January 25, 2016

Україна: Головні події і теми тижня 18 – 24 січня 2016

Головні теми тижня 18 24 січня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Конституційний суд схвалив поправки до Конституції про судову реформу Парламентська коаліція на межі розвалу Саакашвілі провів антикорупційний форум у Харкові Кличка обрано головою Асоціації міст України Економічний форум у Давосі Газова війна триває Армія переходить на стандарти НАТО Українська банківська система найгірша у світі Гривня скаче на міжбанку Переговори щодо "боргу Януковича" Санкційна війна з Росією Переговори в Мінську зірвано, донбаські "республіки" оголосили про проведення власних виборів В Україні наростає епідемія грипу Європарламент схвалив введення безвізового режиму для України

Конституційний процес

Конституційний суд у прискореному режимі схвалив президентський проект змін до Конституції у частині реформи правосуддя. Адміністрація президента сподівається на оперативне схвалення Верховною Радою в першому читанні запропонованого проекту змін. Колишня заступник голови Центрвиборчкому Ставнійчук, яка працювала представником України у Венеціанській комісії у 2009-2014 роках, вважає, що пропоновані зміни спрямовано на зміцнення впливу президента на судову владу шляхом внесення до перехідних положень статей, що затягують перехідний період, за яких практично повна влада над судами передається до його розпорядження.
Президент Порошенко на конференції Асоціації міст України заявив, що зміни до Конституції щодо децентралізації буде проголосовано на наступній сесії парламенту, у тексті змін немає натяків на федералізацію, а областям не буде надано особливий статус. Він стверджує, що 2016 року Донбас перейде під контроль України. Посол США Пайетт наполягає на ухваленні Верховною Радою поправок до Конституції про децентралізацію. Пайетт повідомив, що USAID відкриває нову програму партнерства для підтримки децентралізації місцевого самоврядування. У той самий час значна частина суспільства та парламенту рішуче виступають проти цих поправок, оскільки вважають їх шляхом до федералізації країни, до якої Україну підштовхує Росія за допомогою кума президента РФ Медведчука. Крім того, заступник глави парламенту від фракції "Самопоміч" Сироїд указує, що під виглядом децентралізації фактично запроваджується повна централізація влади із підпорядкуванням президенту за допомогою інституту префектів із функціями прокурорського загального нагляду та правом скасування рішень місцевої влади.
Група депутатів Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка звернулася до Конституційного суду щодо тлумачення поняття "наступна сесія парламенту". На думку аналітиків, це зроблено для подовження терміну можливого прийняття змін до Конституції, якими може бути закріплено особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей, до моменту прийняття Росією реальних кроків з виконання своєї частини зобов'язань за мінськими домовленостями.
На думку деяких аналітиків, заява президента Порошенка про наявність 300 депутатських голосів для ухвалення змін до Конституції свідчить про тиск на парламент з метою прийняття такого закону, а твердження про те, що в пропонованих змінах немає згадки про особливий статус територій – брехня та введення громадськості в оману, адже в перехідних положеннях міститься посилання на закон про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей.

Парламентська коаліція на межі розвалу

Парламентська фракція "Об'єднання Самопоміч" заявила про намір відкликати з уряду міністрів, призначених за своєю квотою, для того, щоб не виходячи з коаліції, переписати коаліційну угоду та запросити партнерів до діалогу. Міністр аграрної політики Павленко заявив, що вражений заявою політради фракції про своє відкликання, оскільки з ним не велися консультації з приводу відставки, а міністерство успішно проводить реформи. На думку деяких політичних аналітиків, процеси в парламенті свідчать про підготовку до позачергових парламентських виборів, на яких партії "Самопоміч" і "Батьківщина" сподіваються помітно збільшити свою присутність у парламенті.
Заява прем'єр-міністра Яценюка про те, що Конституція має змінюватися тільки на референдумі, а коаліційна угода має бути переписана, свідчить про наростання суперечностей між ним і президентом та перехід їх у відкриту фазу. У парламенті немає достатньої кількості голосів для прийняття президентських змін до Конституції, а партія "Народний фронт" готова в будь-який момент залишити коаліцію, що може спричинити дострокові парламентські вибори. Президент Порошенко, пов'язаний зобов'язаннями перед Заходом, у черговий раз заявив, що перевиборів не буде, проте політичні аналітики та громадянське суспільство вважають, що вибори більш ніж вірогідні, а партії тримають передвиборні штаби в стані готовності. У разі проведення виборів президентська сила та партія "Народний фронт" неминуче втратять голоси, що дасть шанс іншим учасникам гонки збільшити свою присутність у парламенті. Громадянське суспільство розраховує на ухвалення нового суспільного договору та Конституції на підставі всенародного обговорення.

Саакашвілі провів Антикорупційний форум у Харкові

У Харкові під керівництвом голови Одеської облгосадаміністраціі Саакашвілі пройшов Антикорупційного форум, на якому були присутні близько 3 тис. осіб. Проведення наступного форуму заплановано у Львові. Гарячкова активність Саакашвілі може свідчити про прискорення створення ще однієї пропрезидентської політичної сили під його керівництвом, що дистанційована від Блоку Петра Порошенка, але працює з нею в парі, і підготовку президента до можливих позачергових парламентських виборів. "Форуми" показали, що новий партійний проект буде лідерського типу, а партійна ієрархія – закритою, оскільки форум – не більш ніж залучення учасників до процесу без конкретних результатів. Місцеві учасники не були включені до процесу прийняття рішень, а служили масовкою. На думку деяких аналітиків, проект Саакашвілі в чомусь повторює антикорупційне "роуд-шоу" російського політика Навального, про це саме свідчить і присутність на сцені російського бізнесмена Чичваркіна.

Кличко обраний головою Асоціації міст України

У Києві відбулася конференція мерів – членів Асоціації міст України, головою на якому обрано мера Києва Кличка замість мера Кривого Рогу Вілкула. Мер Львова Садовий заявив, що для обрання Кличка було нелегітимно змінено статут, а кандидатуру львівського міського голови навіть не було винесено на голосування.

Черговий етап газової війни

Газпром зажадав від України оплати за непоставлений у третьому кварталі газ на суму $2,5 млрд, оскільки в контракті 2009 року встановлено ​​формулу "бери або плати".
Європарламент закликав країни ЄС відмовитися від реалізації другої черги газогону "Північний потік", оскільки це суперечить концепції диверсифікації джерел енергоносіїв, і повністю використовувати транзитний потенціал України. Газпром оголосив про остаточне закриття проекту "Південний потік".
Міністр енергетики Демчишин заявив, що в січні закупівлі газу у Росії не плануються, а в лютому – залежатимуть від умов, які може запропонувати Газпром. У той самий час збільшено закупівлю газу з Європи за рахунок коштів кредиту ЄБРР.
Антимонопольний комітет визнав Газпром монополістом на ринку транзиту природного газу та наклав на нього штраф у розмірі 85 млрд грн ($3,5 млрд). Газпром назвав штрафні санкції спробою тиску на компанію та заявив, що питання контрактних зобов'язань мають вирішуватися в Стокгольмському арбітражному суді.

Тримільярдний "борг Януковича"

Міністерство фінансів РФ заявило, що чекає від України запрошення до переговорів щодо врегулювання боргу в сумі $3 млрд, узятого урядом колишнього президента Януковича.
Міністр фінансів Яресько вважає, що питання про борг можна вирішити шляхом переговорів з Росією, не доводячи справу до суду. Найближчим часом може відбутися зустріч українських і російських чиновників для обговорення питання реструктуризації. Яресько заявила, що формат реструктуризації "боргу Януковича" Росії може відрізнятися від попередніх угод, але пропозиція не буде кращою, ніж для інших кредиторів.

Гривня скаче на міжбанку

Протягом тижня на міжбанківському ринку знову спостерігалися різкі стрибки курсу гривні. До середини тижня НБУ шляхом продажу валюти на аукціоні трохи підвищив курс, але до кінця тижня він знову виріс. Незважаючи на запевнення президента, міністра фінансів і голови НБУ про те, що виділення наступного траншу кредиту МВФ – це технічне питання, ринок поки не вбачає перспектив для зростання, тим більше, що озвучені фахівцями світового банку прогнози про зростання ВВП України на 1 % – на рівні похибки, а українська влада не демонструє намірів знизити податковий тиск і розкріпачити економіку. Фахівці й аналітики назвали кілька причин падіння курсу гривні. Серед них активні бюджетні виплати наприкінці 2015 року та бажання рітейлерів конвертувати у валюту передноворічну виручку. Крім того, фахівці називають як можливу причину скупку російськими банками валюти на українському ринку та небажання влади комунікувати із суспільством, що створює атмосферу недовіри до її дій і провокує паніку.

Економічний форум у Давосі. Банківська система України найгірша у світі

Міжнародний економічний форум у Давосі показав, що Україна може розраховувати на кредити міжнародних організацій і допомогу Заходу, у тому числі, у реформуванні держслужби та захисті інтересів України проти російського ембарго в рамках СОТ. Міністр торгівлі США Прітцкер запропонувала Україні допомогу в пошуку директорів для державних компаній.
Президент Порошенко та прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу домовилися про посилення координації і співпраці у сфері оборони. Глава турецького уряду підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, зокрема, у питанні деокупації Криму та припиненні порушень прав людини на півострові. Також відбулися зустрічі Порошенка з віце-президентом США Байденом з імплементації мінських домовленостей.
Перед початком форуму в Давосі опубліковано рейтинг конкурентоспроможності країн, в якому Україна посіла 79 місце із 140 країн. При цьому в рейтингу держсектора вона займає 130 місце, за податковим навантаженням – 119, а за критерієм надійності банків – останнє, 140.

Взаємні санкції України та Росії

На початку тижня на кордоні з Україною вишикувалися величезні черги з фур, що везуть товари до Молдови із Росії. Кабінет міністрів заявив про встановлений перелік пунктів пропуску, через які може здійснюватися транзит вантажів територію України.
В умовах заборони транзиту територією Росії вантажів на Казахстан уряд сподівається завантажити залізничний канал постачання товарів до Середньої Азії і Китаю через Чорне море та Закавказзя та сподівається, що це стане економічно привабливішим, ніж автоперевезення через Росію за повного завантаження поїздів.
Кабінет міністрів розширив перелік російських товарів, що потрапили під санкції. До нього включені ріпчаста цибуля, зелений чай, білий шоколад, готова та консервована риба, жувальна гумка, снеки, томатні й соєві соуси. За даними міністерства економічного розвитку, за підсумками 2015 року товарообіг України з Росією скоротився на 80 %, у поточному році тенденція зміцниться через введення взаємного ембарго.

Армія переходить на стандарти НАТО

Міністр оборони Полторак заявив, що терміни проведення сьомої хвилі мобілізації залежать від того, скільки кандидатів вдасться набрати на контрактну службу. Він повідомив, що в даний момент відновлюється база військовозобов'язаних, знищена при президенті Януковичі, тому представники військкоматів ходять по квартирах. За словами міністра, Збройні сили мають зміцнюватися незалежно від дій Росії, а реформа армії, розрахована на три роки, почнеться після прийняття програми на РНБО в лютому 2016 року. Структуру міністерства буде реорганізовано, відповідно до стандартів НАТО. Полторак вважає, що армії є чим відповісти, а можливий наступ терористичних військ у Донбасі буде відбито. Глава Генерального штабу Муженко заявив, що країни НАТО збільшать кількість своїх радників для підготовки українських військовослужбовців і продовжать надання військово-технічної допомоги. Рішення про надання летальної зброї залежить від політичного рішення керівництва окремих держав.
Прес-служба "Укроборонпрому" повідомила, що на зустрічі керівництва концерну із заступником держсекретаря США Роузом прийнято рішення про реалізацію спільних проектів із виробництва сучасного озброєння та співпрацю у сфері безпеки.
У міністерстві оборони відбулася зустріч із директором програми радників Пентагону Драйденом для обговорення можливості відправки до України військових радників з питань бюджету, тилової служби, медицини та логістики.

Мінські переговори та ситуація в зоні бойових дій на Донбасі

Відбулися переговори президента Порошенка з радниками глав Франції і Німеччини, на яких обговорювалися питання деокупаціі Донбасу. Іноземні представники висловили стурбованість загостренням ситуації на Донбасі та відзначили прогрес, досягнутий Україною в реалізації мінських домовленостей.
Президент Порошенко повідомив у Давосі, що він погодив із віце-президентом США Байденом питання забезпечення безпеки та "модальностей" виборів, а також отримав повну підтримку в імплементації мінських домовленостей, включаючи припинення вогню, звільнення заручників і доступ до кордону. Порошенко заявив: для того, щоб Україна прийняла зміни до Конституції, Росія має виконати свої зобов'язання з мінських домовленостей. Виборам мають передувати тривале припинення вогню, повний доступ ОБСЄ до кордону, звільнення заручників і повна безпека учасників передвиборчого процесу, можливо, за участі поліцейського контингенту ОБСЄ. Крім того, мають бути скасовані результати "виборів" 2014 року.
У Мінську відбулося засідання політичної контактної підгрупи на переговорах із урегулювання ситуації на Донбасі. Представник України на переговорах, колишній президент Кучма заявив, що внесення змін до Конституції України та проведення виборів на окупованій території неможливі без дотримання режиму тиші, відведення важкого озброєння та отримання Україною контролю над кордоном з Росією. За його словами, в Україні немає кишенькового парламенту, який би приймав рішення за вказівкою президента. У відповідь лідери донбаських республік заявили, що не приймають умови, озвучені українською стороною, і проводитимуть вибори без участі українських політичних сил. Також ними висунено неприйнятні умови зі звільнення заручників, унаслідок чого обмін зірвано.
Спроба президента зв'язати поправки до Конституції про "децентралізацію влади" із наданням особливого статусу окупованим районам Донбасу за відсутності конституційної більшості в парламенті загнало "мінський процес" у глуху безвихідь, що, можливо, змінить формат цих переговорів і вимагатиме від України нових підходів до звільнення окупованих територій. Зрив переговорів може спричинити тимчасову ескалацію конфлікту на Донбасі, на фінансування якого у Росії залишається все менше грошей через падіння ціни на енергоносії і несприятливу ситуацію на світових ринках. За останній місяць РФ не відправила на Донбас жодного "конвою", унаслідок чого виникла заборгованість з виплат зарплат "бюджетникам" і соціальних виплат і зросло соціальне напруження.
На тлі переговорів ситуація на Донбасі залишається складною, бойовики не припиняють обстріл та атаки українських позицій з використанням стрілецької зброї, мінометів і бронетехніки, армія щодня зазнає втрат. Бойовики підтягують до передової техніку, боєприпаси та пальне, ведуть розвідку, у ближньому тилу української армії діють диверсійні групи. Місія ОБСЄ не може повноцінно контролювати виконання бойовиками режиму припинення вогню. Крім того, Росія заблокувала розширення мандата місії для доступу до державного кордону.

Епідемія грипу в Україні

В Україні продовжує зростати епідемія грипу. Міністерство охорони здоров'я заявило про 72 смертельних випадки. Основною причиною смертей називають ускладнення після перенесеного захворювання.
На окупованій території у Донбасі зафіксовано десятки випадків захворювання на грип і смертей місцевих жителів, "ополченців" і російських військових. Ситуація ускладнюється дефіцитом ліків і їх поганою якістю, оскільки медикаменти, що постачаються з Росії, найчастіше виявляються контрафактними.

Європарламент схвалив введення безвізового режиму для України

Європарламент прийняв резолюцію, що закликає керівні органи ЄС продовжити процедуру включення України до переліку держав, для яких скасовуються візові обмеження. Депутати Європарламенту висловили надію, що українське керівництво виконає в першому кварталі прийняті на себе зобов'язання щодо боротьби з корупцією.
У Верховній Раді зареєстровано проект змін до закону про бюджет, яким усувається скандальна поправка про перенесення початку електронного декларування доходів чиновниками на 2017 рік.

No comments:

Post a Comment