November 24, 2015

23.11.2015 Україна: Головні теми доби - Введено заборону на переміщення вантажів через адміністративний кордон з Кримом

Введено заборону на переміщення вантажів через адміністративний кордон з Кримом
Введено заборону на переміщення вантажів через адміністративний кордон з Кримом

Головні події і теми дня 23.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Введено заборону на переміщення вантажів через адміністративний кордон з Кримом.
  • Міліція не знайшла вибухівку в магазинах київської мережі "Рошен".
  • Німеччина наполягає на відновленні енергопостачання Криму.
  • Звинувачення проти Савченко розвалюється.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про обмеження повноважень СБУ у сфері розслідування економічних злочинів і розширення повноважень – при розслідуванні злочинів проти держави.
  • Уряд тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків через адміністративний кордон з Кримом. Прем'єр-міністр Яценюк доручив підготувати список товарів, робіт і послуг, які можуть постачатися до Криму.
  • Мером Кіровограда оголошено кандидата від Блоку Петра Порошенка Райковича.
  • НБУ вперше за два роки видав ліцензії на валютообмінні операції восьми небанківським установам.
  • Нацбанк опублікував для обговорення проект постанови про використання електронних грошей, випущених нерезидентами. Набуття законом чинності дозволить громадянам України отримувати із-за кордону платежі за допомогою світових платіжних систем, таких як PayPal, Google Pay, ApplePay.
  • Офіційний курс гривні після вихідних практично не змінився: 24,06 ₴/$ (+0,08 грн), 25,58 ₴/€ (-0,05 грн), 3,67 ₴/10 ₽ (-0,03 грн).

Київ

  • На 8 грудня заплановано зустріч київської влади із власниками єврооблігацій, виплати за якими прострочено в листопаді. Мета зустрічі – реструктуризація боргу, а також обмін зобов'язань на державні деривативи та облігації із терміном погашення в 2019-2020 роках.

Війна

  • Ситуація у зоні бойових дій у Донбасі продовжує загострюватися, бойовики та російські війська використовують міномети й бронетехніку для атак на українські позиції. Генеральний штаб вважає, що зіткнення можуть перерости в локальні бої в околицях Донецька та Артемівська, на маріупольському, волноваському та луганському напрямках. Українське командування передало місії ОБСЄ дані про важку техніку та РСЗВ бойовиків, що розміщені у прифронтовій зоні.
  • Після підриву ЛЕП на кордоні з Кримом від електропостачання відключено майже всі об'єкти, крім деяких лікарень і військових частин Криму. "У зв'язку із теплою погодою" відключено котельні. МНС Росії повідомляє, що палива на півострові вистачить на три дні. Лідер кримських татар Джемілєв наполягає на припиненні договору на електропостачання Криму. Міністр енергетики Демчишин заявляє, що ситуація з ЛЕП не несе ризиків для України. Ремонт лінії, що поставляє електроенергію до Криму, може бути виконаний за три доби. Кримські татари та активісти згодні допустити ремонтні бригади для відновлення опор ЛЕП за умови демонтажу електродротів. МЗС Німеччини закликала українську владу розслідувати вибухи ЛЕП, що постачають електроенергію до Криму.
  • Суд не визнав військовополоненими російських спецназівців, яких захоплено в ході бою під Щастям.

Україна та світ

  • На процесі українського депутата Савченко обвинувачення не змогло спростувати її алібі. За даними мобільного оператора, вона перебувала далеко від місця загибелі російських кореспондентів, оскільки в цей час уже була захоплена бойовиками Плотницького.
  • Керівник Газпрому Міллер попередив про припинення постачання газу до України протягом кількох днів після того, як закінчиться передоплата. Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що Україна зможе забезпечити свої потреби тільки за рахунок закупівлі газу в Європі в цьому та наступних роках.
  • Командувач сухопутними силами НАТО в Європі Ходжес стверджує, що Росія діями в Сирії не зможе відвернути увагу США від подій в Україні.
  • Міністри закордонних справ Бельгії, Нідерландів і Люксембургу під час візиту до України підтвердили, що їхні країни наполягають на виконанні Росією мінських угод. Глава зовнішньополітичного відомства Нідерландів заявив, що питання про створення трибуналу з розслідування катастрофи авіалайнера МН-17 буде вирішено до кінця року.

Тренди


  • Деякі українські експерти вважають передбачуваною реакцію МЗС Німеччини на підрив ЛЕП, що постачає електроенергію до Криму. Одним зі способів відновлення постачань може стати виконання умов, які висунули кримські татари, якщо на них погодиться Путін. Спостерігачі вважають, що припинення електропостачання півострова було несподіваним як для Росії, так і для української влади та продемонструвало ефективність таких дій у боротьбі з агресором. Президент Порошенко та прем'єр-міністр Яценюк оголосили про тимчасове припинення вантажоперевезень до Криму, хоча фактично їх було зупинено цивільними активістами ще наприкінці вересня.

No comments:

Post a Comment