October 22, 2015

21.10.2015 Україна: Головні теми доби - Конституційний суд не вбачає підстав для відведення при розгляді закону про люстрацію

Конституційний суд не вбачає підстав для відведення при розгляді закону про люстрацію
Конституційний суд не вбачає підстав для відведення при розгляді закону про люстрацію

Головні події і теми дня 21.10.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Конституційний суд не вбачає підстав для відведення при розгляді закону про люстрацію.
  • Згідно з рейтингом банку Credit Suisse, Україна стала найбіднішою країною Європи.
  • У Києві завершився Тиждень моди.

В Україні

  • Конституційний суд, вісім суддів якого підлягають люстрації, не вбачає підстав для відмови у розгляді конституційності закону про очищення влади.
  • Прем'єр-міністр Яценюк пропонує ввести посаду міністра у справах антитерористичної операції без створення міністерства.
    Кабінет міністрів схвалив законопроект про боротьбу з Інтернет-піратством, основною особливістю якого є можливість досудового видалення або блокування інформації на веб-серверах. Найближчим часом його буде зареєстровано у Верховній Раді.
    Уряд прийняв постанову про відкриття більше 300 державних реєстрів і наборів даних, які розмуватимуться на єдиному державному порталі.
  • Міністерства юстиції та фінансів збираються притягнути голову фіскальної служби Насирова до дисциплінарної відповідальності за недотримання закону про люстрацію.
  • Укрзалізниця офіційно стала відкритим акціонерним товариством зі 100-відсотковою державною участю без права відчуження.
  • Із 2016 року почнеться перехідний період для поступового скасування дії в Україні стандартів СРСР.
  • Офіційний курс гривні продовжує різко знижуватися на 1-3 % в день третю торговельну сесію поспіль: 22,60 ₴/$ (+0,61 грн), 25,67 ₴/€ (+0,66 грн), 3,61 ₴/10 ₽ (+0,07 грн).

Київ

  • Вибори у столиці охоронятимуть 5 тис. співробітників МВС, три бронегрупи та сім загонів спецпризначення.

Війна

  • За повідомленнями штабу антитерористичної операції, у зоні конфлікту в Донбасі порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Під час розмінування території один боєць поранений під Мар'їнкою. Українська армія почала відведення техніки з маріупольського напрямку. За даними розвідки, на багатьох ділянках фронту бойовики залишили важку артилерію та САУ і ведуть розвідку й диверсійні дії у прифронтовій смузі.
  • Президент Порошенко вважає, що наразі немає необхідності в оголошенні мобілізації. За його словами, США поставлять Збройним силам артилерійські радари в листопаді.

Україна та світ

  • Україна й Молдова мають намір відновити залізничне сполучення з Одесою в обхід Придністров'я.
  • Росія ввела ембарго на експорт дизельного палива та скрапленого газу в Україну. Ціни на газових заправках стрімко зростають.
  • У Москві відбулася зустріч президентів Сирії і Росії.
    У результаті бомбардування російською авіацією польового шпиталю опозиційних режиму сирійського президента Асада повстанців загинуло 13 осіб.
    Канцлер Німеччини Меркель вважає недосяжним політичне вирішення конфлікту в Сирії найближчим часом. Вона закликала Росію не використовувати касетні бомби, що завдають серйозних втрат мирному населенню.
    Катар, що підтримує повстанців, не виключає участі своїх збройних сил у війні в Сирії, проте все ж таки віддає перевагу мирне вирішення конфлікту.
    Державний департамент США заявив, що не має наміру співпрацювати з Росією по Сирії.
  • НАТО заявляє, що в поточному році Росія проведе понад 4 тис. військових навчань, що в 10 разів більше, ніж навчань військ Альянсу.

Тренди


  • Експерти ринку відзначають перевищення курсу готівкової валюти в обмінних пунктах над офіційним в середньому на 1,5 грн і пов'язують це з емісією Нацбанком гривні для поповнення рахунків Фонду гарантування вкладів. У той самий час офіційні банки, на відміну від обмінних пунктів, валюту не продають, що свідчить про зростання чорного ринку валюти.
  • Експорт України за останні дев'ять місяців знизився більш, ніж на третину, що пов'язано з війною в Донбасі, розривом зв'язків з Росією – традиційним імпортером багатьох видів промислової і сільгосппродукції, а також несприятливою кон'юнктурою на світових ринках і ризиками, пов'язаними з можливістю відновлення військових дій.
    Вихід на європейський ринок вимагає модернізації виробництва та відповідності стандартам ЄС. Бізнес за відсутності кредитування банками, підтримки просування українських брендів державою, під податковим та адміністративним пресом часто не в змозі самостійно розпочати або розширити експорт.

No comments:

Post a Comment