January 25, 2016

24.01.2016 Україна: Головні теми доби - Прем'єр-міністр Яценюк виступив за прийняття Конституції на референдумі

Прем'єр-міністр Яценюк виступив за прийняття Конституції на референдумі
Прем'єр-міністр Яценюк виступив за прийняття Конституції на референдумі

Головні події і теми дня 24.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прем'єр-міністр Яценюк виступив за прийняття Конституції на референдумі.
  • В окупованому Донбасі від епідемії грипу померло близько 300 осіб.
  • Партія "Батьківщина" вимагатиме відставки всього Кабінету міністрів.

В Україні

  • Президент Порошенко дав інтерв'ю трьом українським телеканалам, в якому повідомив, що Україна отримає в лютому черговий транш МВФ у розмірі $1,7 млрд. Він заявив, що Україна отримала гарантії донорської допомоги на відновлення Донбасу. Порошенко очікує переговорів з деокупації Криму за участі ЄС і США, а також подачі позовів до РФ. Він сподівається, що наступного тижня парламент прийме в першому читанні поправки до Конституції у частині судової реформи та зміни до закону про бюджет, необхідні для отримання безвізового режиму. За його словами, для того, щоб Україна прийняла зміни до Конституції, Росія має виконати свої зобов'язання за мінським угодами. Виборам мають передувати тривале припинення вогню, повний доступ ОБСЄ до кордону, звільнення заручників і повна безпека учасників передвиборчого процесу, можливо, за участі поліцейського контингенту ОБСЄ. Мають також бути скасування результати "виборів", проведених "республіками" у жовтні 2015 року.
  • Глава Верховної Ради Гройсман у черговий раз заявив, що зміни до Конституції у частині децентралізації "помилково" пов'язують із наданням особливого статусу окремим районам Донецької і Луганської областей.
  • Прем'єр-міністр Яценюк і міністр внутрішніх справ Аваков виступають за зміну Конституції у результаті загальнонаціонального референдуму, а не шляхом прийняття поправок у парламенті. Яценюк виступає за оновлення коаліційної угоди, яка з маніфесту має перетворитися на зобов'язальний документ із чітким графіком роботи. Він вважає основним завданням поточного року будівництво нових шкіл, лікарень і доріг у регіонах.

Війна

  • У ході боїв на Донбасі поранено двоє українських військовослужбовців. Бої йшли у Мар'їнці та околицях Донецького аеропорту.
  • Лідер бойовиків ДНР Захарченко заявив, що вибори на окупованій території буде обов'язково проведено, відповідно до мінських угод, але без участі олігархічних партій та українських політичних сил.
  • Лідер Меджлісу Чубаров заявив, що деокупація Криму має бути включена до процесу переговорів у Мінську замість створення нового формату переговорів, оскільки в домовленості містять пункт про відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, а Крим є її невід'ємною частиною.
  • За даними розвідки, в окупованому Донбасі від грипу та його ускладнень померло близько 300 осіб.
  • У Маріуполі відбувся траурний мітинг у річницю обстрілу міста, під час якого загинуло 30 людей, поранено – 97.

Україна та світ

  • Міністр економіки Франції Макрон вважає, що санкції з Росії можна зняти вже влітку за умови виконання нею мінських домовленостей.

Тренди


  • Заява прем'єр-міністра Яценюка про те, що Конституція має змінюватися тільки на референдумі, а коаліційна угода має бути переписана, свідчить про зростання суперечностей між ним і президентом та перехід їх у відкриту фазу. У парламенті немає достатньої кількості голосів для прийняття президентських змін до Конституції, а партія "Народний фронт" готова в будь-який момент залишити коаліцію, що може спричинити дострокові парламентські вибори. Президент Порошенко, пов'язаний зобов'язаннями перед Заходом, у черговий раз заявив, що перевиборів не буде, проте політичні аналітики та громадянське суспільство вважають, що вибори більш ніж вірогідні, а партії тримають передвиборні штаби в стані готовності. У разі проведення виборів президентська сила та партія "Народний фронт" неминуче втратять голоси, що дасть шанс іншим учасникам гонки збільшити свою присутність у парламенті. Громадянське суспільство розраховує на ухвалення нового суспільного договору та Конституції на підставі всенародного обговорення.
  • Спроба президента зв'язати поправки до Конституції про "децентралізацію влади" з наданням особливого статусу окупованим районам Донбасу за відсутності конституційної більшості в парламенті загнало "мінський процес" у глуху безвихідь, що, можливо, змінить формат цих переговорів і потребуватиме від України нових підходів до звільнення окупованих територій. Зрив переговорів може спричинити тимчасову ескалацію конфлікту на Донбасі, на фінансування якого у Росії залишається все менше коштів через падіння ціни на енергоносії і несприятливу ситуацію на світових ринках. За останній місяць РФ не відправила на Донбас жодного "конвою", унаслідок чого виникла заборгованість із виплат зарплат "бюджетникам" і соціальних виплат та збільшилося соціальне напруження.

No comments:

Post a Comment