January 01, 2016

31.12.2015 Україна: Головні теми доби - Порошенко привітав українців з Новим роком

Порошенко привітав українців з Новим роком
Порошенко привітав українців з Новим роком

Головні події і теми дня 31.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко привітав українців з Новим роком.
  • Підписано бюджет на 2016 рік, закон про держслужбу та зміни до Податкового кодексу.
  • Електроопора ЛЕП Нова Каховка – Титан впала внаслідок підриву.
  • У Росії убито біженця з Донбасу.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про держслужбу, зміни до Податкового кодексу та бюджет на 2016 рік.
  • Суд відпустив під домашній арешт ще одного підозрюваного у вбивстві антиукраїнського журналіста Бузини.

Війна

  • Активність воєнних дій у зоні конфлікту на Донбасі знизилася, проте відзначено обстріли в околицях Донецька та Артемівська. Комінтерново було обстріляно з мінометів, про можливість провокацій з боку бойовиків Генеральний штаб попереджав два дні тому. За офіційними даними, постраждалих серед військовослужбовців і мирних жителів немає. Місія ОБСЄ заявляє, що в Комінтерновому обидві сторони конфлікту обмежують свободу її пересування.
    У новорічну ніч під мінометний обстріл бойовиків потрапили Піски та Мар'їнка.
  • Відключення електроенергії у Криму сталося через підрив опори ЛЕП, що веде на півострів. Активісти, що блокували Крим, заявили, що не мають відношення до інциденту. Компанія Укренерго повідомила, що готова відновити працездатність лінії до кінця наступної доби. "Голова" окупованого Криму Аксьонов заявив, що півострів буде повністю забезпечено електроенергією до 1 травня, але й наразі жителям ніщо не загрожує. Президент РФ Путін запропонував провести серед кримчан опитування з питаннями: чи згодні жителі терпіти тимчасові труднощі та чи готові вони до підписання контракту на умовах, що Крим і Севастополь буде названо українською територією. Міністр енергетики РФ Новак заявив, що Росія не згодна з таким формулюванням. Результати опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки, влада Криму обіцяла оприлюднити вже 1 січня.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін затвердив нову концепцію національної безпеки, в якій сказано, що глибока соціально-економічна криза перетворює Україну на вогнище нестабільності безпосередньо біля російських кордонів. Причиною конфлікту названо підтримку США та ЄС антиконституційного перевороту, який призвів до глибокого розколу в суспільстві та збройного конфлікту. У документі заявлено, що Захід прагне перешкодити "інтеграційним процесам" на території колишнього СРСР. Військову силу Росія збирається використовувати тільки у випадку, якщо всі вжиті заходи ненасильницького характеру виявляться неефективними. Інспірування "кольорових революцій" і розширення НАТО названі основними загрозами національній безпеці РФ.
  • Російське міністерство фінансів почало процес судового розгляду щодо "боргів Януковича" в сумі $ 3 млрд, які РФ відмовилася реструктуризувати. Прем'єр-міністр України Яценюк вважає, що країна готова до цього суду.
  • Глава місії ОБСЄ в Україні Апакан сподівається, що 2016 рік стане вирішальним у врегулюванні конфлікту в Україні, незважаючи на те, що ще не досягнуто припинення вогню. Однією з основних гуманітарних проблем протягом року було обмеження свободи пересування місцевого населення.
  • Влада Брюсселя скасували святкові заходи через зберігання терористичної загрози.
  • Єврокомісар з торгівлі Мальстрем переконана, що набуття чинності зони вільної торгівлі України з ЄС створить унікальні можливості для стабілізації і розвитку української економіки.
  • Ціна на нафту марки Brent на світових ринках закінчила рік на позначці $37,28, вона здешевила за місяць на 15 %.

Тренди


  • Концепція національної безпеки Росії показує, що вона налаштована на тривалий конфлікт і продовження військових дій в Україні.
  • Громадські активісти вважають відновлення подачі електроенергії до окупованого Криму потуранням агресору та нагадують, що контракт на постачання закінчується 31 грудня 2015 в 24:00, його автоматичне подовження не передбачено.

No comments:

Post a Comment