September 23, 2015

22.09.2015 Україна: Головні теми доби - Україна й НАТО підписали угоду про статус представництва Альянсу

Україна й НАТО підписали угоду про статус представництва Альянсу
Україна й НАТО підписали угоду про статус представництва Альянсу

Головні події і теми дня 22.09.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна й НАТО підписали угоду про статус представництва Альянсу.
  • У Донецьку Ростовської області розпочався процес у справі українського депутата Надії Савченко.
  • Представники бойовиків поставили ультиматум про визнання їх виборів.

В Україні

  • Президент Порошенко провів засідання РНБО за участі Генерального секретаря НАТО Столтенберга. Він заявив, що, підтримуючи Україну, Альянс зміцнює свої східні кордони, адже загроза агресії Росії збережеться на довгі роки. Говорячи про перспективи співпраці з НАТО, Порошенко не назвав конкретних термінів проведення референдуму про вступ до Альянсу, хоча більшість українців підтримують євроатлантичну інтеграцію. На його думку, наразі набагато важливіше забезпечити ефективний захист державного кордону, а не отримати летальну зброю.
    Столтенберг і секретар РНБО Турчинов підписали "дорожню карту" програми партнерства зі стратегічних комунікацій між РНБО та міжнародним секретаріатом НАТО. Міністр закордонних справ Клімкін і Генеральний секретар НАТО підписали угоду про статус представництва Альянсу в Україні.
    Прем'єр-міністр Яценюк упевнений, що для ефективного захисту від зовнішніх загроз Україна змушена просити партнерів про допомогу в модернізації Збройних сил, відповідно до стандартів НАТО, і постачаннях летального озброєння.
  • Генеральний прокурор Шокін підписав наказ про створення у складі відомства антикорупційної прокуратури на правах самостійного підрозділу.
  • Міністр енергетики Демчишин повідомив про намір уряду найближчим часом внести до парламенту два фундаментальні закони та суттєво змінити правила на електроенергетичному й газовому ринку, зробивши їх прозорішими та ліберальними, відповідно до європейських стандартів.
  • Світовий банк змінив прогноз падіння ВВП України, знизивши його з 7,5 % до 12 %.
  • Офіційний курс гривні незначно зріс: 21,74 ₴/$ (-0,12 грн), 24,25 ₴/€ (-0,34 грн), 3,29 ₴/10 ₽ (-0,01 грн).

Війна

  • Представники бойовиків на переговорах у Мінську висунули ультиматум, в якому вимагають визнання їх "виборів", намічених на 18 жовтня та 1 листопада, проведення амністії і внесення змін до Конституції. Уповноважена президента з урегулювання ситуації у Донбасі Геращенко заявила, що Україна вимагає від бойовиків Донбасу відмови від проведення "виборів". Місія ОБСЄ спростовує повідомлення про інтенсивну підготовку керівництва "республік" Донбасу до "місцевих виборів". За заявою керівництва місії, проведення таких "виборів" зірве мирний процес у рамках мінських угод. Після оголошення ультиматуму переговори про відведення озброєнь калібру менше 100 мм і танків не були продовжені.
  • Ситуація в Донбасі залишається складною. У районі Майорського на Артемівському напрямку бойовиками зі стрілецької зброї обстріляно блок-пост української армії. Зазнали обстрілів також позиції у кількох населених пунктах Луганської області. Українська армія не відкривала вогонь у відповідь.
  • Лідер "Правого сектора" Ярош повідомив про згоду частини бійців увійти до складу спецпідрозділу СБУ "Альфа".

Україна та світ


  • У Росії у Донецьку Ростовської області відкрився суд у справі українського депутата Савченко, захопленої бойовиками під час бойових дій на території Луганської області та переправленої до Росії. Їй висунено звинувачення в незаконному перетині кордону й діях зі знищення мирного населення.Савченко стверджує, що не стріляла в беззбройних людей, відкинула всі звинувачення та наполягає на проведенні перевірки на детекторі брехні. Засідання суду буде продовжено 29 вересня. Захист вважає, що обвинувальний висновок у її справі буде винесено в кінці вересня – на початку жовтня поточного року.
  • Міністри юстиції країн ЄС погодили квоти розподілу 120 тис. мігрантів. Проти виступили Чехія, Словаччина, Румунія та Угорщина. Чехія оголосила про намір перешкоджати реалізації цього плану. За оцінками ООН, кількість мігрантів тільки цього року вже перевищила 300 тис.
  • ЄС вважає ключовим закон про державну службу для українських реформ та отримання Україною програми допомоги від Євросоюзу.
  • Посол США Пайетт повідомив про збільшення обсягів постачання ядерного палива до України компанією Westinghouse.

No comments:

Post a Comment