November 09, 2015

Україна: Головні події тижня 2-8 листопада 2015

Головні події тижня 2-8 листопада 2015 від аналітичного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Проекти Податкового кодексу та бюджету – Приїзд місії МВФ відкладено – Підведено результати виборів до місцевих органів влади – Україну примушують до проведення місцевих виборів на окупованій території – Провал голосування з "безвізового пакету" законопроектів – Українська влада не впоралися з реформою правосуддя – Національна поліція – Наростання напруженості в зоні конфлікту в Донбасі

Битва за податковий кодекс та проект бюджету. Переговори з МВФ

Міністр фінансів Яресько заявила, що варіант Податкового кодексу, розроблений експертною спільнотою та парламентським комітетом, не може бути прийнятий. Бюджет наступного року буде засновано на податковій реформі, яку розробляє Мінфін. Яресько заявила, що спрощення системи оподаткування сприятиме боротьбі з корупцією. Вона вважає основними проблемами системи слабке адміністрування та нерівні умови для суб'єктів господарської діяльності. Експертне співтовариство вказує на неготовність досі міністерського проекту податкової реформи, на відміну від законопроекту, зареєстрованого профільним комітетом парламенту. Проте, шанси прийняття Кодексу в парламентській редакції не є високими. У разі позитивного голосування він з великою ймовірністю буде ветований президентом.
Міжнародні фінансові інститути заявляють, що альтернативний варіант реформи проб'є діру в бюджеті та категорично заперечують проти такого підходу. У той самий час, за оцінками деяких експертів, парламентський проект може запустити швидкі зміни, що послужить різкому стимулюванню ділової активності та за один-два роки дозволить кардинально збільшити податкові надходження. МВФ, який уважно спостерігає за діями уряду, відклав візит до України для погодження продовження кредитування. Очевидно, що черговий транш МВФ країна може отримати не раніше першого кварталу 2016 року.

Попередні результати місцевих виборів

До завершення другого тижня після проведення місцевих виборів їх остаточні результати не підведено. Рішення про дату проведення повторних виборів у Маріуполі та Красноармійську досі не прийнято, у деяких містах відбувається перерахунок голосів. На 15 листопада намічено другий тур виборів мерів великих міст, включаючи Київ. За попередніми оцінками політологів, президентська партія не отримала очікуваних результатів, однак помітно зміцнила свої позиції у місцевих органах влади. Учасники виборчого процесу все частіше вказують, що причиною багатьох проблеми в ході виборів стала відмова президента Порошенка замінити членів Центральної виборчої комісії, термін повноважень яких сплив ще в червні 2014 року. Парламентарії обіцяють зайнятися їх заміною після закінчення виборів.
Громадськість та експерти критикують владу, яка не може забезпечити прозорість виборчого процесу та затягує його, у той час як у більшості країн світу результати виборів оголошують наступного дня після їх проведення.

Верховна Рада не прийняла урядовий пакет законопроектів для "візової лібералізації"

У Верховній Раді провалено пакет законопроектів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС. До Трудового кодексу не внесено поправки, які захищають права сексменшин. Ухвалення антикорупційних законів відкладено до 10 листопада. Міністр закордонних справ Клімкін переконуватиме депутатів голосувати за закони, необхідні для введення безвізового режиму. Деякі депутати вважають, що проекти законів у запропонованій редакції дадуть можливість правоохоронним органам безконтрольно втручатися до діяльності господарських суб'єктів і приведуть до порушень прав власників.
Одночасно прийнято закон про трудову міграцію, що надає державні гарантії прав і підтримку мігрантам і членам їхніх сімей.

Провал боротьби з корупцією та вибіркове правосуддя

Одним із центральних подій тижня стало затримання лідера партії "Укроп" Корбана. Прокуратура не змогла домогтися в Чернігівському суді запобіжного заходу для Корбана у вигляді утримання під вартою. Після невдалої спроби в чернігівському суді Корбана знов було затримано, але Печерський суд Києва призначив йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до нового року.
У той самий час відбувся демонстративний "замах" на Генерального прокурора Шокіна. Пояснення можливих причин "замаху" офіційними особами, у тому числі військовим прокурором Матіосом, були вкрай заплутаними та непереконливими. Наступного дня відбулося "затримання" колишнього міністра юстиції в уряді Азарова Лукаш, яка не ховалася від слідства. Після внесення застави суд відпустив її під підписку про невиїзд. У цьому ж ряді – бійка у Верховній Раді за участі депутатів від "Батьківщини" Кужель і "Народного Фронту" Тетерука, і випадок сімейної сварки колишнього депутата від "Свободи" Мірошниченка.
Незважаючи на вимоги депутатів щодо звіту генерального прокурора і голови СБУ в парламенті за результатами розслідування справи Корбана, чиновники до парламенту не з'явилися. На думку багатьох аналітиків, спостерігачів і блогерів, увесь ланцюжок подій інспіровано владою для відволікання уваги суспільства та Заходу від застосування вибіркового правосуддя. Повз уваги громадськості пройшов факт зняття європейських санкцій із заступника керівника адміністрації президента Януковича – Портнова. Він заявив, що подібним чином зможе зняти санкції і з решти чиновників, накладені українською владою.
До річниці подій на Майдані адвокати "Небесної сотні" виступили із заявами про те, що передані слідству докази оформляються з порушенням процесуальних норм або взагалі не застосовуються у розслідуванні. Частину доказів знищено співробітниками правоохоронних органів. Усі ці факти можуть призвести до виправдання обвинувачених через недостатність представлених доказів. За прогнозами західних спостерігачів, у випадку, якщо українська влада не доведе розслідування вбивств на Майдані до засудження справжніх винних, вона можуть отримати зустрічні позови від родичів постраждалих.
Рада Європи у звіті з подій 2 травня 2014 року в Одесі констатувала, що офіційне розслідування проводиться неефективно, із колишнього керівництва Одеської міліції ніхто не зазнав покарання. Європейські та американські офіційні особи прямо вказують українській владі на відсутність реформ і провал боротьби з корупцією. До мережі Інтернет просочилися документи, що свідчать про можливу відмову фінансування Європою антикорупційної прокуратури. Під міжнародним тиском генеральний прокурор Шокін був змушений замінити склад комісії з вибору антикорупційного прокурора. Невдоволення зарубіжних офіційних осіб і міжнародних донорів відсутністю реформ і боротьби з корупцією виявляється у всіх контактах з українською владою.

В Україні почала роботу нова Національна поліція

7 листопада набув чинності закон про Національну поліцію, яка має повністю замінити міліцію. За заявою міністерства, її кількісний склад може становити 220 поліцейських на 100 тис. осіб, що відповідає приблизно 140 тис. Співробітникам буде призначено зарплати набагато вищі, ніж у промисловості та бізнесі. Більшість співробітників міліції буде звільнено, набір до нової служби здійснюватиметься через переатестацію. На думку аналітиків, такий підхід, хоча і збереже спадкоємність правоохоронних органів, але не дозволить провести кардинальне очищення цієї силової структури.

Театр воєнних дій в Донбасі

Штаб антитерористичної операції заявив про завершення відведення легкої артилерії і мінометів на донецькому напрямку. У той самий час бойовики майже безперервно атакують та обстрілюють позиції української армії і населені пункти в околицях Донецька, використовуючи не тільки стрілецьку зброю, але й артилерію та міномети. Вогневі контакти на різних ділянках лінії зіткнення стають частішими, напруга наростає. Офіційні дані не повідомляють про реальні втрати або не пов'язують їх з бойовими діями, проте спостерігачі свідчать саме про бойові втрати. Одночасно активізувалися провокації з обстрілами житлових кварталів населених пунктів, контрольованих бойовиками, під виглядом обстрілів з українського боку. Місія ОБСЄ повідомляє, що бойовики під виглядом відведення техніки проводять ротацію частин, повертаючи артилерію й танки до передової після проведення інспекції спостерігачами. Через неконтрольовану ділянку кордону на територію України продовжує надходити військова техніка та боєприпаси з Росії.

Законодавство та війна. Тимчасові переселенці

Депутати Верховної Ради прийняли закон про гарантії прав і свобод внутрішніх переселенців. Від них не потрібна реєстрація місця проживання при постановці на облік.
До закону про статус ветеранів війни внесено зміни, згідно з якими розширено гарантії соціального захисту волонтерів і добровольців.
Президент Порошенко підписав закон про гарантії іноземцям, які служать за контрактом у Збройних силах та інших військових формуваннях.
До лютого планується демобілізація призваних на військову службу в ході четвертої хвилі часткової мобілізації.

Зустріч "Нормандської четвірки" та переговори контактної групи в мінському форматі

У Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ "нормандської четвірки", присвячена врегулюванню конфлікту в Донбасі. Основним питанням було проведення на окупованій території місцевих виборів. Також обговорювалися питання демілітаризації, розмінування місцевості до холодів і збільшення присутності спостерігачів ОБСЄ. За результатами самміту міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що мінські угоди мають бути пролонговані, оскільки українська сторона не встигає розробити закон про місцеві вибори – підготовка до виборів на окупованій території займе ще кілька місяців. Глава МЗС Німеччини Штайнмайер заявив, що задоволений результатами зустрічі.
Державний секретар Фінляндії Стенлунд наполягає на необхідності дотримання стандартів ОБСЄ при проведенні виборів в "окремих районах Донецької і Луганської областей", що є черговим свідченням існування та поетапної реалізації "плану Мореля". Українська влада на всіх рівнях обговорює його імплементацію з іноземними партнерами, приховуючи при цьому справжні плани від населення країни. Проведення виборів на окупованій території в умовах війни за стандартами ОБСЄ неможливо, отже, конфлікт в Донбасі міжнародним співтовариством війною не визнано. Глава Верховної Ради Гройсман не бажає говорити про репарації з боку агресора для відновлення Донбасу. Таким чином, конфлікт в Донбасі може бути визнаний внутрішньоукраїнським.
У режимі відеоконференції відбулося засідання тристоронньої мінської контактної групи. Українська сторона представила своє бачення концепції закону про місцеві вибори. Сторони закликали прискорити процес відведення легкої артилерії. Випадки порушення режиму припинення вогню мають бути розслідувані місією ОБСЄ та спільним центром із контролю та координації. На засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні буде поставлено питання про збільшення кількості спостерігачів, оснащення їх відповідною технікою та доступ до всієї окупованій території, у тому числі, до державного кордону.

No comments:

Post a Comment