August 27, 2015

26.08.2015 Україна: Головні теми доби - У Мінську на зустрічі контактної групи погоджено припинення вогню до 1 вересня

У Мінську на зустрічі контактної групи погоджено припинення вогню до 1 вересня
Представник ОБСЄ в контактній групі Сайдік

Головні події і теми дня 26.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Мінську на зустрічі контактної групи погоджено припинення вогню до 1 вересня.
  • Прокуратура вимагає у "Київенерго" Ахметова повернути "Нафтогазу" 3 млрд грн.
  • Київ у диму через горіння торфовищ у передмістях.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО про захист майнових інтересів України через тимчасову окупацію частини території.
  • Послом до Великої Британії призначено заступника міністра закордонних справ Галібаренко.
  • Керівник Національного антикорупційного бюро Ситник повідомив про завершення конкурсу на посаду детектива – до службу набрано 70 осіб.
  • Міністр енергетики Демчишин вважає підприємства теплокомуненерго основними боржниками за спожитий газ. Найбільші борги за електрику мають водоканали й шахти.
  • Керівництво "Укренерго" заявило про недостатні запаси вугілля на електростанціях і води у водосховищах, що може призвести до віялових відключень протягом зимового сезону. Керівництво компанії сподівається уникнути розвалу енергосистеми за рахунок імпорту електроенергії із Росії.
  • Світовий банк погодив виділення Україні $500 млн на заходи, спрямовані на зростання економіки, установлення прозорості в системах управління та зменшення вартості ведення бізнесу в країні. Погоджено також виділення $300 млн Японією та $24 млн – Норвегією на ті самі цілі.
  • Прем'єр-міністр Яценюк повідомив про рекордні залишках на казначейських рахунках. Він звернувся до міністра фінансів і глави НБУ із проханням проаналізувати ризики від подій на світових фінансових ринках і подати можливі сценарії розвитку ситуації в Україні.
  • Після різкого стрибка у вівторок, офіційний курс гривні так само стрімко впав: 21,643 ₴/$ (-1,20 грн), 24,43 ₴/€ (-1,60 грн), 3,09 ₴/10 руб. (-0 , 14 грн). Заступник міністра фінансів Уманський не вбачає причин для різкої девальвації гривні слідом за знеціненням валют країн СНД, зниженням цін на сировинних ринках і західних біржових індексів.

Війна

  • У Донбасі ситуація знову загострюється. Бойовики масово обстрілюють позиції української армії із важкої артилерії і РСЗВ "Град". Головними гарячими точками, як і раніше, залишалися околиці Донецька й Маріуполя. Під обстріл потрапили Попасна та населені пункти поблизу Артемівська. У ході боїв загинули двоє військовослужбовців, поранено – 10. У зоні боїв у Мар'їнці зареєстровано численні поранення мирних жителів.
  • Спостерігачі зафіксували перекидання бойовиками до лінії бойових дій САУ "Піон" калібром 203 мм, здатних вражати ціль на відстані більше 40 км. Розвідка повідомляє, що на окупованій території збільшилася кількість російських військових без розпізнавальних знаків. Ще один "конвой Путіна" вторгся на територію України.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів контактної групи із врегулювання військового конфлікту в Донбасі за участі представників невизнаних республік. Член групи від ОБСЄ Сайдік заявив про досягнення чергової угоди про припинення вогню до 1 вересня.
  • Голови Донецької і Луганської військово-цивільних облдержадміністрацій запропонували не проводити вибори 174 місцевих рад з міркувань безпеки.
  • Міністр юстиції Петренко заявив про відкриття в країні 126 безоплатних центрів юридичної допомоги для переселенців і громадян, які постраждали від російської агресії. У центрах можна буде оформити позови до Європейського суду з прав людини, що стосуються компенсації збитку Росією. На його думку, після вирішення першої справи на користь українських громадян, усі інші справи буде визнано типовими та розглянуто за прискореною процедурою.

Україна та світ

  • Прес-служба Білого Дому повідомила, що президент Обама та канцлер Меркель обговорили на зустрічі загострення ситуації у Донбасі та роль Німеччини в приборканні міграційного кризи в Європі. Обама відзначив прогрес України у виконанні зобов'язань за планом мирного врегулювання.

Тренди


  • На думку багатьох експертів, об'єднання трьох правлячих партій "УДАР", "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" до однієї мегапартії може повторити сценарії 2002, 2007 і 2011 років, коли об'єднання політсил призводило до помітного зниження їх загального рейтингу та подальшого уходу з політичної арени. Однією із можливих причин вони вважають нейтралізацію командою Порошенка впливу прем'єр-міністра Яценюка на ситуацію в країні із поступовим розчиненням його партії у спільному проекті.

No comments:

Post a Comment