February 06, 2016

05.02.2016 Україна: Головні теми доби - Знайдено частину зброї, з якої вбивали активістів Майдану

Знайдено частину зброї, з якої вбивали активістів Майдану
Знайдено частину зброї, з якої вбивали активістів Майдану

Головні події і теми дня  05.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Знайдено частину зброї, з якої вбивали активістів Майдану.
  • Порошенко затвердив новий військово-адміністративний поділ України.
  • Глава НБУ Гонтарева не вбачає можливості націоналізації російських банків в Україні.
  • Військовий прокурор Матіос розповів про розслідування обставин окупації Криму.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив рішення РНБО про новий військово-адміністративний поділ території України у зв'язку зі структурними змінами в системі управління Збройних сил і положеннями Воєнної доктрини, яка передбачає механізми реагування на загрозу російської агресії.
  • На думку Порошенка, необхідно прийняти закон, що дозволяє йому оперативно оголошувати призов до армії за різких змін військово-політичної обстановки. Існуючий закон, згідно з яким терміни оголошують за місяць до початку призовного року, він вважає неефективним.
  • Генеральний прокурор Шокін і глава СБУ Грицак повідомили про виявлення 23 одиниць автоматичної зброї, з якої було вбито активістів Майдану.
  • Прем'єр-міністр Яценюк у ході години уряду у Верховній Раді заявив, що кабінет міністрів має намір продовжувати роботу, буде боротися до останнього та піде у відставку тільки всім складом. Вихід у відставку міністра економічного розвитку Абромавічус знизив котирування українських єврооблігацій на 2 %.
  • За словами Яценюка, 2015 року вдалося скоротити дефіцит Нафтогазу з $10 млрд до $1 млрд, а 2016 року він має стати прибутковим підприємством. Він повідомив, що все майно "Укрнафти" заарештовано в рахунок погашення податкової заборгованості.
  • Депутат Соболєв заявив, що фракції партій "Батьківщина" та "Самопоміч" у парламенті не працюватимуть з урядом Яценюка, однак це не означає виходу зі складу коаліції.
  • Національний банк повідомив, що платіжний баланс в 2015 році став профіцитним уперше за останні п'ять років за рахунок значного скорочення дефіциту поточного рахунку та швидкішого падіння імпорту, порівняно з падінням експорту. НБУ очікує уповільнення темпів інфляції до 12 % на кінець 2016 року та до 8 % – на кінець 2017 року. 2015 року падіння ВВП становило 10,5 %, поточного року регулятор планує зростання ВВП до 1,1 %. Дефіцит зведеного бюджету України 2015 року стаовив 30,9 млрд грн. Це в 2,3 рази менше дефіциту 2014 року.
  • Глава НБУ Гонтарєва вважає, що коливання курсу гривні не слід сприймати як щось екстраординарне. Падіння курсу вона пов'язала із падінням ділової активності на початку року, погіршенням ситуації на сировинних ринках і політичною нестабільністю в країні. Гонтарева відмовилася прогнозувати подальшу зміну курсу гривні, заявивши, що регулятор відповідає лише за інфляцію, а підтримання стабільного курсу не входить до обов'язків НБУ. За її словами, у Національного банку немає можливості націоналізувати російські банки, капітал яких становить 15% банківської системи, і компенсувати їх депозити, проте, якщо буде рішення РНБО про націоналізацію, то НБУ його виконає.
  • Курс гривні в останній день тижня майже не змінився: 25.91 ₴/$ (+0.01 грн), 29,03 ₴/€ (+0.01 грн), 3.35 ₴/10 ₽ (-0.03 грн).

Київ

  • У Києві продовжилася кампанія з прикрашання брандмауерів будівель стріт-артом. Наступними, за планом організаторів, мають стати стіни багатоповерхівок "спальних районів" на околицях.

Війна

  • Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі знов ускладнилася, бойовики масовано застосовують важке озброєння. Унаслідок обстрілу в Зайцевому загинув український військовослужбовець, ще трьох –- поранено. За даними розвідки, у районі Горлівки сконцентровано велике військове з'єднання бойовиків, артилерії і танків, а також розгорнуто оперативний резерв, що може свідчити про підготовку до наступу.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг вважає, що закриття пункту пропуску в Зайцевому в околицях Горлівки викликало проблеми у місцевих жителів, які працюють в Артемівську.
  • Згідно з повідомленнями ЗМІ, російські куратори готують проведення власних "виборів" на Донбасі в другій половині квітня.
  • Військовий прокурор Матіос повідомив про розслідування його відомством обставин окупації Криму Росією. Низку документів і стенограм засідань РНБО буде розсекречено та опубліковано. З понад 20 тис. військовослужбовців, що проходили там службу, до України повернулося всього близько 6 тис. Військова прокуратура розслідувала майже 15 тис. справ про дезертирство. Кримських прокурорів оголошено в розшук, на суддів заведено кримінальні справи.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що Україна хоче бачити Туреччину серед учасників переговорів щодо деокупації Криму.
  • Шведський арбітраж прийняв до розгляду позови Приватбанку до Російської Федерації, справа слухатиметься в Гаазі. Суму позову не названо.
  • Президент Туреччини Ердоган заявив, що президент Сирії Асад і Росія винні у знищенні 400 тис. жителів Сирії. Держсекретар США Керрі також звинуватив Росію у величезних жертвах мирних сирійців від бомбардувань.
  • Глава МЗС Данії Йенсен вважає, що санкції з Росії можуть бути зняті, якщо Україна не проводитиме реформи, які вона взяла на себе як зобов'язання з мінських домовленостей.
  • Посол Німеччини Вайль заявив про відсутність альтернативи мінському процесу, незважаючи на те, що громадяни України бояться, що особливий статус окупованих територій на Донбасі може загрожувати цілісності країни. За його словами, у влади України немає "плану Б" для врегулювання кризи на Донбасі.
  • За словами єврокомісара із закордонних справ Могеріні, до кінця червня 2016 року в ЄС має розробити нову стратегію зовнішньої політики та безпеки через зростання загрози терактів, міграційну кризу та погіршення відносин з Росією.

Тренди

  • Німецьких інвесторів відлякує від України не війна на Донбасі, а необхідність мати справу з місцевими судами, заявив посол Німеччини на громадському форумі, присвяченому конституційній реформі. За його словами, необхідно покінчити з можливістю покупки рішень судів.
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе вважає за можливе проведення реформи відомства протягом трьох-чотирьох років, а своїм першочерговим завданням називає злам "середньої ланки", яка забезпечувала передавання грошей від кришування бізнесу керівництву правоохоронних органів.

No comments:

Post a Comment