December 25, 2015

24.12.2015 Україна: Головні теми доби - Верховна Рада прийняла бюджет на 2016 рік

Верховна Рада прийняла бюджет на 2016 рік
Верховна Рада прийняла бюджет на 2016 рік

Головні події і теми дня 24.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада прийняла бюджет на 2016 рік.
  • Католики святкують Різдво.
  • Знову затримано лідера партії "Укроп" Корбана.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради о четвертій годині ночі проголосували за прийняття бюджету на наступний рік із поправками, внесеними Кабінетом міністрів, якими скорочено дохідну та видаткову частини бюджету. Перед цим депутати прийняли всі закони з "бюджетного пакету", що не були проголосовані в середу, згідно з якими збільшується акциз на алкоголь і тютюн та зменшується рента на видобуток природного газу. У Податковому кодексі змінено умови відшкодування ПДВ для підприємств. Податок на дохід фізичних осіб для всіх категорій платників встановлено в 18 % (замість двох діючих ставок 15 % і 20 %), для дивідендів залишено ставку в розмірі 5 %. Граничні обсяги доходів платників третьої групи спрощеної системи оподаткування зменшено з 20 до 5 млн грн обороту на рік. Скасовано пільги для сільгоспвиробників. Знижено єдиний соціальний внесок до 22%. Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум встановлено в розмірі близько 1400 грн, курс не має перевищити 24,1 грн/$.
    Із наступного року скасовано додатковий імпортний збір. Збільшено відрахування до бюджету від підприємств за участі держави. На 2016 рік зупинено виплату довічного грошового утримання за винятком інвалідів та учасників бойових дій. Максимальний розмір пенсії обмежено сумою 10,7 тыс. грн.
    Внесено зміни до Бюджетного кодексу, згідно з якими змінено частину  єдиного податку, що розподіляється між державним і місцевими бюджетами. Із доходів держбюджету виключено рентну плату за транзит газу та надходження від надбавки до тарифу на газ для всіх категорій споживачів.
    Депутати надали уряду повноваження на введення відповідних санкції щодо Росії, якщо вона введе з 1 січня 2016 року обмеження на торгівлю з Україною.
    Президенту надано право призначення та звільнення Начальника Національної гвардії, а не внесення подання про таке призначення.
    Прийнято поправки президента до раніше ветованого закону про приватизацію комунальних і державних друкованих ЗМІ.
    Прийнято закон про державні закупівлі, тепер вони мають проводитися на відкритих торгах з обов'язковим проведенням аукціону. У випадку, якщо замовник не може визначити параметри та характеристики товару або послуги, передбачено процедуру конкурентного діалогу.
    Наступного року дозволено участь іноземних військових чисельністю до 15 тис. чол. у навчаннях на території України.
    Для покриття дефіциту Пенсійного фонду в грудні виділено 14 млрд грн для виплати пенсій після нового року.
    Верховна Рада дозволила не передавати вже розслідувані справи до Національного антикорупційного бюро.
    Припинено повноваження депутата Філатова, який став мером Дніпропетровська, а також співачки Огневич і мера Чернігова Атрощенка.
    Третя сесія парламенту триватиме до 2 лютого – до початку наступної. Голові Верховної Ради Гройсману доручено скликати позачергові засідання за виникнення необхідності.
  • П'ять генералів, у тому числі начальник сухопутних військ, написали рапорти про звільнення через вибух складу боєприпасів у Сватові.
  • У Дніпропетровську СБУ знову затримала лідера партії "Укроп" Корбана, в його квартирі проведено обшук.
  • Зміни офіційного курсу гривні незначні: 22,96 ₴/$ (-0,04 грн), 25,14 ₴/€ (+0,04 грн), 3,30 ₴/10 ₽ (+0,06 грн).

Війна

  • Протягом доби не припинялися боезіткнення в районі Донецька та Горлівки. Попасну обстріляно бойовиками з установок "ГРАД-П", частина ракет потрапила до житлового сектору. За офіційними даними, втрат серед військовослужбовців немає. Спостерігачі в Комінтернові повідомляють, що після появи місії ОБСЄ бойовики покинули населений пункт, захоплений ними в середу, а потім повернулися туди разом із технікою.
  • Представник України в контактній групі на переговорах у Мінську колишній президент Кучма заявив, що однією з основних проблем, з яких сторони не можуть домовитися, залишається проведення виборів на Донбасі. Україна наполягає на їх проведенні за українським законодавством, під контролем і відповідно до стандартів ОБСЄ, після виведення незаконних збройних формувань та отримання Україною повного контролю над кордоном. Колишній президент не розуміє, чому українська влада не реагує на порушення бойовиками домовленості про припинення вогню.

Україна та світ

  • Платіжні системи VISA та MasterCard відключили від свого сервісу російські банки, що потрапили під санкції США.
  • Президент РФ Путін визнав, що в Росії почалася затяжна криза через низькі ціни на сировину та російські імпортні товари й порадив уряду готуватися до тривалих санкцій з боку Заходу.
  • Росія заборонила імпорт української свинини "через погіршення епізоотичної ситуації зі свинячою чумою".

Тренди


  • Український бізнес все частіше переносить свою інформаційну інфраструктуру до Європи через спроби влади чинити тиск із застосуванням силових структур. За заявами деяких німецьких хостинг-компаній, кількість клієнтів з України цього року істотно зросла.
  • На думку деяких експертів, прийняті зміни до податкового кодексу та бюджету консервують існуючу олігархічну змову у розподіленні національних благ і не припускають реформ, здатних запустили економіку. Прийняття бюджету вночі без його опрацювання та ретельного аналізу зі змінами, що вносяться "з голосу", суперечить регламенту Верховної Ради. Уряд поставив депутатів перед дилемою: або бюджет приймається в тому вигляді, в якому він поданий Кабінетом міністрів, або фінансова допомога міжнародних організацій припиняється.

No comments:

Post a Comment