October 26, 2015

Україна: Головні події і теми тижня 19-25 жовтня 2015

Дайджест головних подій тижня 19-25 жовтня 2015 від аналітичного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

В Україні відбулися вибори до місцевих органів влади – Вибори в Маріуполі та Красноармійську зірвано – Україна перейшла на зимовий час – У Берліні відбувся українсько-німецький економічний форум – НБУ пом'якшив обмеження на валютному ринку – Конституційний суд відклав розгляд закону про люстрацію – Генпрокуратура вважає, що наказ про розстріл Майдану віддав Янукович – Авіасполучення між Україною та Росією перервано

В Україні

  • В Україні відбулися вибори до місцевих органів влади. За офіційними даними, явка становила трохи більше 46 %. Активісти виявили в процесі голосування понад тисячу порушень, які, на думку спостерігачів, не вплинуть на результат виборів. Крім Харкова, де в першому турі переміг чинний мер Кернес, у всіх інших великих містах 15 листопада відбудеться другий тур виборів мерів. У Маріуполі, Краматорську та ще кількох містах вибори зірвано, незважаючи на вказівки ЦВК про їх проведення.
  • Конституційний суд відклав слухання закону про люстрацію на невизначений термін до розгляду клопотання про відведення суддів, які потрапляють під дію закону.
  • Уряд прийняв постанову про відкриття більше 300 державних реєстрів і наборів даних, які буде розміщено на єдиному державному порталі.
  • Комітет Верховної Ради подав свій варіант податкової реформи, що кардинально відрізняється від урядового. Місія МВФ заявила, що така реформа може призвести до припинення фінансування. Крім того, питання про те, хто проводитиме цю реформу, залишається відкритим. Глава державної фіскальної служби Насиров не виконав доручення про проведення люстрації у відомстві. Прем'єр-міністр поставив питання про притягнення Насирова до дисциплінарної відповідальності. Мін'юст не виключає його звільнення, якщо він не виконає вимоги уряду про люстрацію.
  • Міністр економічного розвитку Абромавічус заявив, що 2016 рік буде роком великої приватизації, яка почнеться з продажу Одеського припортового заводу.
  • У ніч з суботи на неділю Україна перейшла на зимовий час. Стрілки годинника переведено на одну годину назад.
  • Адвокати олігарха Фірташа повідомили, що він готується до повернення в Україну. Арешт із належних йому хімічних підприємств знято після досягнення мирової угоди з Нафтогазом і початку виплати боргу.
  • Майно Укрнафти на суму понад 9 млрд грн описано за борги з податків.
  • Міністр палива та енергетики Демчишин заявив про подовження контракту на імпорт електроенергії з Росії на наступний рік і підвищення ціни постачання до Криму на 15 %. Вартість електроенергії для українських підприємств є вищою від цієї ціни. Із листопада Україна починає імпорт електроенергії з Росії.
  • Укрзалізниця офіційно стала відкритим акціонерним товариством зі 100-відсотковою державною участю без права відчуження.
  • Генеральна прокуратура заявляє, що наказ про розстріл Майдану віддав особисто колишній президент Янукович і не виключає причетності до подій 2014 року російських спецслужб.
  • Згідно з опитуванням, проведеним службою "Рейтинг", більше половини респондентів готові до протестів у разі значного погіршення умов життя. Тим не менш, за даними агентства, чинного президента та його політичну силу підтримують більше 20 % опитаних.
  • Aгентство Standard & Poor's погіршило прогноз падіння економіки країни в 2015 році з 7,5 % до 15 %. У той самий час суверенні рейтинги в національній та іноземній валюті підвищено з переддефолтного SD / D до B- / B зі стабільним прогнозом.
  • Національний банк оголосив про зняття низки обмежень на валютному ринку. Валюта, що надходить у вигляді грантів і до нерездіентів, що беруть участь у приватизації, більше не підлягає обов'язковому продажу. Скасовано ліміт видачі гривневої готівки через каси та банкомати для валютообмінних операцій з фізичними особами. Знято заборону на оплату міжнародних телекомунікаційних послуг українськими компаніями без підтверджуючих документів.

Війна

  • У зоні конфлікту в Донбасі ситуація залишається відносно стабільною. Бойовики обстрілюють позиції української армії зі стрілецької зброї і гранатометів, активно ведуть диверсійно-розвідувальну діяльність, зводять укріплення на передовій і мінують нейтральну територію.
  • Українська армія завершила відведення танків в Донбасі. Місія ОБСЄ підтвердила наявність техніки в узгоджених місцях. У той самий час спостерігачі місії заявили, що бойовики свою техніку відводять лише частково, на багатьох майданчиках зберігання вона відсутня, у прифронтовій зоні зафіксовано танки, важка артилерія та САУ.
  • У Мінську відбулося засідання контактної групи із врегулювання конфлікту в Донбасі. Бойовики відкинули вимогу України про участь у місцевих виборах представників українських партій і ЗМІ. Переговори про повернення заручників поки не увінчалися успіхом.
  • Місія Міжнародного Червоного Хреста доставила на окуповану територію гуманітарний вантаж. Влада Донецької "республіки" видворила з Донбасу місію "Лікарів без кордонів" під приводом того, що вони вели шпигунську діяльність.

Україна та світ


  • У Берліні відбувся українсько-німецький економічний форум. Прем'єр-міністр Яценюк і міністр економічного розвитку Абромавічус закликали німецький бізнес активніше інвестувати в економіку України. Абромавічус розповів про масштабну приватизацію, до якої планує залучити іноземних інвесторів. В рамках форуму підписано договір про кредитування між ЄБРР та Україною з метою фінансування зимової закупівлі газу Нафтогазом.
  • Із 25 жовтня припинено авіасполучення між Україною та Росією, незважаючи на переговори з Росією. За версією української сторони причиною заборони стали польоти російських авіакомпаній до окупованого Криму.
  • Венеціанська комісія схвалила президентський варіант судової реформи та заперечує проти повного звільнення суддів і набору нових, оскільки це суперечить європейським принципам. За словами президента комісії, її члени не бачать жодних ризиків у федералізації країни. У той самий час прем'єр-міністр Яценюк заявив, що комісія не проти повного перезавантаження судової системи.
  • Президент Росії Путін на дискусійному форумі "Валдай" у Сочі заявив, що конфлікт в Донбасі без участі США та ЄС врегулювати не вдасться й звинуватив Україну в порушенні мінських угод.
  • Росія ввела ембарго на експорт дизельного палива та скрапленого газу до України. Це призвело до підвищення цін на заправках.

No comments:

Post a Comment