September 01, 2015

31.08.2015 Україна: Головні теми доби - Депутати парламенту затвердили в першому читанні зміни до Конституції

Депутати парламенту затвердили в першому читанні зміни до Конституції
Депутати парламенту затвердили в першому читанні зміни до Конституції

Головні події і теми дня 31.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Депутати парламенту затвердили в першому читанні зміни до Конституції.
  • Трагедія перед Верховною Радою.

В Україні

  • Останній день літньої сесії Верховної ради завершився результативним голосуванням з прийняття в остаточному першому читанні президентського проекту змін до Конституції, незважаючи на спроби кількох фракцій заблокувати парламентську трибуну. Законопроект підтримали представники "Опозиційного блоку".
    "Об'єднання Самопоміч" виключило п'ятьох депутатів із фракції, у тому числі перший номер виборчого списку, за підтримку законопроекту.
    Перед будівлею Верховної Ради зібрався багаточисельний мітинг противників зміни Конституції. До центру Києва було стягнуто підрозділи міліції і Національної гвардії, які оточили будівлю парламенту та урядовий квартал. Члени однієї із найбільш радикально налаштованих політичних сил – партії ВО "Свобода" почали провокувати правоохоронців і влаштовувати безлади. У правоохоронців було кинуто бойову гранату, унаслідок чого загинув боєць Національної гвардії. Міністр внутрішніх справ Аваков заявив про поранення унаслідок вибуху більше 130 осіб. Затримано 30 учасників заворушень, у тому числі людину, що кинула гранату. Генеральна прокуратура кваліфікувала подію як терористичний акт. Аваков звинуватив у події членів і керівництво ВО "Свобода". Президент Порошенко звинуватив частину коаліції, що голосували проти його проекту, у деструктивних діях проти інтересів України та назвав зіткнення під парламентом, що призвели до людських жертв, "ударом у спину". Він наполягає на суворій відповідальності організаторів і виконавців акції.
  • Лідера партії "Об'єднання Самопоміч" Садового допитано Генеральною прокуратурою як свідка у справі про підкуп депутатів фракції під час голосування в парламенті щодо проекту внесення змін до Конституції.
  • З 1 вересня ціна електроенергії для населення підвищується на 25 %.
  • Міністр фінансів Яресько пропонує легалізувати гральний бізнес, що, на її думку, дозволить залучити до бюджету додатково близько 5 млрд грн.
  • Нацбанк знизив офіційний курс гривні майже на 3 %: 21,811 ₴/$ (+0,61 грн), 24,46 ₴/€ (+0,58 грн), 3,27 ₴/10 руб (+0,08 грн).

Війна

  • Протягом доби в Донбасі зафіксовано помітне зниження кількості обстрілів. Тим не менш, за попередню добу поранено п'ятьох військовослужбовців. Спостерігачі та розвідка повідомляють про перегрупування окупаційних військ і зміцнення їх офіцерами й найманцями із Росії. Через кордон із Росією проводжується постачання техніки та боєприпасів для бойовиків.
  • Основною валютою "Луганської республіки" з 1 вересня стає російський рубль через "економічну блокаду з боку України". Мультивалютна система розрахунків діятиме, але всі розрахунки буде прив'язано до рубля.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель заявила про можливість наступної зустрічі у "нормандському форматі" тільки у разі досягнення прогресу у врегулюванні ситуації в Донбасі. До цього часу можуть відбутися телефонні переговори чотирьох лідерів і зустрічі міністрів закордонних справ.
  • На думку Меркель, якщо проблему біженців із Близького Сходу не буде розв’язано, то під питання може потрапити існування Шенгенської угоди. В останні місяці Європу захлеснув потік нелегальних мігрантів.

Тренди


  • На думку багатьох спостерігачів, градус напруги в суспільстві зростає, тому криваві події під Верховною Радою можна було спрогнозувати заздалегідь. Громадські активісти звинувачують владу в кулуарних рішеннях, заснованих на угоді з агресором, які можуть призвести до втрати державного суверенітету.
    Деякі експерти вважають, що теракт міг бути організований спецслужбами для розв'язування компанії з дискредитації патріотичних сил і відволікання уваги суспільства від резонансного голосування щодо зміни Конституції.
    Партія "Укроп”, яку пов'язують з олігархом Коломойським, заявила, що солідарне голосування правлячої коаліції і колишніх членів Партії регіонів за законопроект є свідченням зради національних інтересів. Політрада партії засуджує методи терору у вирішенні політичних питань, однак внесення змін до Конституції без урахування інтересів громадян може призвести до розчленування країни та розхитування ситуації усередині країни, що працює на інтереси Кремля.

No comments:

Post a Comment