November 17, 2015

16.11.2015 Україна: Головні теми доби - Росія заявила про готовність реструктуризувати "борг Януковича"

Росія заявила про готовність реструктуризувати "борг Януковича"
Міністр фінансів РФ Силуанов

Головні події і теми дня 16.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія заявила про готовність реструктуризувати "борг Януковича".
  • ЦВК оголошує переможців другого туру виборів мерів великих міст.
  • В Анталії продовжує роботу самміт G20.

В Україні

  • ЦВК оголосила переможцем виборів в Кривому Розі представника Опозиційного блоку Вілкула. Самопоміч готується оскаржити результати виборів у суді. Мером Полтави обрано колишнього члена Партії регіонів Мамая. Депутата Філатова оголошено мером Дніпропетровська, на його мажоритарному окрузі буде проведено довибори до Верховної Ради. В Івано-Франківську мером став представник Свободи Марцінків. У Бердянську переміг кандидат від Нашого краю Чепурний. Мером Сум переобрано представника Батьківщини Лисенка. Кличко оголошений мером Києва.
  • Курс національної валюти продовжує плавно знижуватися: 23,21 ₴/$ (+0,15 грн), 24,88 ₴/€ (+0,06 грн), 3,49 ₴/10 ₽ (+0,03 грн).

Війна

  • Обстріли українських позицій російськими окупаційними військами продовжуються. На околицях Донецька безперервно йдуть локальні бої. Зафіксовано використання бойовиками РСЗВ "Град". ОБСЄ фіксує системне порушення режиму припинення вогню. За даними розвідки, уся важка техніка бойовиків заправлена ​​пальним і готова до наступу. Окупаційні війська ведуть розвідку боєм на різних ділянках лінії фронту, у бойових діях усе частіше беруть участь російські військові.

Україна та світ

  • Президент Росії Путін запропонував Україні виплатити частинами протягом трьох років борг в $3 млрд, узятий урядом колишнього президента Януковича. Міністр фінансів Яресько заявила про готовність зустрітися з керівництвом Росії для обговорення реструктуризації цієї позики.
  • Президент Франції Олланд має намір змінити конституцію країни для посилення боротьби з тероризмом. Влада Бельгії підвищила рівень терористичної загрози до "серйозного". Спецслужби Франції та європейських країн проводять заходи щодо виявлення та нейтралізації терористичної мережі, яка організувала теракти в Парижі. Директор ЦРУ Бреннан вважає, що терористи Ісламської держави можуть планувати атаки, у тому числі й проти США. Після паризьких терактів американські сенатори виступають проти прийому біженців із Сирії.
  • Президент Обама вважає, що наземна операція військ США в Сирії була б помилкою. Французький авіаносець підійшов до берегів Сирії, а авіація завдала нових ударів по позиціях бойовиків Ісламської держави. Президент РФ Путін звинуватив західні країни у відмові надати інформацію про місця зосередження екстремістів, тому Росія змушена вибирати цілі для авіаударів в Сирії самостійно.
  • В Анталії на самміті G20 лідери Німеччини, Великої Британії, США, Франції та Італії обговорили ситуацію в Україні. Президент Обама закликав Росію вивести війська, звільнити заручників і відкрити Україні доступ до державного кордону. Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр висловив припущення про те, що своїми діями в Сирії Росія намагається відвернути увагу від подій в Україні.

Тренди


  • ДП "Антонов" не здобув нових замовлень на авіасалоні в Дубаї. Літак АН-178 не було підготовлено до польотів. Попри оптимістичні заяви чиновників, авіаційна галузь України продовжує падіння. У червні генеральним директором авіаконцерну було призначено депутата від блоку Порошенка Гвоздєва, колишнього директора автосалону з Хмельницького.
  • Попри заяви іноземних спостерігачів про невелику кількість порушень на минулих виборах до місцевих органів влади, активісти та експерти заявляють про використання адміністративного ресурсу для продавлювання владою потрібних їй кандидатів і цілеспрямовану відмову президента змінювати склад Центральної виборчої комісії, чиї повноваження закінчилися ще в червні 2014 року. Про можливі порушення свідчить також багатотижневий підрахунок голосів і непрозора процедура відстеження проміжних результатів. На думку експертів, ситуацію могло б змінити електронне голосування, частина аналітиків пропонують запровадити неанонімне голосування з відстеженням результатів у реальному часі.
  • На думку адвокатів "Небесної сотні", анонсований президентом Порошенком звіт із розслідування подій на Майдані буде провалено, оскільки жодна зі справ проти замовників і виконавців репресій не готова для передавання до суду. Вони заявляють, що відповідь Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо злочинів проти людяності на Майдані не міг бути іншим, оскільки українські правоохоронці не надали достатньої інформації для розслідування.

No comments:

Post a Comment