November 07, 2015

06.11.2015 Україна: Головні теми доби - У Берліні відбулася зустріч глав МЗС "нормандської четвірки"

У Берліні відбулася зустріч глав МЗС "нормандської четвірки"
У Берліні відбулася зустріч глав МЗС "нормандської четвірки"

Головні події і теми дня 06.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Берліні відбулася зустріч глав МЗС "нормандської четвірки".
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що проект бюджету буде подано до парламенту після узгодження з МВФ.
  • Суд випустив під заставу колишнього міністра юстиції Лукаш.

В Україні

  • Президент Порошенко представив концепцію судової реформи на зустрічі зі студентами Київського університету імені Шевченка. Він заявив, що в планованих змінах до Конституції суддів буде позбавлено недоторканності.
  • Центральна виборча комісія сподівається, що 11 листопада Верховна Рада ухвалить рішення про проведення виборів у Маріуполі.
  • Президент Порошенко підтвердив, що Москаль залишається главою Закарпатської облдержадміністрації.
  • Укрнафту оштрафовано на 90 млн грн за несвоєчасну виплату дивідендів державі за 2014 в сумі 632 млн грн. Існує також заборгованість компанії перед бюджетом за 2011-2013 роки – 1,8 млрд грн.
  • Міністр енергетики Демчишин заявив, що Україна може пережити зиму без закупівель російського газу.
  • Печерський суд випустив під заставу в 5 млн грн колишнього міністра юстиції Лукаш. Заставу внесено депутатом Новинським, який брав участь у голосуванні за "диктаторські закони" Януковича. Генеральна прокуратура заявляє, що крім справи, пов'язаної з розкраданням державних коштів, Лукаш звинувачують у зв'язках зі злочинною організацією президента Януковича.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що проект бюджету на 2016 рік буде подано до Верховної Ради після узгодження його з МВФ. За її твердженням, проект бюджету буде засновано на Податковому кодексі, який розробляє міністерство.
  • За даними Національного банку, у готівковому обігу перебуває близько 300 млрд грн, основна грошова маса припадає на 100- і 200-гривневі купюри.
  • НБУ другий день поспіль підвищує офіційний курс гривні: 23,65 ₴/$ (-0,28 грн), 24,61 ₴/€ (-0,34 грн), 3,56 ₴/10 ₽ (0,05 грн).

Київ

  • Київська влада другий рік поспіль відмовляються від святкування Нового року на Майдані.

Війна

  • Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі залишається нестабільною. Бойовики не припиняють обстріли українських позицій зі стрілецької зброї, зенітних установок і підтягують важку техніку до передової. В основному бойові дії ведуться на околицях Донецька – в Красногорівці, Мар'їнці, Авдіївці, Пісках. За даними розвідки, збройні формування місцевих бойовиків поступово переформовуються, боєздатні частини входять до складу російського угруповання військ і перекидаються до лінії зіткнення. Частина бойовиків поїхала до Сирії як найманці. У частинах проводяться регулярні навчання, ремонтується пошкоджена техніка. На вулицях міст кількість людей зі зброєю помітно зменшилася, частину непідконтрольних російському командуванню місцевих бойовиків ув'язнено. Спостерігається перехід до централізованого командування всіма формуваннями на окупованій території. Єдиного керівництва окупаційної угрупованням досі немає через намаганнями різних російських силових відомств отримати повний контроль над процесами в Донбасі.
  • Штаб антитерористичної операції повідомив про завершення відведення українською армією легкої артилерії на маріупольському напрямку.
  • Демобілізація військовослужбовців четвертої хвилі часткової мобілізації планується на лютий 2016 року.

Україна та світ

  • У Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ "нормандської четвірки", присвячена врегулюванню конфлікту в Донбасі. Основним питанням було проведення на окупованій території місцевих виборів. Також обговорювалися питання демілітаризації, розмінування місцевості до холодів і збільшення присутності спостерігачів ОБСЄ. За результатами самміту міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що мінські угоди мають бути пролонговані, оскільки українська сторона не встигне розробити закон про місцеві вибори, ще кілька місяців займе підготовка до виборів на окупованій території. Глава МЗС Німеччини Штайнмайер заявив, що задоволений результатами зустрічі.
  • Єврокомісія перевірить проект другої черги російського газогону "Північний потік" на відповідність нормам енергетичної політики ЄС і законам про захист конкуренції. Проти будівництва різко заперечують країни Східної Європи і посол США в ЄС.
  • На думку президента Латвії Вейоніс, "Східне партнерство" дозволить зберегти стабільність у сусідів ЄС на східних кордонах, що, в кінцевому рахунку, стане запорукою успіху й для самого Євросоюзу.
  • Станом на 23 листопада намічено зустріч ради директорів МВФ, на якій буде розглянуто зміни умов кредитування. Зокрема, ідеться про ситуацію в Україні, якій Фонд готовий надати кредит при непогашеному боргу перед офіційним кредитором – Росією.

Тренди

  • Керівництво Генеральної прокуратури чинить опір змінам у відомстві та всіляко їх саботує. Під тиском світової спільноти Генеральний прокурор був змушений змінити склад конкурсної комісії з відбору кандидатів до антикорупційної прокуратури. ЗМІ висловлюють сумніви в результатах відбору районних прокурорів через наявність у підсумкових протоколах підписів відсутніх членів комісії.
  • Спостерігачі відзначають спроби інформаційної атаки на найбільший в Україні "Приватбанк". Атака ведеться через ЗМІ, соціальні мережі та дрібних клієнтів, яким розсилаються смс-повідомлення про нестабільну ситуацію в банку та можливість введення у ньому зовнішнього управління. Раніше в парламенті була спроба зареєструвати законопроект про націоналізацію "Приватбанку". Керівництво банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб спростовують всі домисли про фінансову неспроможність банку. На думку багатьох експертів та аналітиків, тиск чинять не банки-конкуренти, це пов'язано з політичним протистоянням олігарха Коломойського з президентом Порошенком і його командою, які прагнуть отримати контроль над великими привабливими активами.
  • Згідно із заявою міністра фінансів Яресько, варіант Податкового кодексу, розроблений експертною спільнотою та парламентським комітетом, не може бути прийнятий. Бюджет наступного року буде засновано на податковій реформі, яку розробляє Мінфін. Міжнародні фінансові інститути заявляють, що альтернативний варіант реформи проб'є діру в бюджеті та категорично заперечують проти такого підходу. Експерти оцінюють шанси прийняття Кодексу в парламентській редакції як невисокі. У разі позитивного голосування його з великою ймовірністю буде ветовано президентом.

No comments:

Post a Comment