November 11, 2015

10.11.2015 Україна: Головні теми доби - Верховна рада прийняла закони для отримання безвізового режиму з ЄС

Верховна рада прийняла закони для отримання безвізового режиму з ЄС
Верховна рада прийняла закони для отримання безвізового режиму з ЄС

Головні події і теми дня 10.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна рада прийняла закони для отримання безвізового режиму з ЄС.
  • Поправку про рівні права ЛГБТ відхилено.
  • Співачка Огневич відмовилася від депутатського мандата.
  • Провокації бойовиків у Донбасі наростають.

В Україні

  • Парламент прийняв п'ять із шести законопроектів, необхідних як умова надання безвізового режиму з ЄС. Створено Національне агентство з управління активами, що отримані злочинним шляхом. Прийнято закон про арешт майна, яке може бути доказом злочину. Депутати схвалили зміни до Кримінального та Цивільного процесуального кодексів, що стосуються вдосконалення методів спеціальної конфіскації майна корупціонерів. Поправка до трудового кодексу, яка забороняє дискримінацію ЛГБТ, не набрала достатньої кількості голосів. Президент Порошенко звернувся до депутатів із закликом все-таки прийняти цей законопроект. Посол ЄС в Україні Томбінський заявив про відповідність урядової редакції антикорупційних законопроектів вимогам Євросоюзу.
  • Підслідність СБУ обмежена тільки питаннями національної безпеки та боротьби з тероризмом.
  • Національній поліції передано функції МВС.
  • Вибори в Маріуполі та Красноармійську призначено на 29 листопада. Бюлетені для голосування буде виготовлено Центральною виборчою комісією.
  • Депутати парламенту переважною більшістю голосів ще на рік подовжили мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
  • Законопроект, що передбачає зниження ренти для газодобувних компаній, не набрав достатньої кількості голосів і відправлений на повторне читання після проведення додаткових консультацій.
  • Більше 20 депутатів парламенту підписали звернення до послів провідних країн світу з проханням закликати владу України припинити політичні репресії. У зверненні підкреслено, що не покарано жодного корупціонера, не знайдено вбивці "Небесної сотні", бездіяльність правоохоронців сприяє зростанню злочинності, а влада кидає за ґрати громадських активістів і добровольців.
  • Громадські активісти виграли суд першої інстанції щодо скасування тарифів, введених навесні 2015 року національною комісією. Комісія подала апеляцію, розгляд справи буде продовжено. Прем'єр-міністр Яценюк запропонував парламенту розглянути зміну тарифів на спільному засіданні за участі президента Порошенка та голів фракцій.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що Україна протягом п'яти років зможе скоротити споживання газу на 10 млрд м3 і наростити видобуток у такому самому обсязі, що дозволить забезпечити повну незалежність країни від імпорту. За його словами, закупівлі газу в Росії здійснюватимуться тільки в разі потреби й за прийнятною ціною.
  • Нацбанк залишив офіційний курс гривні без змін: 23,76 ₴/$ (+0,01 грн), 24,38 ₴/€ (-0,14 грн), 3,53 ₴/10 ₽ (+0,01 грн).

Війна

  • Із кожним днем ​​зростає інтенсивність обстрілів бойовиками українських позицій і населених пунктів, їх кількість уже вимірюється десятками. Бойовики використовують не тільки стрілецьку зброю, але й важкі міномети та бронетехніку. Зафіксовано факти масштабного переміщення важкої техніки бойовиків до лінії зіткнення та спроби організації ними провокацій для виправдання причин розриву угоди про припинення вогню. Офіційні дані штабу антитерористичної операції говорять про кілька поранених військовослужбовців. Спостерігачі в зоні боїв свідчать про великі цифри втрат. Армійське керівництво заявляє про незначну ймовірність наступу бойовиків, оскільки без підтримки з повітря воно не матиме успіху.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський заявив, що через поновлення обстрілів бойовиками контрольних пунктів пропуску на окуповану територію та об'єктів інфраструктури нові коридори не відкриватимуться.
  • Військовий прокурор Матіос назвав недбалість посадових осіб основною причиною пожежі на складі боєприпасів у Сватові. Він також повідомив про одночасну втечу з країни 20 співробітників спецпідрозділу "Беркут", яким мали висунути звинувачення у репресіях проти активістів Майдану.
  • У Києві проходить процес над російськими спецназівцями, що захоплені українськими військовими в ході бою під Щастям. Росіяни відмовляються визнати свою провину, але готові співпрацювати зі слідством. Суд не визнав їх військовополоненими.

Україна та світ

  • Сенат США прийняв зміни до бюджету на 2016 рік. $300 млн військової допомоги Україні збережено.
  • Єврокомісар з торгівлі Мальстрем заявила, що угода про зону вільної торгівлі України з ЄС набуде чинності 1 січня 2016 року, незважаючи на будь-які дії Росії. За її словами, про можливість відновлення контактів з Євроазійським економічним співтовариством може йтися тільки після повної реалізації мінських угод і припинення економічного тиску Росії на Україну.
  • Президент Путін заявив, що Росія розвиватиме ударне озброєння, здатне долати будь-які протиракетні системи. За його словами, справжня мета США – нейтралізація ядерного потенціалу РФ.
  • Президент США Обама в черговий раз подовжив дію "надзвичайного стану" щодо Ірану на рік. Він заявив, що відносини з Іраном ще не нормалізовано, потрібно чітко розмежовувати питання ядерної безпеки й дотримання прав людини. Підписана влітку угода про згортання ядерної програми Ірану не торкнулася раніше введених санкції.
  • 15-16 листопада в Анталії (Туреччина) відбудеться самміт G20, в ході якого президент Обама має намір обговорити з партнерами процес урегулювання конфлікту в Сирії і боротьбу з терористичною загрозою від "Ісламської держави". Офіційні особи не виключають двосторонньої зустрічі президентів Росії і США.
  • Міністр фінансів США Лью планує відвідати Україну 13-15 листопада для обговорення реформ у фінансовій системі та боротьби з корупцією.
  • Прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу у відповідь на загрозу із Сирії заявив про готовність відповісти ударом з повітря та землі, включаючи знищення літаків, які втручаються до повітряного простору країни.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер заявив, що закон про особливий статус Донбасу має набути чинності у день проведення виборів у регіоні. Слідом за міністром закордонних справ РФ Лавровим він стверджує про необхідність подовження мінських угод на наступний рік.
  • Велика Британія офіційно розпочала переговори про зміну умов свого членства в ЄС.

Тренди


  • У парламенті триває боротьба між противниками високих комунальних тарифів. На думку деяких депутатів та експертів, висока ціна газу для промисловості та населення пов'язана із завищеною величиною рентних платежів газодобувних підприємств. Противники проекту стверджують, що зниження рентних платежів призведе до невідповідного зростання доходів газових монополістів. Раніше Яценюк та інші чиновники, під час перебування в опозиції, наполягали, що вартість газу власного видобутку становить менше $100 за 1000 м3, і всі потреби населення можна забезпечити за рахунок власних ресурсів. Згідно з Конституцією, усі природні багатства країни належать її громадянами. Однак у процесі узгодження програми кредитування з МВФ, уряд взяв на себе зобов'язання привести тарифи у відповідність до реальних витрат.
  • Голосування за проектами законів, необхідних для відкриття безвізового режиму з ЄС, показало, що адміністрація президента Порошенка має достатньо важелів для забезпечення необхідного результату. З іншого боку, частина депутатів може голосувати, виходячи із власних інтересів. Такий розподіл сил не дозволяє впевнено оцінити результат голосування щодо змін до Конституції, які просуває президент Порошенко.
  • Європейські політики та російський МЗС відкрито говорять про зобов'язання, які взяла на себе влада України з надання особливого статусу окремим районам Донецької і Луганської областей. Уряд і президент України наполягають на тому, що це може відбутися тільки при виконанні низки умов, зокрема, виведення російських військ з території України та надання доступу до державного кордону. Проте всі учасники "нормандського процесу", крім України, підкреслюють, що спочатку мають бути проведені вибори до місцевих органів влади на цій території і тільки після цього – виведено окупаційні війська.

No comments:

Post a Comment