December 29, 2015

Україна: Головні теми тижня 21-27 грудня 2015

Головні теми тижня 21-27 грудня 2015 від аналітичного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Зміни до Податкового кодексу та бюджету на 2016 рік – Судова реформа – Тристоронні переговори з Росією про зону вільної торгівлі Україна–ЄС – Санкції щодо Росії. Санкції Росії проти України – Суд над Корбаном – Реструктуризація боргу Києва – Антикорупційний форум – Переговори у Мінську – візит Порошенка до Ізраїлю

Зміни до Податкового кодексу та бюджету на 2016 рік

Депутати Верховної Ради о четвертій годині ночі 25 грудня проголосували за прийняття бюджету на наступний рік із поправками, внесеними Кабінетом міністрів, якими скорочено дохідну та видаткову частини бюджету. Перед цим депутати прийняли всі закони із "бюджетного пакету", які не могли проголосувати кілька разів поспіль. Згідно із прийнятими змінами збільшується акциз на алкоголь і тютюн та зменшується рента на видобуток природного газу. Унаслідок тиску уряду та президента на бюджетний і податковий комітети парламенту законопроекти, запропоновані міністерством фінансів і парламентським комітетом, було відхилено. Прийнято компромісний варіант поправок до Податкового кодексу. У ньому змінено умови відшкодування ПДВ для підприємств. Податок на дохід фізичних осіб для всіх категорій платників установлюється в 18 % (замість двох ставок 15 % і 20 %), для дивідендів залишається ставка в розмірі 5 %. Граничні обсяги доходів платників третьої групи спрощеної системи оподаткування зменшуються з 20 до 5 млн грн обороту на рік. Скасовуються пільги для сільгоспвиробників. Знижується єдиний соціальний внесок до 22 %. Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум встановлено в розмірі близько 1400 грн, курс не має перевищити 24,1 грн/$.
Із наступного року скасовано додатковий імпортний збір. Збільшено відрахування до бюджету від підприємств за участі держави. На 2016 рік зупиняється виплата довічного грошового утримання за винятком інвалідів та учасників бойових дій. Максимальний розмір пенсії обмежено сумою 10700 грн.
Внесено зміни до Бюджетного кодексу, згідно з якими змінюються розміри розподілу єдиного податку між державним і місцевими бюджетами. Із доходів держбюджету виключено рентну плату за транзит газу та надходження від надбавки до тарифу на газ для всіх категорій споживачів.
На думку деяких експертів, прийняті зміни до податкового кодексу та бюджету консервують існуючу олігархічну змову у розподілі національних благ і не припускають реформ, здатних запустили економіку. Прийняття бюджету вночі без його опрацювання та ретельного аналізу зі змінами, що вносяться "з голосу" суперечить регламенту Верховної Ради. Уряд поставив депутатів перед дилемою: або бюджет приймається в тому вигляді, в якому його подав Кабінет міністрів, або фінансова допомога міжнародних організацій припиняється. Міністр фінансів Яресько заявила, що продовження фінансування МВФ залежить від оцінки прийнятого варіанту бюджету та податкової реформи спеціалістами Фонду.

Реструктуризація боргу Києва

Агентство Moody's залишило кредитний рейтинг Києва в іноземній і національній валюті на рівні "Ca" (близький до дефолту), але змінило прогноз з "негативного" на "стабільний". Агентства Fitch і Standard & Poor's також підвищили рейтинг столиці з D (дефолт) до ССС (високий кредитний ризик).

Суд над Корбаном

У Дніпропетровську СБУ знову затримала лідера партії “Укроп” Корбана, в його квартирі проведено обшук. Корбана було доставлено до Києва, де його було негайно шпиталізовано із підозрою на інфаркт. Корбану було зроблено операцію, одразу після якої прокуратура вручила йому повістку в суд. Наступного дня його було доставлено в судове засідання, яке з невеликими перервами тривало близько двох діб. У неділю "тітушки" влаштували погром в залі суду та побили активістів за бездіяльності правоохоронців. Суддя виніс рішення про взяття його під варту терміном на два місяці. Правозахисники та представники громадянського суспільства вважають, що такий судовий процес повертає країну до часів правління колишнього президента Януковича. Суд виглядає особистою помстою президента Порошенка реальному конкуренту його партії на можливих позачергових парламентських виборах, тому його хочуть посадити під арешт за будь-яку ціну. У той самий час влада не виявляє завзяття в розслідуванні справ щодо вбивць активістів Майдану та відповідальних за війну на Донбасі.

Переговори із врегулювання на Донбасі. Захоплення бойовиками Комінтернового

Контактна група на переговорах у Мінську закликала сторони конфлікту на Донбасі оголосити перемир'я з 23 грудня. Спеціальний представник ОБСЄ на переговорах Сайдік заявив, що наступна зустріч групи відбудеться 13 січня. Дію мінських угод подовжено на 2016 рік. Незважаючи на домовленість про припинення вогню, інтенсивність обстрілів та атак бойовиків зросла, вони використовують важкі міномети, РСЗВ "Град" і танки. Україна звернулася до представників ОБСЄ у тристоронній контактній групі з вимогою зафіксувати порушення режиму припинення вогню.
Бойовики захопили селище Комінтернове, розташоване в "сірій" зоні  в 35 км від Маріуполя. Подальше їх просування зупинено. У зв'язку із захопленням бойовиками населених пунктів у "сірій зоні" в безпосередній близькості від Маріуполя, міністр внутрішніх справ Аваков зажадав скликати засідання РНБО. Генеральний штаб повідомив, що після появи місії ОБСЄ бойовики покинули населений пункт, а потім повернулися туди разом із технікою. Наступного дня бойовики не дозволили спостерігачам ОБСЄ провести повну інспекцію Комінтернового. У неділю, незважаючи на попередження керівництва АТО про підготовлювану провокацію, автомобілі місії потрапили в селищі під обстріл бойовиків, ніхто з персоналу місії не постраждав.
Представник України в контактній групі на переговорах у Мінську колишній президент Кучма заявив, що однією з основних проблем, з яких сторони не можуть домовитися, залишається проведення виборів на Донбасі. Україна наполягає на їх проведенні за українським законодавством, під контролем і відповідно до стандартів ОБСЄ, після виведення незаконних збройних формувань та отримання Україною повного контролю над кордоном. Колишній президент не розуміє, чому українська влада не реагує на порушення бойовиками домовленості про припинення вогню.
Росія призначила своїм представником в контактній групі на переговорах у Мінську колишнього спікера Державної Думи Гризлова. За словами одного з українських учасників переговорів Геращенко, позиція України від цього призначення не зміниться.
Посол України в ООН Єльченко вважає, що для врегулювання ситуації у Донбасі потрібний миротворчий контингент у складі не менше 25 тис. військовослужбовців. У разі винесення на голосування резолюції про введення "блакитних касок" до східної України Росія обов'язково застосує право вето, подолати яке немає шансів.

Судова реформа та зміни до Конституції

Верховна Рада в першому читанні 291 голосом прийняла президентський законопроект про внесення поправок до Конституції і направила його для узгодження до Конституційного суду. Раніше було отримано попереднє схвалення законопроекту від Венеціанської комісії, яка виступила проти звільнення всіх суддів, однак не проти оновлення судової системи шляхом реорганізації деяких судів та оцінювання професійних якостей суддів. Також планується створення нового органу – Вищої ради юстиції, якому буде передано функції відбору суддів, просування по службі та звільнення суддів і прокурорів, проте право затвердження цих рішень залишається за президентом. Суддів планується обирати безстроково. Функції загального нагляду перейдуть від прокуратури до префектам, створення інституту яких прописано в ще одних поправках до Конституції, уже проголосованих у першому читанні.
Крім того, ратифікація Римського статуту, яким визнається юрисдикція Міжнародного кримінального суду в Гаазі, буде можливо тільки за три роки після прийняття цих поправок до Конституції.
На думку деяких експертів, плановані зміни зміцнять вплив президента на діяльність судів, які за формальної незалежності, наразі виконують усі вказівки, що надходять від його адміністрації, і повністю позбавлять Верховну Раду права висловлювати недовіру Генпрокурору, призначати та звільняти суддів.

Антикорупційний форум Саакашвілі

Проведений у Києві Антикорупційний форум спостерігачі відкрито називають президентським проектом, що спрямований на каналізацію протестних настроїв суспільства. На думку деяких експертів, форум має стати основою нової партії, лояльної до президента, для участі в парламентських виборах, які можуть відбутися в разі розвалу коаліції у Верховній Раді. У форумі, зібраному за три дні, взяли участь безліч активістів і соратників Саакашвілі по Одеській облдержадміністрації. Кошти на проведення заходу було зібрано методом краудфандінга. Більша частина коштів надійшла від співзасновників одеської фірми, замішаної у корупції і розтраті коштів міського бюджету. Скандал викликали дорогі автомобілі, на яких приїхали організатори.

Тристоронні переговори з Росією про зону вільної торгівлі УкраїнаЄС і російські санкції

Чергові переговори про зону вільної торгівлі Україна–ЄС за участі Росії завершилися безрезультатно. Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що продовження тристоронніх консультацій про введення Зони вільної торгівлі не планується.
Прем'єр-міністр РФ Медведєв підписав постанову про застосування з 1 січня 2016 року заходів у відповідь на приєднання України до антиросійських санкцій, які Росія пов'язує із набуттям чинності економічної частини угоди України з ЄС. Решта країн Євразійського економічного союзу – Білорусь, Казахстан, Вірменія та Киргизстан – приймуть рішення про скасування режиму зони вільної торгівлі з Україною в рамках СНД протягом півроку.

Санкції проти Росії

Рада ЄС офіційно підтвердила подовження санкцій проти Росії до 31 липня 2016 року через невиконання нею мінських угод.
США ввели нові секторальні та індивідуальні санкції проти двох найбільших російських державних банків – ВТБ та Ощадбанку (включаючи їх підрозділи в Україні), деяких осіб із керівництва донбаських республік, російських військово-промислових корпорацій, у тому числі концерну Іжмаш. Секретар президента РФ Пєсков заявив, що Росія відповість зустрічними санкціями. На думку деяких експертів, санкції проти дочірніх російських банків в Україні безпосередньо не вплинуть на їх діяльність, але приведуть до відтоку клієнтів.
Платіжні системи VISA та MasterCard відключили від свого сервісу російські банки, що потрапили під санкції США.
Депутати Верховної Ради надали уряду повноваження на введення відповідних санкцій щодо Росії.

Візит Порошенка до Ізраїлю


Президент Порошенко відвідав Ізраїль з офіційним візитом. Його результатом стало оголошення про можливе введення зони вільної торгівлі між двома країнами 2016 року. Анонсовано інтенсифікацію повітряного сполучення, спроще илення співпраці в аграрному секторі. Порошенко вшанував пам'ять жертв Голокосту та приніс вибачення за участь у ньому українців.

No comments:

Post a Comment