October 20, 2015

19.10.2015 Україна: Головні теми доби - Більше половини опитаних українців готові до протестів у разі зниження рівня життя

Більше половини опитаних українців готові до протестів у разі зниження рівня життя
Більше половини опитаних українців готові до протестів

Головні події і теми дня 19.10.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Більше половини опитаних українців готові до протестів у разі зниження рівня життя.
  • Харківський суд засудив до ув'язнення двох тюремних наглядачів, які били колишнього прем'єр-міністра Тимошенко.
  • Капітана судна "Іволга", що затонув з туристами поблизу Одеси, взято під варту.

В Україні

  • Президент Порошенко на засіданні Національної ради реформ заявив, що без зняття судової і депутатської недоторканності може бути зірвано запровадження безвізового режиму з ЄС. Він закликав Кабінет міністрів і Верховну Раду прискорити виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму.
  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що суддівський корпус потрібно міняти повністю, оскільки він геть корумпований і пов'язаний круговою порукою. Він вважає, що корупцію в енергетиці вже вдалося подолати.
  • Згідно з опитуванням, проведеним службою "Рейтинг", більше половини респондентів готові до протестів у разі значного погіршення умов життя. Тим не менш, за даними агентства, чинного президента та його політичну силу підтримують більше 20 % опитаних.
  • Активісти, які протестували проти дій міської виборчої комісії Маріуполя, увірвалися до друкарні, яка без спостерігачів друкувала виборчі бюлетені. Вибори в місті під загрозою зриву. Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівський допускає можливість скасування виборів у місті.
  • За повідомленнями ЗМІ, колишній президент Янукович подав до ЄСПЛ позов про порушення його прав при проведенні слідства, проте українські чиновники стверджують, що не отримали із суду підтвердження про подачу позову. Із бази Інтерполу зникли відомості про розшук самого Януковича та деяких колишніх чиновників його режиму.
  • Нафтогаз заплатив Укргазвидобуванню 10 млрд грн за поставлений газ, погасивши всі борги.
  • Aгенство Standard & Poor's погіршило прогноз падіння економіки країни в 2015 році з 7,5 % до 15 %. У той самий час суверенні рейтинги в національній та іноземній валюті підвищено з переддефолтного SD/D до B-/ B зі стабільним прогнозом.
  • Коливання офіційного курсу гривні не перевищують 1,5 %: 21,62 ₴/$ (+0,32 грн), 24,50 ₴/€ (+0,31 грн), 3,52 ₴/10 ₽ (+0, 05 грн). Готівковий курс в обмінних пунктах щодо долара та євро на 1,5 гривні вищий.

Київ

  • Площа палаючих торфовищ під Києвом збільшилася. Концентрація шкідливих речовин у деяких районах міста перевищена майже в півтора рази. Служба з надзвичайних ситуацій повідомляє, що гасіння пожеж проводиться цілодобово. Керівництво служби заявляє, що причинами пожеж є необережне поводження з вогнем та підпали.

Війна

  • Мар'їнку піддано мінометному обстрілу. Штаб антитерористичної операції повідомляє, що бойових зіткнень не зафіксовано. На 20 жовтня намічено другий етап відведення озброєнь у Донецькій області, починаючи з танків на Дебальцевському напрямку. Відведення в Луганській області верификоване спостерігачами ОБСЄ. Під Волновахою при розмінуванні підірвалося кілька бойовиків.
    За даними моніторингу місії ОБСЄ, бойовики не відвели важку техніку від лінії бойових дій у Донецькій області. У прифронтовій зоні розташовані танки, самохідні гармати і зенітно-ракетні комплекси.
  • Радник голови СБУ Тандит заявив, що обмін полоненими, зірваний бойовиками минулого тижня, може відбутися найближчим часом. За його словами, у Харкові припинено діяльність групи "Оплот", деякі члени якої втекли в Донбас.

Україна та світ

  • Посол Сирії у РФ Хаддад назвав президента Туреччини Ердогана психом, заявивши, що він відкрив кордони з Європою для біженців з метою тиску на ЄС для прискорення інтеграції країни.
  • Федеральне агентство повітряного транспорту РФ направило до Державіаслужби України лист з пропозицією переговорів про відновлення авіасполучення між країнами. Міністр інфраструктури Пивоварський повідомив, що Україна готова до переговорів.
  • НАТО проводить у Середземному морі найбільші з 2002 року військові навчання за участі 36 тис. військовослужбовців із 30 країн, включаючи Україну. У маневрах задіяно 60 кораблів і підводних човнів, 130 літаків і 16 вертольотів.
  • У Дрездені (Німеччина) рух PEGIDA провів двадцятитисячну демонстрацію проти нелегальних мігрантів з вимогою посилення міграційного законодавства.
  • На виборах у Канаді впевнено перемагає опозиційна ліберальна партія. Її лідер пообіцяв зробити економіку більш соціально орієнтованою, підвищити податки для найбагатших громадян і вкладати більше коштів в інфраструктурні проекти.

Тренди


  • Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, USAID і Центр міжнародного приватного підприємництва опублікували звіт про розвиток малого та середнього підприємництва в країні за 2010-2014 роки. Згідно зі звітом, малі та середні підприємства забезпечують зайнятість понад 70 % населення, виробляють більше половини товарів і послуг, у деяких сферах забезпечують до 90% обороту. Із торгівлею та сільським господарством пов'язана велика частина підприємств, що забезпечують до 90 % реалізації товарів і послуг деяких областей. Із 2010 року кількість зайнятих на них працівників скоротилася з 5,4 до 4,3 млн осіб. Виплата ними податків до бюджету вкрай низька. Експерти пов'язують це з тінізацією економіки та несприятливими умовами ведення бізнесу.

No comments:

Post a Comment