December 02, 2015

01.12.2015 Україна: Головні теми доби - Міністерство фінансів опублікувало проекти Податкового кодексу та бюджету на 2016 рік

Міністерство фінансів опублікувало проекти Податкового кодексу та бюджету на 2016 рік
Міністерство фінансів опублікувало проект Податкового кодексу

Головні події і теми дня 01.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Міністерство фінансів опублікувало проекти Податкового кодексу та бюджету на 2016 рік.
  • Мінфін пропонує знову легалізувати гральний бізнес.
  • Олігарх Фірташ не приїде до України.

В Україні

  • Призначений антикорупційний прокурор Холодницький заявив, що своїм першим завданням вважає формування структури відомства. На його думку, не можна економити на боротьбі з корупцією.
  • Апеляційний суд залишив у силі запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 31 грудня 2015 року для лідера партії "Укроп" Корбана.
  • Держказначейство повідомило, що на єдиному рахунку накопичено майже 48 млрд грн, що є рекордним за всю історію України. Уряд пояснює зростання залишків на рахунку надходженням міжнародної фінансової допомоги, збільшенням доходів бюджету від девальвації та інфляції і перенесенням термінів виплати за зовнішніми боргами на майбутні періоди.
  • Глава НБУ Гонтарєва погіршила прогноз зростання резервів банку на кінець року через неможливість отримання наступних траншів від МВФ, проте рівень в $13 млрд буде, на її думку, достатнім для покриття тримісячного імпорту.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився: 23,84 ₴/ (-0,11 грн), 25,27 ₴/€ (-0,06 грн), 3,60 ₴/10 ₽ (+0,02 грн). Курс в обмінних пунктах і комерційних банках, а також курси щодо основних конвертованих валют, які використовуються при проведенні розрахунків з електронних платежів, перевищують офіційний курс більш ніж на півтори гривні.

Київ

  • Розпочала роботу Київрада. Її секретарем обрано депутата від Блоку Петра Порошенка. Главами основних комісій ради також призначено представників президентської партії. Порівняно з попереднім скликанням, склад ради змінився незначно.

Війна

  • У зоні бойових дій у Донбасі не припиняються обстріли позицій української армії в околицях Донецька та Горлівки. Уночі стався бій під Авдіївкою. Згідно з офіційними даними, унаслідок підриву на міні військової вантажівки біля Гранітного загинув один військовослужбовець, ще один – важко поранений.

Україна та світ

  • На тристоронніх переговорах про зону вільної торгівлі українська делегація відкинула претензії Росії про введення додаткових мит щодо низки європейських товарів. Україна також не збирається відмовлятися від переходу на європейські стандарти. Зона вільної торгівлі з ЄС почне діяти з 1 січня 2016 року.
  • Міністри закордонних справ країн НАТО прийняли на самміті в Брюсселі оновлену концепцію протидії гібридним загрозам, в якій прописано посилення взаємодії Альянсу та ЄС. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що дії Росії на українських територіях, зростання її військової присутності в інших регіонах несе в собі ризики для безпеки членів Альянсу.
  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, для пом'якшення ескалації між Заходом і РФ та запобігання небезпечних ситуацій потрібно відновити роботу ради Росія-НАТО.

Тренди


  • Дев'ять країн ЄС виступають проти будівництва другої черги газогону "Північний потік", адже це збільшить залежність Європи від постачання російських енергоносіїв. Оскільки проект другої черги "Турецького потоку" фактично заморожено, найбільш імовірним каналом транспортування газу до Європи залишиться українська ГТС. РФ заявила про продовження робіт щодо "Турецького потоку", однак Туреччина шукає варіанти збільшення постачання газу з Ірану та Азербайджану.
  • Лідер кримськотатарських активістів – координатор енергетичної і торговельної блокади Іслямов заявив, що Україна не має підтримки міжнародного співтовариства щодо Криму через відсутність чіткої державної стратегії деокупації. Громадська організація "Майдан закордонних справ" запропонувала покроковий план повернення півострова, проте її пропозиції урядом і президентом проігноровано.

No comments:

Post a Comment