December 09, 2015

08.12.2015 Україна: Головні теми доби - Віце-президент США Байден виступив у Верховній Раді

Віце-президент США Байден виступив у Верховній Раді
Віце-президент США Байден виступив у Верховній Раді

Головні події і теми дня 08.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Віце-президент США Байден виступив у Верховній Раді.
  • Президент Порошенко провів засідання Національної ради реформ.
  • У Мінську тривають переговори про перемир'я в Донбасі.
  • Колишній президент Янукович має намір повернутися до політики.

В Україні

  • Віце-президент США Байден у виступі перед депутатами Верховної Ради та керівництвом України заявив, що в світі немає жодної країни з такою корупцією, як в Україні. За його словами, законодавчій і виконавчій влади надано останній шанс змінити долю країни. Він заявив про підтримку владою США проведення реформ в Україні. Байден підтвердив, що США ніколи не визнають анексію Криму. Він закликав Росію вивести війська з української території і попередив, що Москва заплатить ще більшу ціну за агресію проти України. Байден вважає, що президент РФ Путін боїться успіху України.
  • Президент Порошенко на засіданні Національної ради реформ закликав прийняти новий податковий кодекс і бюджет до кінця року, що необхідно для фінансування державних витрат, у тому числі, на оборону. Затверджений бюджет є підставою для продовження програми кредитування МВФ. Порошенко висловив надію, що компроміс між варіантами податкової реформи, що запропоновані Кабінетом міністрів і профільним комітетом парламенту, буде знайдено. Прем'єр-міністр Яценюк заявив про готовність Кабінету міністрів до компромісу з парламентом за проектами податкової реформи й бюджету.
  • Віце-президент США Байден висловився на підтримку України та має намір продовжити плідну роботу з прем'єр-міністром Яценюком.
  • Спікер Верховної Ради Гройсман сподівається на прийняття парламентом змін до Конституції у частині децентралізації і реформи правосуддя.
  • Верховна Рада в черговий раз не змогла прийняти закон про приватизацію державних підприємств. Прийнято закон про дерегуляцію в аграрно-промисловому комплексі, що змінює та скасовує частину дозвільних процедур, а також обмежує повноваження контролюючих органів.
  • Україна піднялася у світовому рейтингу відкритості державних даних Global Open Data Index на десять пунктів і посіла 58 місце серед 134 країн після відкриття Інтернет-доступу до інформації про витрачання бюджетних коштів і державні закупівлі.
  • Нацбанк трохи зміцнив офіційний курс гривні: 22,91 ₴/$ (-0,54 грн), 24,92 ₴/€ (-0,43 грн), 3,31 ₴/10 ₽ (-0,11 грн). Зниження курсу рубля корелює з його падінням на московській біржі на тлі зниження світових цін на нафту.

Київ

  • Власники єврооблігацій Києва підтримали проведення реструктуризації на суму в $300 млн з обміном їх на суверенні єврооблігації України (із погашенням в 2019-2020 роках із підвищеною річною ставкою 7,5 %) і державні деривативи. Переговори про решту заборгованості відбудуться 16 грудня. Загальна сума запозичень, що підлягають реструктуризації, становить $550 млн.

Війна

  • Учасники переговорів контактної групи в Мінську склали список із 12 ділянок на лінії розмежування, що підлягають розмінуванню до кінця року. Переговори про проведення виборів на окупованій території виявилися безрезультатними. Представник України в підгрупі з обміну полоненими Геращенко заявила, що бойовики продовжують утримувати 140 заручників, більше 700 людей вважаються зниклими безвісти, усі спроби залучити до їх розшуку міжнародні гуманітарні організації блокуються бойовиками, які шантажують українську сторону та вимагають амністії злочинців. Спеціальний представник ОБСЄ Сайдік констатував, що істотного прогресу на переговорах досягти не вдалося.
  • Наступний етап переговорів заплановано на 15 грудня. Продовження роботи контактної групи в 2016 році залежить від рішення лідерів "нормандської четвірки".
  • Інтенсивність бойових дій в околицях Донецька та Артемівська не знижується. Згідно з офіційними даними, поранено четверо військовослужбовців унаслідок обстрілів і підривів на розтяжках. Бойовики всією лінією зіткнення ведуть атаки з використанням бронетехніки й важких мінометів, кількість бойових зіткнень вимірюється десятками.
  • У парламенті зареєстровано законопроект про заборону торгівлі з окупованими територіями, їх газо-, електро- та водопостачання, що встановлює режим державного кордону по лінії розмежування та накладає заборону на проведення на окупованих територіях референдумів і виборів.

Україна та світ

  • МВФ затвердив положення, згідно з яким дозволено кредитувати країни, що мають заборгованість перед офіційними кредиторами. Це відкриває можливість продовження фінансування України в разі, якщо переговори про реструктуризацію "боргу Януковича" завершаться без результатів.
  • Туреччина депортувала з країни знімальну групу телеканалу "Росія-1", яка порушила правила роботи іноземних ЗМІ в країні. Прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу заявив, що проти Росії можуть бути введені відповідні санкції, якщо вона продовжуватиме ведення переговорів із позиції сили.
  • Міністр закордонних справ Клімкін сподівається, що 15 грудня Єврокомісія схвалить введення безвізового режиму, й українці зможуть скористатися цим правом вже наступного року.
  • Глава Європарламенту Шульц заявив, що ЄС стоїть перед загрозою розпаду через міграційну кризу.

Тренди


  • Віце-президент США Байден провів жорсткі переговори з представниками всіх гілок української влади, що імітують проведення реформ і боротьбу з корупцією, а також виступив перед депутатами Верховної Ради, яких попередив про відповідальність за долю країни. Байден підтвердив, що США очікують стабільних і прогнозованих кроків від України – прийняття Податкового кодексу та бюджету у варіанті,  що узгоджений з МВФ. Вони суперечать бажанням громадянського суспільства радикально змінити економічну модель для розкріпачення бізнесу та консервують існуючу ситуацію загального зубожіння, що може призвести до загострення соціальної напруженості в країні. За оцінками експертів, до президентських виборів в США, які відбудуться наприкінці наступного року, очікувати різкої зміни політики щодо української влади не доводиться.

No comments:

Post a Comment