August 26, 2015

25.08.2015 Україна: Головні теми доби - Російський суд виніс звинувачувальні вироки українським громадянам Сенцову та Кольченку

Російський суд виніс звинувачувальні вироки українським громадянам Сенцову та Кольченку
Російський суд виніс звинувачувальні вироки українським громадянам Сенцову та Кольченку

Головні події і теми дня 25.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Російський суд виніс звинувачувальні вироки українським громадянам Сенцову та Кольченку.
  • У Києві затримано невідомого, що стріляв у машину заступника міністра освіти.

В Україні

  • Міністерство оборони заявило про завершення підготовки ключових стратегічних документів оборонного планування, розвитку озброєнь і військової техніки на 2015-2020 роки, які стануть основою нової Воєнної доктрини України. На розгляд уряду також внесено проект державної цільової програми реорганізації та оптимізації Збройних сил на наступні два роки із врахуванням досвіду військових дій у Донбасі.
  • Україна призупинила імпорт електроенергії із Росії, здійснюваний з початку серпня через ремонт енергоблоків АЕС і відсутність вугілля на складах ТЕС. Міністр енергетики Демчишин заявив про можливість відновлення імпорту в разі критичної ситуації в енергетиці.
  • Офіційний курс гривні звалився слідом за рублем: 22,62 грн/$ (+0,53 грн), 26,64 грн/€ (+1,10 грн), 3,23 грн/10 руб.

Війна

  • Ситуація у зоні бойових дій у Донбасі знову загострилася. Штаб антитерористичної операції повідомляє про двох загиблих і дев'ятьох поранених українських військовослужбовців. Як і раніше, складна ситуація зберігається в околицях Донецька. Бойовики відновили обстріли із важкої артилерії на маріупольському напрямку. Активні провокації бойовиків зафіксовані всією лінією зіткнення.
    Секретар РНБО Турчинов повідомив, що російські війська наводять понтонну переправу через річку Сіверський Донець у Луганській області.
  • Прокуратура висунула нові звинувачення проти бійців спецназу РФ, що були захоплені в бою під Щастям.
  • Керівники Донецької і Луганської обласних військово-державних адміністрацій подали до Центральної виборчої комісії списки населених пунктів прифронтової території, в яких вони пропонують не проводити місцеві вибори з міркувань безпеки.
  • ОБСЄ підтвердила, що Сартана була обстріляна бойовиками з їх території. Глава Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Жебрівський повідомив про затримання двох місцевих жителів – корегувальників вогню по Сартані.

Україна та світ

  • Північнокавказький окружний військовий суд в Ростові засудив українського режисера Сенцова, насильно вивезеного до Росії, до 20 років суворого режиму за участь у терористичних актах. Другому фігуранту у справі – українському громадянину Кольченку призначено покарання у вигляді 10-річного тюремного ув'язнення. Адвокати заявили про оскарження вироку суду.
    Міжнародна спільнота категорично заперечує проти вироку. Правозахисна організація Amnesty International стверджує про незаконність вироку у справі, оскільки зізнання у злочині було здобуто слідством із застосуванням тортур, а основні свідки відмовилися від своїх свідчень. Держдепартамент США закликав Росію негайно звільнити українських політв'язнів. Президент Порошенко заявив, що Сенцов і Кольченко мають бути звільнені від покарання в рамках угод, досягнутих в Мінську.
  • Президентська адміністрація прокоментувала переговори в Берліні між лідерами Франції, Німеччини та України. Однією з умов застосування додаткових санкцій ЄС проти Росії названо проведення донбаськими "республіками" незаконних місцевих виборів. Також були обговорені проблеми реалізації мінських угод і проведення конституційної реформи в Україні.
  • Президент Порошенко заявив, що пообіцяв канцлеру Меркель та президенту Олланду прискорити реформи в країні. За його словами, Україна зможе відзвітувати про процес інтеграції з ЄС й отримати можливість скасування візового режиму.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер заявив, що санкції проти Росії не можуть тривати вічно, Німеччині потрібна перспектива у відносинах з Москвою.

Тренди


  • ЗМІ повідомляють про попередню домовленість міністерства фінансів України з клубом кредиторів про списання 20 % державного боргу, однак про кінцевий результат переговорів говорити зарано до оголошення решти умов реструктуризації, включаючи період відтермінування з виплат і зміну відсоткових ставок з облігацій. Крім того, Фонд національного добробуту РФ категорично заперечує проти будь-яких змін умов кредиту.

No comments:

Post a Comment