October 05, 2015

04.10.2015 Україна: Головні теми доби - Україна відзначила день учителя

Україна відзначила день учителя
Україна відзначила день учителя

Головні події і теми дня 04.10.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відзначила день учителя.
  • Процес відведення військ почнеться 5 жовтня.
  • У Дніпропетровській області у військовій частині вибухнув танк.

В Україні

  • Президент Порошенко заявив, що угодами, яких досягнуто в Парижі, розпочато процес повернення окупованого Донбасу та Криму. Він сподівається, що до кінця року контроль за кордоном з Росією буде відновлено, а мінські домовленості реалізовано. Путіна зобов'язали скасувати вибори в окупованих районах. Рішення бойовиків про перенесення дати виборів очікується у вівторок, 6 жовтня. Виведення іноземних військ має вудбутися без прив'язки до виборів.
    За словами Порошенка, парламент змінить законодавство для проведення місцевих виборів у Донбасі. Вимушені переселенці мають отримати можливість голосувати на цих виборах.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у зоні конфлікту в Донбасі вже третю добу зберігається затишшя. У той самий час українська армія продовжує зазнавати втрат на розтяжці біля Мар'їнки підірвалися двоє військовослужбовців.
  • Процес відведення озброєнь має почався 5 жовтня з передислокації танкових з'єднань із Луганської області на заздалегідь визначені полігони. Керівництво Генерального штабу пропонує прикрити танконебезпечні напрямки новітніми протитанковими комплексами "Стугна-П". Спікер адміністрації президента з питань АТО Селезньов заявив, що техніку буде повернено на позиції при загрозі атаки бойовиків.
  • Президент Порошенко заявив, що президент США Обама дозволив передачу оборонного озброєння Україні, зокрема контрбатарейних радарів великої дальності.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Хеммонд вважає, що Москва веде в Сирії класичну "асиметричну війну", заявляючи, що бореться з бойовиками "Ісламської держави", а насправді підтримує президента Асада. Президент Туреччини Ердоган заявив, що бомбардування Сирії помилка, унаслідок якої Росія опиниться в ізоляції на Близькому Сході. Він також розкритикував Іран, який надає допомогу Асаду. На його думку, такі дії підтримують міжнародний тероризм. ЗМІ повідомляють, що ЄС і Туреччина досягли угоди про будівництво на території країни таборів для 2 млн біженців і посилення охорони кордону з ЄС.

Тренди


  • Порошенко стверджує, що жодного "плану Мореля" не існує, незважаючи на те, що більшість озвучених положень домовленостей у Парижі повністю відповідають оприлюдненому плану, а президент Олланд прямо заявив про його існування та обговорення способів його реалізації.

No comments:

Post a Comment