December 30, 2015

29.12.2015 Україна: Головні теми доби - Прем'єр-міністр Яценюк дав прес-конференцію за підсумками року

Прем'єр-міністр Яценюк дав прес-конференцію за підсумками року
Прем'єр-міністр Яценюк дав прес-конференцію за підсумками року

Головні події і теми дня 29.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прем'єр-міністр Яценюк дав прес-конференцію за підсумками року.
  • Генеральна прокуратура опублікувала речові докази зі справи Корбана.
  • 60 % українців не згодні з курсом країни.
  • У Росії помер генерал, що командував захопленням Криму.

В Україні

  • Спікер парламенту Гройсман підписав закон про державний бюджет на 2016 рік. Закон про повторні вибори в Кривому Розі не підписано, оскільки регламентний комітет розглядає скаргу Опозиційного блоку про порушення регламенту в процесі його голосування. Текст закону про внесення змін до Податкового кодексу на сайті Верховної Ради відсутній.
  • Президент Порошенко вважає, що головними завданнями СБУ в 2016 році мають стати розробка концепції контррозвідувальної діяльності, боротьба з корупцією в органах влади та протидія монополізації економіки країни.
  • Прем'єр-міністр Яценюк провів прес-конференцію за підсумками року, на якій заявив, що готовий піти у відставку, якщо таке рішення ухвалить парламентська коаліція. За його словами, міністра МВС Авакова звільняти неможна, він необхідний для продовження разом з урядом реформи правоохоронної системи. Яценюк не має наміру міняти міністрів, запропонованих за квотою "Народного фронту". Україна наступного року планує отримати близько $10 млрд західних кредитів, тому прем'єр виключив можливість виходу із програми співпраці з МВФ. Він заявив, що Україна готова до юридичної "війни" з Росією та чекає рішення щодо газової суперечки з РФ в 2016 році. За його словами, наступного року економіка помірно зростатиме.
  • Аграрії продовжують протести проти скасування податкових пільг, блокуючи головні автомагістралі. Представники влади поки не виходили на контакт з мітингувальниками.
  • Глава НБУ Гонтарєва заявила, що наступного року Україна отримає майже $9 млрд фінансової допомоги, наступні транші кредиту МВФ будуть об'єднані, рішення про їх виділення буде прийнято наприкінці січня. Курс гривні в наступному році заплановано на рівні 24,1 грн/$.
  • Національний банк України дозволив юридичним особам надавати послуги з інкасації.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився після різкого падіння в понеділок: 23,79 ₴/$ (-0,02 грн), 26,06 ₴/€ (-0,04 грн), 3,28 ₴/10 ₽ (-0,08 грн).

Війна

  • Спостерігачі місії ОБСЄ зафіксували на центральній вулиці Комінтерново сліди від гусениць важкої техніки. Під виглядом місцевих жителів бойовики повідомляли співробітникам місії про провокації української армії. Генштаб заявив, що Комінтерново не є стратегічно важливим пунктом. За попередню добу інтенсивність бойових зіткнень дещо знизилася, проте вночі посилилися обстріли Мар'їнки та населених пунктів в околицях Донецька й Горлівки. За офіційними даними, в Широкино поранено військовослужбовця.
  • У Луганську окупанти заглушили трансляцію українських радіоканалів. Міністерство інформаційної політики заявило, що має намір збільшити потужність передавачів і вибрати нові частоти для мовлення.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер заявив, що головними завданнями процесу врегулювання в Донбасі є проведення місцевих виборів на початку 2016 року і повна імплементація мінських угод, включаючи відновлення контролю України над кордоном з Росією. Проблемою, що залишається, він вважає порушення режиму припинення вогню, погіршення гуманітарної ситуації на окупованій території і відсутність згоди з питань проведення місцевих виборів.
  • Агентство ООН у справах біженців заявило, що до Європи 2015 року морем прибуло більше мільйона біженців, головним чином, через острів Лесбос, понад три тисячі – потонуло.
  • Туреччина відкинула причетність до підтримки кримськотатарських батальйонів, які формуються в Херсонській області, і ще раз нагадала Росії, що не визнає анексію Криму.

Тренди


  • Закон про внесення змін до податкового кодексу з усіма внесеними правками на сайті парламенту відсутній. Це дає підстави припустити, що до нього вносяться смислові редагування, що є предметом торгу між групами впливу у Верховній Раді.
  • Блок Петра Порошенка "Солідарність" планує прибрати з назви партії прізвище президента. Представники партії визнають, що вона не є ідеологічною та йшла на парламентські вибори, використовуючи рейтинг Порошенка на президентських виборах.

No comments:

Post a Comment