November 18, 2015

17.11.2015 Україна: Головні теми доби - Протести проти фальсифікацій на виборах у Кривому Розі

Протести проти фальсифікацій на виборах у Кривому Розі
Протести проти фальсифікацій на виборах у Кривому Розі

Головні події і теми дня 17.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Протести проти фальсифікацій на виборах у Кривому Розі.
  • Різке зниження курсу гривні на межбанковском ринку.
  • Визнання Вищим адміністративним судом незаконним позбавлення недоторканності депутата парламенту Мосійчука.
  • Збірна України з футболу – у фінальній  частині Евро-2016.

В Україні

  • У Кривому Розі відбулася багатотисячна акція протесту проти фальсифікацій на виборах, які, на думку учасників, були здійснені виборчими комісіями на користь кандидата від Опозиційного блоку Вілкула.
  • Генеральна прокуратура оголосила  головними підозрюваними за всіма епізодами, пов'язаним із переслідуванням і насильством над активістами Майдану, колишнього президента Януковича, його оточення, співробітників правоохоронних органів і суддів. Справу Януковича для застосування процедури заочного засудження передадуть до суду після екстрадиції з Іспанії колишнього міністра фінансів Колобова.
  • Вищий адміністративний суд визнав незаконним позбавлення депутатської недоторканності і скасував арешт депутата Верховної Ради Мосійчука. Він і його адвокати не з'явилися на засідання Печерського суду щодо вибору йому запобіжного заходу, оскільки Мосійчук перебуває в лікарні на операції.
  • Міністр юстиції Петренко після допиту в Генеральній прокуратурі у справі щодо перешкоджання діяльності суддів Конституційного суду при розгляді закону про люстрацію заявив про наявність конфлікту інтересів серед членів суду та відмову прокуратури об'єднати цю справу із розслідуванням дій суддів, що сприяли  узурпації влади колишнім президентом Януковичем.
  • Офіційний курс гривні на міжбанківському ринку обвалився більш ніж на 2 %: 23,77 ₴/$ (+0,56 грн), 25,36 ₴/€ (+0,48 грн), 3,62 ₴/10 ₽ (+ 0,14 грн). Курс продажу готівкових доларів перевищив 25 грн/$.

Війна

  • Бойовики підсилюють обстріли та атаки позицій української армії і населених пунктів. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували застосування бойовиками установок залпового вогню "Град". За офіційними даними, поранено трьох українських військовослужбовців.
  • Через посилення бойових дій у зоні конфлікту в Донбасі контактна група на мінських переговорах прийняла звернення до воюючих сторін припинити дії, несумісні з укладеними угодами. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік заявив, що обмін даними з розмінування територій має відбутися до кінця листопада.
  • Сьому хвилю часткової мобілізації буде оголошено на початку 2016 року.

Україна та світ

  • Помічник держсекретаря США Нуланд заявила, що санкції США та ЄС проти Росії мають діяти до повернення Криму Україні. За її словами, основними загрозами Заходу є тероризм, конфлікт у Сирії та агресія Росії в Україні. США підтримають своїх союзників у Східній Європі. Нуланд закликала українську владу будувати демократичну процвітаючу європейську державу, що буде найкращою відповіддю на агресивну політику Росії.
  • Глави МЗС Литви та Швеції на зустрічі з президентом Порошенком заявили: санкції щодо Росії мають діяти до повного виконання нею мінських угод.
  • Литва почне отримувати американський скраплений газ із лютого 2016 року. Це дозволить диверсифікувати постачання та знизити залежність Європи від російського газу.
  • Президент Путін ввів у дію новий план оборони РФ на 2016-2020 роки, одним із головних положень якого є модернізація стратегічних ядерних сил.
  • Президент Франції Олланд має намір 26 листопада зустрітися в Москві з президентом Путіним для обговорення проблем боротьби з тероризмом.
  • ЄС підтвердив, що зона вільної торгівлі з Україною набуде чинності з 1 січня 2016 року, незважаючи на те, що з Росією не узгоджені спірні питання.

Тренди


  • За словами заступника генерального прокурора Каська, антикорупційна прокуратура наразі повністю залежить від Генеральної прокуратури та не зможе ефективно боротися з корупцією, доки не стане повністю незалежною структурою зі спеціальним статусом.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку продовжує швидко падати, долар продовжує стрімко дорожчати в обмінних пунктах і вже досяг рівня лютого 2015 року.За думку експертів, причинами падіння курсу гривні є: емісія гривні Національним банком для закриття потреб Нафтогазу та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; зростання бюджетних витрат і відшкодуванням ПДВ; підвищення попиту з боку імпортерів; погіршенням кон'юнктури на ринку чорних металів, що забезпечує найбільші валютні надходження; зростання індексу долара на світовому ринку. За прогнозами провідних банкірів країни, гривня продовжуватиме падіння, хоча й не проб'є позначку в 30 грн/$. Вони вважають, що уряд не зможе отримати до кінця року черговий транш кредиту МВФ через несвоєчасне прийняття податкового кодексу та бюджету на 2016 рік.
  • Аналітики вважають обговорення питань зміни виборчого законодавства та Конституції України членами української делегації на переговорах у Мінську перевищенням повноважень, що може призвести до політичної кризи й посилення нестабільності в країні. Статус мінських угод не визначено, вони не є міжнародним договором з погляду чинного законодавства.

No comments:

Post a Comment