September 29, 2015

28.09.2015 Україна: Головні теми доби - Президенти США і Росії не домовилися про способи врегулювання кризи в Україні

Президенти США і Росії не домовилися про способи врегулювання кризи в Україні
Президенти США і Росії не домовилися про способи врегулювання кризи в Україні

Головні події і теми дня 28.09.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президенти США і Росії не домовилися про способи врегулювання кризи в Україні.
  • Із 1 жовтня державним органам заборонено вимагати довідки з громадян.

В Україні

  • Із 1 жовтня державні органи отримають безкоштовний доступ до реєстрів, їм буде заборонено вимагати від громадян довідки та підтвердження відомостей, що містяться в реєстрах. Громадянам також буде відкрито доступ до більшості реєстрів.
  • Нафтогаз отримав $500 млн для закупівлі російського газу, який буде оплачений після укладення тристоронньої угоди з ЄС і Росією на початку жовтня. Тоді ж почнеться постачання з Росії.
  • ДТЕК розпочав імпортувати газ із ЄС для власних потреб.
  • Підписано контракт уряду з новим керівником Укрнафти Роллінзом, який обіцяє виплатити дивіденди державі за 2014 рік уже до кінця тижня. За його словами, решту дивідендів буде виплачено до кінця року.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 21,59 ₴/$ (-0,03 грн), 24,11 ₴/€ (+0,01 грн), 3,29 ₴/10 ₽.

Війна

  • Протягом доби в зоні конфлікту в Донбасі спостерігалося відносне затишшя, що переривається провокаційними обстрілами в районі Артемівська та Старого Айдара. За офіційними даними, за попередню добу внаслідок обстрілу Мар'їнки поранено четверо військовослужбовців.

Україна та світ


  • У Нью-Йорку продовжує роботу сесія Генеральної Асамблеї ООН, на якій виступили президенти США, Росії, Китаю. Під час виступу Путіна українська делегація демонстративно покинула зал засідань.
    Відбулася незапланована зустріч президентів Порошенка та Обами. У вівторок планується зустріч Порошенка з віце-президентом США Байденом.
    Президенти Обама та Путін домовилися про проведення переговорів на рівні представників міністерств оборони з метою запобігання конфліктів при можливому проведенні військових операцій у Сирії, а також про варіанти політичного рішення цього конфлікту. За заявою американських ЗМІ, Обама наполягав на безумовному відновленні українського суверенітету, виконанні мінських угод, виведенні російських військ із Донбасу та допуску спостерігачів ОБСЄ до інспектування території. США наполягають на передачі влади в Сирії від Асада перехідному уряду.
    Порошенко в рамках саміту з миротворчих питань закликав світову спільноту підтримати Україну в боротьбі з російською агресією, а також до реформування ООН в ім'я збереження миру на планеті.
    Світові лідери наполягають на обмеження застосування права вето в Раді Безпеки ООН. Путін же категорично заперечує проти розширення його складу та обмеження блокування рішень одним із постійних членів.
  • Росія вводить заборону на польоти українських авіакомпаній з 25 жовтня у відповідь на санкції, введені урядом України.

No comments:

Post a Comment