомив, що США виділяють Україні черговий транш  допомоги в сумі $25 млн на підтримку розвитку поліції, державної прикордонної служби та проведення судової реформи. На його думку, заява МВФ про можливе припинення фінансування України є аргументом для завершення перезавантаження уряду та нульової терплячості до корупції.
  • Міністри закордонних справ країн НАТО прийняли рішення про створення багатонаціональної групи військ для посилення присутності Альянсу у Східній Європі. Глава НАТО Столтенберг заявив, що Альянс вже збільшив своє угруповання в чорноморському регіоні, включаючи військові кораблі та літаки-розвідники AWACS.
  • Кандидат у президенти США від республіканської партії мільярдер Трамп готовий підтримувати добрі стосунки із президентом РФ Путіним.

Тренди


  • Президент Порошенко на зустрічі з громадськими активістами в черговий раз підтвердив, що вважає правильним курс, який проводиться його адміністрацією, і не бажає прислухатися до думки громадянського суспільства про необхідність нового суспільного договору та прийняття нової Конституції. Незважаючи на очевидні ризики такої позиції і провали у внутрішній і зовнішній політиці, недієздатність парламенту та відсутність реформ, він не має наміру нічого змінювати у прийнятій лінії поведінки.
  • На думку деяких фінансових аналітиків, у разі припинення фінансування МВФ фінансової катастрофи в країні не відбудеться, оскільки найближчим часом великих виплат за зовнішнім боргом не передбачається. Крім того, доступ до світових фінансових ринків все одно обмежений, та інвестори не йдуть до країни через високий рівень корупції. Найбільшою проблемою вони вважають можливе припинення програм фінансування з боку Світового банку та ЄБРР, які безпосередньо впливають на підтримку інфраструктури країни.

No comments:

Post a Comment