July 26, 2015

25.07.2015 Україна: Головні теми доби - Вибори в Чернігові вже стали найбруднішими за час після Майдану

Вибори в Чернігові вже стали найбруднішими за час після Майдану
Підроблені печатки виборчих комісій у Чернігові

Головні події і теми дня 25.07.2016 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Вибори в Чернігові вже стали найбруднішими за час після Майдану.
  • У Хмельницькій області з-під варти втекли ув'язнені.
  • Ще один напад на інкасаторів у Харкові.

В Україні

  • На виборах у Чернігові депутати затримали автомобілі з копіями печаток виборчих комісій і підробленими протоколами. Президент Порошенко пообіцяв посилити покарання за порушення виборчого законодавства. Він доручив міністру внутрішніх справ Авакову забезпечити прозоре проведення виборів у 205 виборчому окрузі.
  • Президент Порошенко анонсував початок процесів проти колишнього президента Януковича та його "сім'ї".
  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що події у Закарпатті не вплинуть на переговори про надання українцям безвізового режиму з ЄС.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що з рахунків неплатоспроможних банків виведено та вкрадено їх власниками й менеджментом більше 112 млрд грн.

Війна

  • Одного військовослужбовця поранено внаслідок бойових дій у Донбасі. Інтенсивність боїв та обстрілів зростає, незважаючи на заяви президента Порошенка про продовження мирного процесу. Бойовики висунули ультиматум захисникам Щастя та вимагають їх відходу. Протягом двох годин обстрілу піддавалися околиці Волновахи, гарячими точками залишаються Авдіївка, Мар'їнка, Станиця Луганська.
  • Статус учасників бойових дій отримали більше 39 тис. співробітників МВС, Нацгвардії, Держприкордонслужби та Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Україна та світ

  • Порошенко заявив, що під час переговорів "Нормандської четвірки" учасники домовилися, що до 3 серпня має бути підписано – і протягом 10 днів виконано угоду про припинення вогню та відведення озброєнь, включаючи калібр менше 100 мм, на 15 км по обидва боки від лінії бойових дій. У демілітаризованій зоні має бути розміщено додатковий контингент спостерігачів ОБСЄ для контролю за припиненням вогню. Заручники, місцезнаходження яких відомо, мають бути негайно звільнені із залученням представників Червоного Хреста.
  • Міністр регіонального розвитку Зубко повідомив про досягнуту угоду з Білоруссю про використання гривні у взаєморозрахунках. Планується поновлення постачання електроенергії до України.
  • Українського депутата Савченко перевено з московської в'язниці до СІЗО Новочеркаська Ростовської області. Російська влада планує почати судовий процес проти неї 30 липня. Адвокат Савченко стверджує, що суд буде лише констатацією вже прийнятого рішення про засудження, урятувати його підзахисну може лише тиск міжнародного співтовариства.
  • Росія готується демонтувати своє обладнання з вертольотоносців класу "Містраль", які Франція відмовилася їй постачати через агресію проти України.
  • Після теракту в прикордонному місті, скоєному смертником Ісламської держави, турецькі війська завдали удару по позиціях бойовиків у Сирії.

Тренди


  • Вибори в 205 окрузі в Чернігові стали найбруднішими з часу правління Януковича. Команда президента Порошенка намагається домогтися обрання свого кандидата у будь-який спосіб. Зафіксовано використання підроблених виборчих документів, печаток. Масштабно задіяно адміністративний ресурс, від лідерів думок надходять повідомлення про спроби їх підкупу кандидатом Березенком. Конкуренцію йому може скласти тільки кандидат від дніпропетровського клану Коломойського – Корбан, однак за оцінками експертів, шанси його невеликі, оскільки влада напевно використовуватиме підконтрольну їй Центральну виборчу комісію для втручання до процесу та підрахунку результатів виборів.
  • СБУ та мобільні групи продовжують затримувати вантажівки з товарами та продуктами, які намагаються проїхати на окуповану територію Донбасу. Влада називає ці постачання контрабандою, оскільки з кінця січня на лінії бойових дій введено режим державного кордону. Однак законодавчо територіям, що підконтрольні бойовикам ДНР і ЛНР, не надано статусу окупованих.
  • Експерт зі США, колишній постійний представник при НАТО Воллер вважає, що мінські домовленості – це угода про розподіл України, яку було нав'язано Києву Німеччиною, Росією та Францією. Наразі дотримання цього розділу країни відстежується міжнародним співтовариством за допомогою ОБСЄ. Мінські угоди – не рішення, а проблема, оскільки фактично надають легітимності російському вторгненню до України. Ситуація не покращується, Заходу слід готуватися до продовження агресивних дій Росії.

No comments:

Post a Comment