January 22, 2016

21.01.2016 Україна: Головні теми доби - Європарламент схвалив введення безвізового режиму для України

Європарламент схвалив введення безвізового режиму для України
Європарламент схвалив введення безвізового режиму для України

Головні події і теми дня 21.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Європарламент схвалив введення безвізового режиму для України.
  • Перехід на стандарти НАТО в армії може початися з лютого.
  • Порошенко вважає, що гроші МВФ надійдуть до України вже за місяць.
  • Глава Антикорупційного бюро Ситник спростував повідомлення ЗМІ про виділення США $1 млрд в обмін на відставку генпрокурора Шокіна.

В Україні

  • Міністр оборони Полторак заявив, що терміни проведення сьомої хвилі мобілізації залежить від того, скільки кандидатів вдасться набрати на контрактну службу. Він повідомив, що в даний момент відновлюється база військовозобов'язаних, знищена при президенті Януковичі, тому представники військкоматів ходять по квартирах. За словами міністра, Збройні сили мають зміцнюватися незалежно від дій Росії, а реформа армії, розрахована на три роки, почнеться після прийняття програми на РНБО в лютому 2016 року. Структуру міністерства буде реорганізовано, відповідно до стандартів НАТО. Полторак вважає, що армії є чим відповісти а можливий наступ терористичних військ у Донбасі. Глава Генерального штабу Муженко заявив, що країни НАТО збільшать кількість своїх радників для підготовки українських військовослужбовців і продовжать надання військово-технічної допомоги. Рішення про надання летальної зброї залежить від політичного рішення керівництва окремих держав.
  • За оцінкою Світового банку, 2016 року ВВП України може зрости на 1 %. Глава представництва банку в Україні Фан заявив, що країна має продовжувати проводити реформи та відновлювати економіку.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що формат реструктуризації "боргу Януковича" Росії може відрізнятися від попередніх угод, але пропозиція не буде кращою, ніж для інших кредиторів.
  • Нацбанк знову трохи зміцнив офіційний курс гривні, але курс, як і раніше, є нижчим від зафіксованого минулого тижня на 5 %: 24,52 ₴/$ (-0,14 грн), 26,71 ₴/€ (-0,19 грн), 3,09 ₴/10 ₽ (-0,02 грн). Готівкові долари продаються за курсом 26-26,5 грн/$.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, у ході боїв на Донбасі за попередню добу поранено шестеро військовослужбовців. Бойовики вели обстріли та атаки українських позицій в околицях Донецького аеропорту, Мар'їнки, Горлівки й на маріупольському напрямку – у Талаківці та Старогнатівці. Розвідка доповідає про перекидання великої кількості живої сили і техніки російських окупаційних військ до Первомайська, Стаханова та Горлівки, таким чином, намагаючись створити дві ударні групи, націлені на Артемівськ.
  • Учасник переговорів у Мінську Геращенко заявила, що друге читання змін до Конституції може проходити тільки на тлі реального виконання Росією та контрольованими нею бойовиками мінських угод.
  • Росія вчергове заблокувала розширення мандата місії ОБСЄ для контролю всіх пунктів пропуску на українсько-російському кордоні.
  • Згідно із повідомленнями спостерігачів із Донбасу, оголошена бойовиками мобілізація зірвана через небажання місцевих жителів воювати. Росія зміцнює кордон і Ростовській області для запобігання дезертирства найманців і військовослужбовців з Донбасу.
  • Місія ОБСЄ закликала спростити порядок перетину лінії розмежування на окуповану територію Донбасу та збільшити кількість пунктів пропуску.
  • Заступник глави місії Хуг заявив, що якщо атаки на ОБСЄ та обмеження пересування спостерігачів бойовиками продовжаться, мінський процес буде припинено.
  • Командувач силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що напруженість у зоні бойових дій на Донбасі зросла, проте кількість застосування важких озброєнь скоротилася.
  • МЗС засудив заочний арешт лідера кримських татар Джемільова сімферопольським судом окупованого Криму.

Україна та світ

  • Європарламент прийняв резолюцію, що закликає керівні органи ЄС продовжити процедуру включення України до переліку держав, для яких скасовуються візові обмеження. Депутати Європарламенту висловили надію, що українське керівництво виконає в першому кварталі прийняті на себе зобов'язання щодо боротьби з корупцією. Ще однією резолюцією Європарламент закликав країни ЄС відмовитися від реалізації другої черги газопроводу "Північний потік", оскільки це суперечить концепції диверсифікації джерел енергоносіїв, і повністю використовувати транзитний потенціал України.
  • За даними міністерства соцекономрозвитку, за підсумками 2015 року товарообіг України з Росією скоротився на 80 %, у поточному році тенденція зміцниться через введення взаємного ембарго.
  • Канцлер Німеччини Меркель відкидає ідею обмеження кількості прийнятих біженців 200 тис. осіб на рік, як вимагає партія правлячої коаліції ХСС. Міністр внутрішніх справ Німеччини де Мезьер заявив, що прикордонний контроль на кордонах країни, введений до лютого 2016 року, може бути подовжено на невизначений термін.
  • До Європи вперше за 40 років прибув танкер з американською нафтою після зняття обмеження на експорт президентом Обамою.
  • Незважаючи на судовий процес, що йде у Франції стосовно голови МВФ Лагард, керівництво фонду висунуло її кандидатуру на другий термін. Аналітики прогнозують, що вона збереже своє місце.
  • Глава МВФ Лагард висловила впевненість у позитивному рішенні щодо продовження фінансування України та виділення чергового траншу кредиту. Президент Порошенко розраховує, що МВФ виділить $7 млрд уже в лютому.
  • Суд Лондона запідозрив президента Путіна та начальника ФСБ Патрушева у замовному вбивстві колишнього співробітника ФСБ Литвиненка, що скоєне 2006 року у Великій Британії. США поки не планують дій проти Росії у зв'язку із процесом, але не виключають таких кроків надалі.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте вважає, що на порятунок Шенгену залишилося не більше двох місяців, оскільки з настанням тепла потік біженців до Європи різко зросте.
  • На думку американського фінансиста Сороса, Росії в умовах несприятливої ​​економічної кон'юнктури вистачить резервів на два роки, найважчим для неї буде 2017 рік.

Тренди


  • На думку політичних аналітиків, глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі не поспішає створювати нову партію, оскільки пов'язаний зобов'язаннями із президентом Порошенком. Якщо ж партію буде створено, вона буде лідерського типу з обмеженим колом партійних функціонерів, що яскраво продемонстрували "антикорупційні форуми". При цьому запит суспільства на очищення від корупції дуже високий, однак "нові антикорупціонери" не можуть запропонувати механізми виходу з існуючої ситуації, адже більшість з них є членами партії влади.
  • У Давосі опубліковано доповідь про конкурентоспроможність світових економік. Україна в загальному рейтингу посіла 79 місце серед 140 країн, за інвестиційною привабливістю – 59, а за критерієм надійності банків – останнє, 140. Минулого тижня на прес-конференції президент Порошенко назвав главу НБУ Гонтареву найкращим банкіром у світі.
  • Президентська фракція парламенту обговорює кандидатури нових міністрів за своєю квотою для ротації в уряді, проте остаточного рішення ще не прийнято. Як одна із кандидатур на посаду віце-прем'єра розглядається кандидатура першого заступника адміністрації президента Ковальчука. Президентська команда також має намір змінити міністра внутрішніх справ Авакова, якого призначено за квотою партії Народний фронт.
  • Колишній заступник голови НБУ Савченко вважає, що регулятор зобов'язаний обмежити присутність російських банків на українському ринку, а падіння гривні пов'язує зі скупівлею валюти російськими банками.

No comments:

Post a Comment