January 28, 2016

27.01.2016 Україна: Головні теми доби - РНБО ухвалила концепцію кібербезпеки

РНБО ухвалила концепцію кібербезпеки
РНБО ухвалила концепцію кібербезпеки

Головні події і теми дня 27.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • РНБО ухвалила концепцію кібербезпеки та новий поділ країни на військово-адміністративні райони.
  • Вибори до районних рад Києва відкладено на невизначений термін.
  • Україна не братиме участь у черговій сесії ПАЧЕС у Москві.
  • У центрі Донецька внаслідок вибуху пошкоджено пам'ятник Леніну.

В Україні

  • На засіданні РНБО президент Порошенко назвав країну-агресор Росію головною військовою загрозою Україні, підкреслив важливість протидії кібернетичним загрозам в умовах ведення гібридної війни та необхідність якнайшвидшого створення в Україні виробництва ракет і боєприпасів. Пріоритетами в оборонному замовленні 2016 року названо розробку та виробництво нових зразків бойової техніки та зброї, забезпечення надійного рівня обороноздатності країни. РНБО ухвалила стратегію кібербезпеки України та новий поділ країни на військово-адміністративні райони. Кабінету міністрів доручено до 29 лютого затвердити державну програму реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу до 2020 року.
  • Президент Порошенко запропонував внести технічні зміни до закону про заочне правосуддя для спрощення притягнення до відповідальності винних у вбивствах і переслідуванні активістів Майдану та прибрати із законопроекту про внесення поправок до Конституції у сфері судової реформи положення, що позбавляє Верховну Раду права висловлювати недовіру генеральному прокурору. Повторне направлення законопроекту на розгляд Конституційного суду планується затвердити на засіданні парламенту 28 січня.
  • Верховна Рада не змогла подолати вето президента на закон про валютні кредити.
  • Кабінет міністрів докапіталізував два найбільші українські державні банки на 15 млрд грн.
  • Уряд звільнив виконувача обов'язків міністра екології Курикіна за нецільове використання півмільярда гривень із суми, отриманої Україною від продажу квоти з викидів у рамках Кіотського протоколу.
  • Окружний суд Києва відклав проведення виборів до районних рад столиці на невизначений термін.
  • Міністр енергетики Демчишин заявив, що 2016 року Україна планує закупити 11-13 млрд м3. Весь цей обсяг може бути отриманий за реверсним маршрутом, проте Демчишин не виключив відновлення тристоронніх переговорів з газу за участі ЄС після І кварталу 2016 року.
  • Держстат повідомив, що падіння виробництва промислової продукції у 2015 році, порівняно із попереднім роком, становило 13,4 %.
  • Держказначейство заявило, що дефіцит бюджету в 2015 році становив 45,15 млдр грн, що в півтора рази менше дефіциту 2014 року.
  • Нацбанк продовжує знижувати офіційний курс гривні: 24.87 ₴/$ (+0.02 грн), 27.07 ₴/€ (+0.15 грн), 3.15 ₴/10 ₽ (+0.11 грн).

Війна

  • Протягом доби бойовики вели обстріли з мінометів, зенітних установок і танків всією протяжністю лінії фронту в Донецькій області. Основні бої йшли в Мар'їнці, у районі Донецького аеропорту та околицях Горлівки. За офіційними даними, поранений військовослужбовець. У Луганській області режим припинення вогню дотримується.
  • У Мінську відбулася чергова зустріч контактної групи. Бойовики знову зірвали обмін полоненими, запропонувавши явно неприйнятний варіант. Представник Росії Гризлов і представники "республік" зажадали прив'язки голосування зі змін до української Конституції до закону про особливості місцевого самоврядування на окупованих територіях. За його словами, особливий статус цих районів має бути введений на постійній основі, як пропонував міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер. Вимоги були повністю відкинуті українською стороною, яка заявила, що вибори та внесення змін до Конституції можливі тільки після повного припинення вогню, виведення російських військ та отримання Україною контролю над кордоном.
    Гуманітарна підгрупа домовилася про продовження постачання вугілля на українські електростанції, відновлення ЛЕП, розмінування території і відкриття нового автомобільного пункту пропуску в Золотому Луганської області.
    Росія гарантувала погашення заборгованості за воду, спожиту окупованими районами Луганської області.
  • Правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що введення пропускної системи в січня 2015 року негативно вплинуло на гуманітарну ситуацію на Донбасі. У звіті про ситуацію в регіоні зазначено, що після оголошення режиму припинення вогню у вересні обидві сторони порушували закони війни. Організація має достовірні дані, що обидві сторони причетні до тортур і жорстокого поводження із затриманими.

Україна та світ

  • Україна не братиме участі в засіданні парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, яке відбудеться в червні 2016 року в Москві під головуванням Росії.
  • США назвали в числі пріоритетів військової стратегії в Європі протидію агресії Росії, мілітаризації Арктики та терористичній загрозі Ісламської держави.
  • Міжнародна правозахисна організація Freedom House десятий рік поспіль відзначає загальне зменшення рівня свободи у світі, особливо це стосується авторитарних режимів – Росії, Китаю та ін.
  • У Страсбурзі на сесії ПАРЄ представлено ​​"Книгу злочинів Російської Федерації в Україні в 2014-2015 роках".
  • У світі таі в Україні відзначали день пам'яті жертв Голокосту.

Тренди


  • Фракція Блоку Порошенка в парламенті ще не визначилася з позицією щодо урядового законопроекту про легалізацію грального бізнесу, однак депутат Нестеренко заявляє, що гральні заклади у відкритому доступі неприпустимі. Член комітету з податкової політики Головко назвав абсурдом урядову ініціативу, оскільки це призведе до погіршення соціального стану населення та розорення багатьох сімей, члени яких хворі на ігрову залежність. При цьому повсюдно відкриваються незаконні ігрові зали під брендом "Національна лотерея".
  • Обсяги продажів пального на АЗС за рік знизилися на 15 %. Бензин марки А-95 на заправках коштує від 18 до 21 грн/л. Глава компанії WOG Корецький заявив, що за нульової вартості нафти бензин на заправках не може коштувати дешевше 14,5 грн/л, з яких майже 10 грн – податки, акциз і збори.
  • Аналітики агентства Da Vinci AG вважають, що нинішня криза набагато глибша за кризу 2008-2009 років. Оптовий товарообіг у гривні скоротився на 13 %, роздрібний -– більш ніж на 20 %. Це свідчить про істотне зниження доходів населення та проблеми не тільки в офіційній, але й у тіньовій економіці, що робить народ ще більш уразливим. Уряд не зміг компенсувати падіння доходів від експорту стимулюванням внутрішнього попиту.
  • Рада парламентської коаліції розглянула питання звіту кабінету міністрів, уточнення коаліційної угоди та кадрові зміни в уряді. Звіт уряду намічено на 16 лютого. Фракція "Самопоміч" у Верховній Раді вирішила відкликати свого міністра з уряду та вважає за доцільне підписання нової коаліційної угоди й формування нового уряду на чолі з новим прем'єр-міністром.

No comments:

Post a Comment