October 28, 2015

27.10.2015 Україна: Головні теми доби - Процес підрахунку голосів на виборах затягується

Процес підрахунку голосів на виборах затягується
Процес підрахунку голосів на виборах затягується

Головні події і теми дня 27.10.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Процес підрахунку голосів на виборах затягується.
  • Глава державної фіскальної служби пообіцяв звільнити 42 % керівників відомства, що підпадають під люстрацію.
  • Міністр інформаційної політики Стець оголосив, що подасть у відставку 3 грудня.
  • Україна піднялася на 13 позицій у рейтингу "Doing Business".

В Україні

  • Процес підрахунку голосів на місцевих виборах не досяг навіть половини. Після оголошення територіальною комісією Одеси мером колишнього регіонала Труханова голова облдержадміністрації Саакашвілі заявив, що оскаржуватиме результати через масштабні фальсифікації. У Павлограді ЦВК скасувала другий тур виборів унаслідок зменшення в останні дні перед голосування кількості виборців нижче від допустимого бар'єру для міста в 90 тис. осіб. Партія "Укроп" протестує проти цього рішення й готова його оскаржити в суді.
  • Рада коаліції парламенту не дійшла консенсусу про дату проведення виборів у Маріуполі. Глава ЦВК Охендовський вважає, що для їх проведення потрібно прийняття окремого закону.
  • До Верховної Ради внесено проект податкового кодексу, розроблений профільним комітетом парламенту та громадськими організаціями. Експерти прогнозують, що проект, у разі його схвалення парламентом, буде ветовано президентом, адже при його реалізації втрати бюджету від ненадходження податків зроблять його дефіцитним. Це може спричинити припинення фінансування МВФ.
  • Україна піднялася на 13 пунктів у рейтингу Doing Business, зайнявши 83 позицію серед 189 країн. Покращилися умови реєстрації бізнесу та міжнародної торгівлі, помітно знизилися позиції у легкості отримання дозволів на будівництво та справедливості судових рішень. На першому місці в рейтингу - Сінгапур, на другому - Нова Зеландія.
  • Компанія Shell відмовилася від участі в проекті видобутку сланцевого газу в Україні. Українська компанія Надра Юзівська оголосила конкурс на залучення інвестора для реалізації угоди про розподіл продукції з видобутку газу на Юзівській ділянці в Харківській і Донецькій областях.
  • Українське уряд підтримав ініціативу американської компанії Westinghouse з модернізації реакторів, яка дозволить значно збільшити виробництво електроенергії.
  • Генеральний прокурор відмовився виконувати вимоги ЄС щодо візової лібералізації і пригрозив МЗС почати прокурорську перевірку через підрив авторитету державної влади. Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що конфлікту інтересів між відомствами немає. Державні діячі США та ЄС висловлюють відкрите невдоволення владою України, що відмовляється замінювати Генерального прокурора Шокіна та його заступників, які гальмують антикорупційну реформу.
  • Нацбанк зміцнив курс гривні після тижневого падіння: 22,86 ₴/$ (-0,04 грн), 25,29 ₴/€ (+0,07 грн), 3,60 ₴/10 ₽ (-0,06 грн).

Війна

  • Протягом доби в зоні конфлікту відбувалися спорадичні перестрілки, у ході яких в Опитному загинув боєць. За офіційними даними, ще один боєць загинув за попередню добу в Пісках. Обстріляно позиції української армії в Зайцевому. Штаб антитерористичної операції змушений визнати, що перемир'я порушується, тим не менш, відведення озброєнь триває.
  • Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівський просить відкрити пропускний пункт на окуповану територію в Кураховому.
  • Контактна група з врегулювання ситуації у Донбасі продовжила роботу в Мінську. Погоджено частковий обмін захоплених бойовиками українських військовослужбовців, який має відбутися найближчим часом. Підгрупа з безпеки продовжила переговори з розмінування та деескалації конфлікту в районі Широкиного. Представник в політичній підгрупі Безсмертний розповів, що Україна наполягає на тому, щоб вибори на окупованих територіях пройшли за існуючим законом про місцеві вибори із певними поправками. Перед проведенням виборів мають бути виконані всі складові безпеки політичних партій та ЗМІ, що беруть участь в процесі: два мінських протоколи, розмінування, демілітаризація, виведення незаконних збройних формувань та іноземних військ, відновлення контролю над державним кордоном.
  • Місія ООН відновила проведення гуманітарних операцій на окупованій території Луганської області після тримісячного призупинення на вимогу бойовиків ЛНР.
  • Місія ОБСЄ відсторонила від роботи одного зі своїх спостерігачів за пияцтво. Він зізнався, що є чинним співробітником російських спецслужб.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін оголосив про початок будівництва другої гілки газогону "Північний потік". Уряд Латвії виступає проти будівництва, вважаючи, що воно порушує концепцію енергетичної безпеки, прийняту ЄС.
  • Туреччина подала позов до міжнародного арбітражного суду на Газпром з приводу завищення ціни на поставлений газ.
  • На думку колишнього чиновника адміністрації верховного представника з Боснії і Герцеговині Лайон, Москва може розпалити війну на Балканах. Путін відкрито підтримує президента Сербії Додика, який готується оголосити референдум про незалежність, що порушує Дейтонские угоди 1995 року.
  • Глава Євроради Туск заявив, що міграційний криза є наймасштабнішим викликом Європі за останні роки та може призвести до розвалу Євросоюзу. Для її подолання потрібні екстраординарні рішення.
  • Європарламент ухвалив рішення про скасування плати за роумінг і мобільний Інтернет. Реалізація закону планується до середини 2017 року.
  • До Криму незаконно прибули сербські політики, незважаючи на попередження МЗС України про заборону в'їзду на тимчасово окуповану територію.
  • Міністр закордонних справ Білорусі Макей заявив, що в розміщенні ще однієї військової бази на території країни немає потреби, оскільки вона не знизить військову напруженість у регіоні.

Тренди


  • На тлі переможних реляцій про прозорість проведення місцевих виборів ситуація з оприлюдненням поточних результатів голосування виглядає провальною. Наприклад, у сусідній Польщі остаточні результати голосування були оголошені за добу після їх закінчення. ЦВК вважає, що ситуація є абсолютно нормальною, від територіальних виборчих комісій ніхто не вимагає проміжних даних, а тільки остаточні версії протоколів із печатками. На думку експертів і громадськості, це відкрило широкий простір для маніпуляцій на виборах, коли в процесі підрахунку голосів невідомі проміжні результати, які дозволили б оцінити динаміку й достовірність протоколів.

No comments:

Post a Comment