December 08, 2015

07.12.2015 Україна: Головні теми доби - Віце-президент США Байден вважає, що наступний рік стане вирішальним для України

Байден вважає, що наступний рік стане вирішальним для України
Байден вважає, що наступний рік стане вирішальним для України

Головні події і теми дня 07.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Віце-президент США Байден вважає, що наступний рік стане вирішальним для України.
  • Управління Нафтогазом передано Міністерству соцекономрозвитку.
  • ЛЕП до Криму відремонтована й готова до підключення електроенергії.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про подовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
  • Кабінет міністрів передав весь пакет акцій Нафтогазу в управління Міністерству соцекономрозвитку та затвердив положення про наглядову раду компанії.
  • Держстат повідомив, що зростання рівня споживчих цін за листопад становило 2 %.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що МВФ погодився з принципами, що закладені міністерством до проектів податкової реформи та бюджету на 2016 рік. За її словами, дефіцит бюджету Нафтогазу наступного року буде ліквідовано, хоча ще рік тому він становив 90 млрд грн.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився після різкого падіння перед вихідними: 23,45 ₴/$ (-0,20 грн), 25,34 ₴/€ (-0,43 грн), 3,42 ₴/10 ₽ (-0,07 грн).

Війна

  • У зоні бойових дій у Донбасі бойовики обстрілювали та атакували позиції української армії на всіх напрямках. Протягом доби, за офіційними даними, поранено восьмеро військовослужбовців.
  • Згідно із повідомленнями ЗМІ, ремонтні бригади виконали роботи з відновлення однієї з ліній електропередач, що ведуть до Криму, і готові підключити енергопостачання півострова. Один із лідерів кримських татар Іслямов заявив, що активісти змушені піти на припинення енергоблокади під тиском партнерів України, незважаючи на те, що жодну з їхніх вимог не виконано. За його словами, енергопостачання Криму здійснюватиметься до кінця року, коли закінчиться контракт, підписаний міністерством енергетики. Керівник окупаційної влади Аксьонов заявив, що Крим не потребує постачання електроенергії з України та зможе покрити потреби за рахунок "енергомосту", прокладеного з Кубані.
  • Начальник Генерального штабу Муженко назвав нереальним формування армії винятково на контрактній основі.

Україна та світ

  • Віце-президент США Байден вважає, що протягом наступного року українська влада має зробити кроки, які визначать майбутнє країни. Він підкреслив важливість участі громадянського суспільства в побудові України та заявив про важливість підтримки незалежних ЗМІ. Байден наполягає на виконанні Україною своєї частини мінських угод, незважаючи на небажання Росії виконувати взяті на себе зобов'язання. Прем'єр-міністр Яценюк розповів віце-президенту США про готовність до проведення п'яти основних реформ у сфері дерегуляції, податкової системи й фінансової служби, боротьби з корупцією на митниці, приватизації та впровадження нових стандартів управління держкомпаніями.
  • Єврокомісар з питань розширення ЄС Хан назвав головним пріоритетом порядку денного для України боротьбу з корупцією.
  • Вартість бареля нафти марки Brent на світових ринках впала майже до $40.

Тренди


  • На думку деяких експертів, до проекту податкового кодексу, що просувається керівником профільного парламентського комітету Южаніною, закладено схеми, вигідні оточенню президента Порошенка. У такому випадку підтримка МВФ та іншими світовими фінансовими інститутами альтернативного проекту, розробленого міністерством фінансів, може свідчити про їх небажання зміцнювати вплив президентського оточення на перерозподіл фінансових потоків і формування бази оподаткування. З іншого боку, громадянські активісти та деякі економісти стверджують, що проект, який підготувало  Міністерством фінансів, знищує малий та середній бізнес і не дає перспектив для розвитку економіки.
  • Незважаючи на заяву президента Порошенка про те, що в Україні в найближчі чотири роки виборів не буде, політико-економічна ситуація в країні та розстановка сил у парламенті свідчать про можливість розвалу коаліції.

No comments:

Post a Comment