February 04, 2016

03.02.2016 Україна: Головні теми доби - Захід гнівно відреагував на відставку міністра економічного розвитку Абромавічуса

Захід гнівно відреагував на відставку міністра економічного розвитку Абромавічуса
Захід гнівно відреагував на відставку міністра Абромавічуса

Головні події і теми дня 03.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Захід гнівно відреагував на відставку міністра економічного розвитку Абромавічуса.
  • Верховна Рада провалила ратифікацію угоди про відкриття офісу НАТО в Україні.
  • СБУ затримала одного із ватажків бойовиків ЛНР Корсунського, якого журналісти помітили в Києві.

В Україні

  • Міністр економічного розвитку й торгівлі Абромавічус подав у відставку. Разом із ним подали заяви два його ключових заступники й торговий представник в ЄС Микольська.
  • Депутати Верховної Ради провалили ратифікацію угоди про створення представництва НАТО в Україні, що дозволило б використовувати кошти трастових фондів для допомоги в модернізації української армії. Голосування перенесено на 4 лютого.
  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що деякими депутатами ведеться системна робота з дискредитації уряду; він готовий піти у відставку, якщо Верховна Рада прийме відповідне рішення, знайде більшість голосів і візьме на себе всю повноту відповідальності.
  • Президент Порошенко призначив новим главою Київської облдержадміністрації Мельничука -– колишнього заступника міністра аграрної політики в уряді Азарова.
  • Під Верховною Радою відбулася маніфестація українських Інтернет-провайдерів, які протестували проти свавілля обленерго, які обмежують доступ до опор електромереж, особливо в сільській місцевості.
  • Суд змінив запобіжний захід підозрюваним у вбивстві антиукраїнського журналіста Бузини на частковий нічний домашній арешт.
  • Курс гривні незначно підвищився після різкого стрибка у вівторок. 25.70 ₴/$ (-0.17 грн), 28,10 ₴/€ (-0.15 грн), 3.24 ₴/10 ₽ (-0.08 грн). Керівництво НБУ виправдовує знецінення національної валюти комбінацією ситуативних і фундаментальних факторів. Останніми, на думку НБУ, є падіння цін на світових сировинних ринках, ембарго та блокада з боку Росії, а також девальвація валют країн – торговельних партнерів. Ситуативними НБУ вважає зимові свята, сезонні фактори та надлишкову гривневу ліквідність за рахунок соціальних виплат за грудень-січень і сезонну покупку валюти банками.

Київ

  • У столиці від грипу померли вже 37 осіб, понад 1000 – перебувають у лікарнях.

Війна

  • Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі різко загострилася. Із РСЗВ "Град" обстріляно селище Саханка під Маріуполем. У північній частині Донецька спостерігачі ОБСЄ зафіксували близько 500 розривів, вогонь вівся із гранатометів, артилерії, БМП і танків. Розвідка повідомила про прибуття до "ЛНР" перевірки генерального штабу РФ, під час якої бойовики здійснили показові обстріли українських позицій у Трьохізбенці та в Станиці Луганській. У ході бойових дій поранено двох українських військовослужбовців. Державна прикордонна служба закрила пункт пропуску Зайцеве на горлівському напрямку через постійні обстріли бойовиків.

Україна та світ

  • ЄС виділив Туреччині €3 млрд на програму облаштування сирійських біженців, які перебувають на турецькій території.
  • Туреччина заборонила спостережний політ над своєю територією літакам Росії.

Тренди


  • Міністр економічного розвитку Абромавічус мотивував свою відставку тиском з боку бізнес-партнера президента, заступника керівника фракції Блоку Порошенка у парламенті Кононенка та адміністрації президента. Він звинуватив їх у гальмуванні реформ і тиску з метою призначення на ключові пости в міністерстві своїх людей для контролю фінансових потоків державних підприємств. Посли дев'яти західних країн підписав заяву, в якій висловили засмучення його відставкою, і закликали українську владу продовжити реформи, відкинувши розбіжності й корисливі інтереси. Представник Держдепартаменту Кірбі заявив, що США хочуть продовження реформ в Україні та вбачають Абромавічуса їх виконавцем. Президент Порошенко запропонував Абромавічусу залишитися на посаді. Факти корупції має розслідувати Національне антикорупційне бюро. Кононенко заявив про готовність відмовитися від депутатського мандату, якщо таке рішення прийме президентська фракція у Верховній Раді.

No comments:

Post a Comment