September 07, 2015

06.09.2015 Україна: Головні теми доби - Директор-розпорядник МВФ Лагард відвідала Україну

Директор-розпорядник МВФ Лагард відвідала Україну
Директор-розпорядник МВФ Лагард відвідала Україну

Головні події і теми дня 06.09.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Директор-розпорядник МВФ Лагард відвідала Україну.
  • У Донбасі триває відносне затишшя.

В Україні

  • Президент Порошенко зустрівся з главою МВФ Лагард. Під час спільного брифінгу він заявив про успішне виконання Україною вимог МВФ і надію на позитивне рішення ради директорів фонду про виділення чергового траншу розширеного кредитування. Росія не отримає привілеїв при обговоренні питань повернення зовнішнього боргу. Дефолту, на який вона сподівалася, не буде. Золотовалютні резерви України зросли на $7 млрд. Директор-розпорядник МВФ Лагард зазначила хороші результати, досягнуті Україною, у тому числі макроекономічної стабілізації, реструктуризації боргових зобов'язань і створення структур із боротьби із корупцією. Одночасно вона підкреслила необхідність досягнення порозуміння між владою та громадянами.
  • Порошенко в інтерв'ю національним телеканалам висловив переконання, що його проект змін до Конституції буде прийнято парламентом після проведення місцевих виборів, щоб політики не могли чинити тиск на процес. Він заявив, що за події 31 серпня під Верховною Радою мають понести відповідальність не тільки виконавці, а й лідери політичних сил, і олігархи, які фінансували процес.
  • Прем'єр-міністр Яценюк у щотижневому зверненні заявив, що уряд пропонує запровадити єдині базові ставки чотирьох основних податків – ПДВ, ЄСВ, ПДФО та податку на прибуток замість існуючих сьогодні більше 90 різних ставок. Податок на прибуток повинен мати іншу філософію й стимулюватиме реінвестування прибутку в розвиток виробництва. Кабмін планує зберегти спрощену систему оподаткування, а також істотно послабити податкове навантаження, ліквідувавши при цьому зловживання великого бізнесу з використанням спрощеної системи оподаткування. Прем'єр повідомив про плани ліквідації податкової міліції.
  • На думку президента Порошенка, рішення про майбутнє прем'єр-міністра має прийняти коаліція, але Яценюку навряд чи загрожує відставка найближчим часом. Тим не менш, президент сподівається на швидке переформатування уряду.

Війна

  • У Донбасі триває відносне перемир'я з невеликою кількістю вогневих контактів. За попередню добу поранено п'ятеро українських військовослужбовців. Осередком напруженості залишаються населені пункти в околицях Донецька – Мар'їнка, Авдієвка, Опитне та передмістя Артемівська. У Щасті позиції українських військ були обстріляні з гранатомета.
  • Спостерігачі повідомляють, що на окупованій території російську техніку виведено з місць постійного базування та розосереджено в житлових кварталах. Кількість російських військових постійно зростає. Відбулася заміна керівництва військових підрозділів російськими офіцерами.
  • Президент Порошенко озвучив три можливі сценарії війни в Донбасі: наступ українських військ, відділення окупованих територій або мінські угоди.
  • Міністр закордонних справ Клімкін допускає обмін військових РФ, що були захоплені в ході бою під Щастям, на українських політв'язнів після рішення українського суду.
  • На адміністративному кордоні з Кримом зникло троє українських десантників.

Україна та світ

  • У Молдові почалися антиурядові протести, в яких взяли участь кілька сот тисяч людей, – наймасовіші із середини 90-х років. Маніфестанти вимагають відставки уряду, генпрокурора, керівництва Нацбанку, Центрвиборчкому, громадської телерадіокомпанії і покарання винних у зникненні із банків $1 млрд.

Тренди


  • Експерти та спостерігачі вважають, що під виглядом біженців до Європи проникають бойовики ІГІЛ, а сам процес, що координується та спрямовується цією організацією й Путіним, є добре спланованою довготривалою диверсією. Основний потік біженців ринув до Європи із проросійськи налаштованої Сербії. Країни ЄС не можуть домовитися про квоти на прийом біженців. Згідно з опитуваннями громадської думки, жителі Великої Британії налаштовані рішуче проти прийому біженців на своїй території, аж до виходу країни зі складу ЄС. На утримання біженців Єврокомісія планує виділити тільки в цьому році понад €10 млрд. Спостерігачі із різних країн повідомляють про агресивну поведінку біженців, які вимагають до себе особливого ставлення, псують майно і штурмують адміністративні кордони країн і тунель під Ла-Маншем.

No comments:

Post a Comment