September 18, 2015

17.09.2015 Україна: Головні теми доби - У Верховній Раді заарештовано депутата від Радикальної партії Мосійчука

У Верховній Раді заарештовано депутата від Радикальної партії Мосійчука
У Верховній Раді заарештовано депутата від Радикальної партії Мосійчука

Головні події і теми дня 17.09.2017 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Верховній Раді заарештовано депутата від Радикальної партії Мосійчука.
  • Депутати прийняли урядовий пакет законопроектів для реструктуризації зовнішнього боргу.
  • Визнано банкрутом один із найбільших банків "Фінанси та Кредит".
  • Помер від інфаркту другий син колишнього прес-секретаря Януковича Ганни Герман.

В Україні

  • Після доповіді Генерального прокурора Шокіна та продемонстрованого оперативного відео із доказом отримання хабара Верховна Рада дала згоду на арешт народного депутата від Радикальної партії Мосейчука. Депутат стверджує, що продемонстроване відео сфальсифіковане. Мосейчука було заарештовано просто в парламенті співробітниками СБУ. Радикальна партія збирає в п'ятницю екстрений з'їзд. За заявою лідера партії Ляшка, можливі арешти інших депутатів від політсили.
  • Депутати прийняли урядовий пакет законопроектів, необхідних для реструктуризації зовнішнього боргу, яка була погоджена в ході переговорів міністра фінансів Яресько з комітетом міжнародних кредиторів. Прийняті закони дозволяють уряду без погодження із парламентом випускати фінансові деривативи, що обслуговуватимуться Міністерством фінансів за рахунок бюджету та розміщуватимуться на міжнародних фондових ринках без дозволу комісії із цінних паперів. Доходи нерезидентів за державними деривативами не обкладатимуться податками. Боржники за зовнішніми кредитами, залученими під державні гарантії, що обслуговуються за рахунок коштів держбюджету, матимуть право зменшувати фінансовий результат до оподаткування на суму доходів, що виникають у платника від розміщення державних деривативів.
  • Верховна Рада визначила делегатів за своєю квотою в комісію для обрання антикорупційного прокурора.
  • Глава Укравтодору Підгайний подав у відставку. Він мотивує це втомою від боротьби з існуючою системою та засудженням з боку громадськості за бездіяльність. Також подав у відставку глава центру незалежного оцінювання якості освіти.
  • Радник міністра внутрішніх справ Шкіряк повідомив, що розслідування зіткнень під Верховною Радою 31 серпня триває, кількох учасників подій оголошено у розшук.
  • Після протестів західних ЗМІ РНБО погодила зняття санкцій з деяких європейських журналістів.
  • НБУ визнав неплатоспроможним банк "Фінанси та Кредит", що входить до групи найбільших. Банкрутом оголошено банк "Національні інвестиції".
  • На підставі указу про введення санкцій, підписаного президентом Порошенком, частина російських банків позбулася права брати участь в операціях на фондовому ринку.
  • Офіційний курс гривні поступово підвищується, учасники ринку налаштовані спокійно: 21,60 ₴/$ (-0,22 грн), 24,43 ₴/€ (-0,07 грн), 3,30 ₴/10 руб (-0, 01 грн).

Війна

  • У Донбасі триває відносне перемир'я, що переривається хаотичними обстрілами українських позицій з боку бойовиків. Офіційні дані свідчать про відсутність втрат серед українських військовослужбовців. Спостерігачі відзначають демонстративне відведення танків від передової. У той самий час російська армія та бойовики зміцнюються уздовж лінії розмежування, облаштовують позиції для артилерії і будують другу лінію оборони. Відзначається підвищення активності диверсійних груп і БПЛА бойовиків. Проводиться опитування місцевих жителів, які переходять контрольні пункти на лінії розмежування, з метою встановлення розташування українських військ.
  • Військовослужбовцям спецназу ГРУ РФ, що захоплені в ході бою під Щастям, висунено звинувачення.

Україна та світ

  • Росія наполягає на повному погашенні Україною боргу, взятого урядом колишнього президента Януковича в 2013 році, і загрожує стягнути кошти через міжнародний суд.
  • МЗС Росії заявив, що рішення лідера бойовиків ДНР Захарченка про проведення "виборів" на окупованій території є "вимушеним заходом" через "порушення Україною положень мінських угод". Чиновники МЗС наполягають на тому, що українська влада зобов'язана безпосередньо контактувати із представниками бойовиків.

Тренди


  • Затримання депутата Мосейчука від фракції Радикальної партії у Верховній Раді та розслідування кримінальних справ щодо депутатів інших фракцій свідчить про наміри президентської команди поставити під контроль депутатський корпус напередодні голосування із внесення змін до Конституції.

No comments:

Post a Comment