August 11, 2015

10.08.2015 Україна: Головні теми доби - Ситуація в енергетиці вкрай напружена

Ситуація в енергетиці вкрай напружена
Ситуація в енергетиці вкрай напружена

Головні події і теми дня 10.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ситуація в енергетиці вкрай напружена.
  • Бойовики виводять підрозділи й техніку до лінії бойових дій.
  • Переговори України з міжнародним клубом кредиторів відбудуться 12 серпня.
  • Розпочалася зустріч авіаційних експертів у Нідерландах, присвячена розслідуванню катастрофи рейса MH-17.

В Україні

  • У Державній фіскальної службі (ДФС) вводиться посада уповноваженого з питань підприємництва (бізнес-омбудсмена), на яку буде призначено колишнього віце-президента Американської торговельної палати Качка.
  • Україна нарощує обсяг закачування газу до підземних сховищ, щоб встигнути накопичити до жовтня 19 млрд м3, необхідних для опалювального сезону. Наразі в сховищах розташовано більше 13,3 млрд м3. Запаси поповнюються зі швидкістю 50 млн м3 на добу.
  • Господарський суд Києва відмовив Генеральній прокуратурі у визнанні недійсними двох договорів купівлі-продажу 11 млрд м3 газу між Нафтогазом і Газпромом від 2009 року, що належали фірмі олігарха Фірташа RosUkrEnergo. Фірташ відсудив цей газ в України в Стокгольмському арбітражі за сприяння чиновників уряду Азарова.
  • Міністр палива та енергетики Демчишин заявив, що облгази, які належать Фірташу, заборгували Нафтогазу понад 4 млрд грн за поставлений технологічний газ.
  • 1-й блок Хмельницької АЕС потужністю 1 ГВт зупинено на плановий ремонт. У роботі залишилося 10 енергоблоків із 15. Зміївську ТЕС компанії Центроенерго також зупинено через відсутність вугілля на складах. На Вуглегірській ТЕС, що розташована на лінії бойових дій, працюють три енергоблоки і стільки ж блоків – на Трипільській ТЕС. На Слов'янській ТЕС запасів вугілля залишилося до кінця доби. Здійснюються контрактні постачання з Росії на постійній основі об'ємом 0,8 ГВт. Відключення електроенергії поки не застосовуються.
    Кабінет міністрів скасував свої постанови, прийняті 2014 року, що стосуються стимулювання споживачів природного газу та теплоенергії до переходу на використання електроенергії і вдосконалення тарифів для населення та інших споживачів.
    Міністр палива та енергетики Демчишин заявив, що наступного року в рамках диверсифікації постачання ядерного палива більше третини його буде закуплено в американської корпорації Westinghouse. Він повідомив, що цього року буде обов'язково підписано контракт із "Газпромом", оскільки без постачання газу з Росії не вдасться забезпечити опалювальний сезон. На його думку, ціна закупівлі газу до кінця сезону не має перевищити $ 250 за 1000 м3, а, можливо, буде й нижчою. Гроші для закупівлі планується отримати від Світового банку.
  • Міліція закрила кримінальне провадження за фактом смерті колишнього депутата й голови фонду державного майна Чечетова.
  • У зоні відчуження Чорнобильської АЕС локалізовано пожежу в лісовому масиві. Міліція підозрює, що причиною пожежі міг бути підпал.
  • Кабінет міністрів озвучив два варіанти прогнозу економічного розвитку України на 2016 рік. Згідно з оптимістичним прогнозом, країну очікує підйом ВВП на рівні 12 %, песимістичний – говорить про падіння ВВП на 0,3 % та інфляцію у 14 %. Експерти МВФ схиляються у своїх оцінках до першого варіанту.
  • На 12 серпня заплановано зустріч Міністерства фінансів з міжнародним клубом кредиторів, ініційовану клубом для вирішення питання про реструктуризацію державного боргу України. На офіційному сайті міністерства розміщено повідомлення, згідно з яким ця зустріч є останньою можливістю для досягнення домовленості перед виплатою за єврооблігаціями у вересні та жовтні. У разі недосягнення консенсусу Україна буде змушена використовувати альтернативні способи виконання програми МВФ, зокрема, оголошення мораторію з виплат, до якого МВФ ставиться негативно, але готовий прийняти. Однак провідні західні агентства Bloomberg і Fitch Ratings оцінюють перспективи досягнення угоди як оптимістичні та називають цифру 22,5 % як взаємоприйнятну для списання держборгу України.
  • Офіційний курс гривні щодо основних валют незначно знизився після вихідних: 21,26 грн/$ (+0,17 грн), 23,30 грн/€ (+0,30 грн), 3,30 грн/10 руб.

Війна

  • У Донбасі ситуація продовжує загострюватися. Українська армія та підрозділи Правого сектора відбили нічну атаку в районі Волновахи, зайнявши головні висоти, однак до ночі бойовики відновили обстріли із важких знарядь. Ситуація загострюється також у районі Донецька й Станиці Луганської. За офіційними даними, у ході боїв загинув один військовослужбовець, поранено – семеро. Однак за повідомленням медичної служби Правого сектора, тільки під час бою під Новоласпою загинули троє добровольців і четверо військовослужбовців Збройних сил, поранено п'ять добровольців і шість – військовослужбовців.
    До вечора обстріли на Волноваському напрямку відновилися з новою силою. Начальник Генерального штабу Муженко доповів президенту Порошенку про ситуацію, що склалася. Прийнято рішення дозволити відкривати вогонь у відповідь. Про це повідомлено місію ОБСЄ.
    Всією лінією бойових дій зафіксовано різку активізацію авіарозвідки російсько-терористичних військ. Інформатори на окупованій території повідомляють про виведення техніки, включаючи засоби ППО та ракетні системи, а також  живої сили бойовиків із місць базування та перекидання їх до передової. Генеральний штаб вважає, що в Донбасі перебуває близько 10 тис. російських військовослужбовців, ще близько 50 тис. – розгорнуто на кордоні з Україною.
    На думку експертів, атаки під Волновахою могли бути відволікаючим маневром від основних ударів, які можуть бути завдані в напрямку Мар'їнки, Артемівська та Станиці Луганської.
    Міністр закордонних справ Клімкін заявив главі МЗС РФ Лаврову про порушення бойовиками процесу деескалації у Донбасі. У ході переговорів з главами МЗС Франції і Німеччини було вирішено провести найближчим часом переговори в "нормандському форматі" для запобігання розширення конфлікту.

Україна та світ


  • У Нідерландах розпочалася зустріч авіаційних експертів семи країн, присвячена розслідуванню катастрофи авіалайнера рейсу MH-17, на якій буде представлено проект фінальної доповіді комісії Ради безпеки Нідерландів про причини катастрофи. Публікацію звіту намічено на жовтень.
  • США готові виділити додатково $500 млн на навчання військовослужбовців Збройних сил і Національної гвардії на Яворівському полігоні. Віце-президент США Байден підтвердив готовність американського уряду надати додатковий кредит у розмірі $2 млрд, про який було досягнуту попередньої домовленості у квітні.

No comments:

Post a Comment