July 30, 2015

29.07.2015 Україна: Головні теми доби - Створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи рейса MH-17 у Раді Безпеки ООН заблоковано Росією

Створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи рейса MH-17 у Раді Безпеки ООН заблоковано Росією
Представник РФ при ООН Чуркін голосує проти створення трибуналу

Головні події і теми дня 29.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи рейса MH-17 у Раді Безпеки ООН заблоковано Росією.
  • МВФ готовий продовжити фінансування України в разі оголошення мораторію з виплат.
  • Спростована можливість спільного патрулювання Широкино українськими правоохоронцями і бойовиками.
  • Зіткнення міліції із добувачами бурштину в Рівненській області.
  • Колишній прем'єр-міністр Азаров оголосив про створення в Москві "уряду у вигнанні".

В Україні

  • Генеральний прокурор Шокін під час зустрічі з представниками посольства США повідомив про готовність призначити одного з ініціаторів розслідування кримінальних справ проти вищих чиновників прокуратури слідчого Каська начальником управління з розслідування корупційних злочинів, скоєних вищими посадовими особами.
    Новопризначений перший заступник Генерального прокурора Севрук заявив, що не підпадає під закон про люстрацію. Він стверджує, що судді Конституційного суду, щодо яких проводиться розслідування у справі про узурпацію влади колишнім президентом Януковичем, можуть продовжувати виконання своїх функцій, розглядаючи конституційні подання, доки їм не буде висунено звинувачення.
    Слідчі відмовилися від допиту Януковича в режимі відеоконференції.
  • Колишній власник медіа-холдингу "Вести" Гужва оголосив про продаж своєї частки у підприємстві. Новим керівником холдингу призначено колишнього прес-секретаря міністра доходів і зборів Семченко.
  • Офіційний курс гривні щодо основних валют Національним банком незначно знижено: 22,07 грн/$ (+0,03 грн), 24,35 грн/€ (+0,05 грн), 3,69 грн/10 руб (+0 ,03 грн).

Війна

  • Спостерігачі в Донбасі повідомляють, що, попри заяву про відведення, техніка бойовиків розташована у безпосередній близькості від лінії бойових дій. Обстріли та атаки населених пунктів і позицій української армії з використанням важкої артилерії, танків і ракетних систем не припиняються, а в нічний час, коли спостерігачі ОБСЄ не працюють, помітно посилюються.
    МЗС заявляє, що обстріли місії ОБСЄ в Донбасі є тиском на спостерігачів і спрямовані на обмеження виконання ними своїх функцій.
  • Кадрового військового армії РФ Старкова, якого затримано під Донецьком на блок-посту, заарештовано на час проведення слідства та поміщено до СІЗО. Він дає свідчення, зокрема, про те, що діяльність бойовиків курирують більше 2 тис. російських офіцерів. Старков закликає співвітчизників не воювати проти України.
  • Генеральний штаб повідомив, що заява заступника начальника головного командного центру Генерального штабу Розмазіна про можливе спільне патрулювання Широкиного бойовиками та українською міліцією, яка підірвала український сегмент Інтернет, є лише одним із варіантів, що обговорювалися мінської робочою групою.

Україна та світ

  • Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію про створення міжнародного трибуналу з розслідування авіакатастрофи рейсу MH-17 у небі над Донбасом, оскільки РФ застосувала право вето. Ініціатори резолюції засудили позиції Росії. У процесі обговорення представник РФ Чуркін обмовився, що "безкарність настане й щодо тих, хто збивав літак, і тих, хто його направляв у зону військових дій".
  • Директор МВФ Лагард заявила, що кредитування України буде можливо навіть у разі оголошення нею часткового мораторію на виплату зовнішнього боргу. Вона підтвердила отримання Україною чергового траншу розширеного кредитування. Міністр фінансів Яресько стверджує, що Україна не може очікувати вересня для досягнення угоди з клубом кредиторів і готова ввести мораторій за відсутності прогресу в переговорах, які мають відбутися цього тижня.

Тренди


  • Незважаючи на блокування Росією голосування щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи MH-17, більшість членів Ради Безпеки ООН готові використовувати альтернативні способи створення такого трибуналу.
  • На думку експертів, застосування сили проти жителів депресивних регіонів, в яких видобутком бурштину годується населення, без надання їм альтернативи може призвести до соціального вибуху та різкого загострення ситуації, оскільки на руках у населення є велика кількість зброї.

No comments:

Post a Comment