November 23, 2015

22.11.2015 Україна: Головні теми доби - Джемілєв проти відновлення енергопостачання Криму

Джемілєв проти відновлення енергопостачання Криму
Джемілєв проти відновлення енергопостачання Криму

Головні події і теми дня 22.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Джемілєв проти відновлення енергопостачання Криму до виконання вимог кримських татар.
  • Криворізька громадськість продовжує протестувати проти призначення мером кандидата від Опозиційного блоку Вілкула.
  • У Києві на Майдані активісти провели Віче.

В Україні

  • У Кривому Розі триває протистояння між Вілкулом, якого ЦВК визнала мером міста, і цивільними активістами, що підтримують кандидата від партії "Самопоміч" Мілобога.
  • Заступник генерального прокурора Касько заявив, що ЄС у березні готовий скасувати санкції щодо колишнього президента Януковича та чиновників його режиму.
  • Активіста партії "Свобода", затриманого у результаті розслідування подій 31 серпня під Верховною Радою, відпущено під підписку про невиїзд.

Київ

  • На Майдані відбулося народне Віче, учасники якого звинуватили владу у підриві обороноздатності та переслідуванні громадських активістів.

Війна

  • У зоні конфлікту в Донбасі тривають безперервні бойові зіткнення, у ході яких українська армія зазнає втрат. За останню добу четверо військовослужбовців загинули внаслідок підриву на мінах і розтяжках.
  • Підірвані днем ​​раніше опори лінії електропередач на кордоні з Кримом впали. На півострові почалися масові відключення електроенергії. Відкрито кримінальні справи за фактом завдання тілесних ушкоджень співробітникам поліції і пошкодження майна енергокомпанії.

Україна та світ

  • У Бельгії подовжено режим найвищої небезпеки терористичної загрози, тривають обшуки та арешти підозрюваних у плануванні масштабних терактів.
  • Французький авіаносець "Шарль де Голль" візьме участь у військових діях проти бойовиків Ісламської держави в Сирії. Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер закликав президента Асада та опозицію об'єднатися в боротьбі з Ісламською державою.

Тренди


  • Міністр енергетики Демчишин обіцяє відновити постачання електроенергії до Криму протягом чотирьох діб. Кримськотатарські активісти не дають ремонтним бригадам почати відновлення ЛЕП. В українських ЗМІ розповсюджується інформація, що Росія прокладає дном Керченської протоки високовольтний кабель, який дозволить відключитися від українських електромереж, а відключення електроенергії ударить по українським громадянам, які залишилися в Криму. Однак експерти стверджують, що Південний федеральний округ відчуває дефіцит електроенергії, оскільки додаткових потужностей для живлення Криму там немає. Крім того, буде потрібно повне перенастроювання енергомереж півострова. Експертний висновок: кампанія в пресі та соцмережах проводиться представниками влади та олігархами, що зацікавлені у продовженні торгівлі з агресором. Крім того, згідно із міжнародним правом, відповідальність за ситуацію на окупованій території несе країна-агресор. Лідер кримських татар Джемілєв заявив, що вони не чинитимуть протидію частковому відновленню ЛЕП, яка постачає енергію до Херсонської області, але проти відновлення електропостачання Криму, доки в країні йде війна, а агресори переслідують активістів.
  • Громадськість Кривого рогу стверджує, що кандидат від Опозиційного блоку Вілкул, який є ставлеником олігарха Ахметова, переміг на виборах за рахунок підтасувань. Дніпропетровський суд заборонив перерахунок голосів на спірних ділянках. На площі перед міською радою пройшов багатотисячний мітинг. Депутати від партії "Самопоміч" пригрозили, що в разі саботажу з боку центральної виборчої комісії і влади України будуть змушені ввести в місті пряме народовладдя.

No comments:

Post a Comment