July 23, 2015

22.07.2015 Україна: Головні теми доби - Головою Луганської військово-цивільної адміністрації призначено волонтера Туку

Головою Луганської військово-цивільної адміністрації призначено волонтера Туку
Новий голова Луганської військово-цивільної адміністрації Тука

Головні події і теми дня 22.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Головою Луганської військово-цивільної адміністрації призначено волонтера Туку.
  • Президент Порошенко ініціював відведення важких озброєнь на 30 км від лінії бойових дій у Донбасі.
  • "Укрнафта" обрала голову правління та виплатила дивіденди державі.
  • Російський суд зняв арешт з липецької фабрики "Рошен".

В Україні

  • Президент Порошенко призначив керівника волонтерської організації "Народний Тил" Туку головою Луганської військово-цивільної адміністрації.
  • Конституційний суд приступив до розгляду закону про зміни до Конституції, прийнятого у першому читанні парламентом.
  • Міністр соцекономрозвитку Абромавічус заявив, що кількість працівників контролюючих органів буде скорочено в шість разів – з 68 тис. до 10-12 тис. осіб. Буде розроблено новий прозорий порядок проведення перевірок. Уряд подовжив мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу до кінця 2016 року.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив про збільшення кількості відмов у видачі шенгенських віз.
  • Генеральна прокуратура розслідує можливе розкрадання коштів рефінансування Нацбанку керівництвом Дельта-Банку перед оголошенням його банкрутом у березні 2015 року.
  • Уряд визначив митниці, які має намір передати в управління британської компанії.
  • Відбулися збори акціонерів "Укрнафти", на яких обрано нового голову правління. Його кандидатуру було висунено структурами, підконтрольними міноритарним акціонерам – підприємствам, що належать групі "Приват" олігарха Коломойського. До керівництва підприємства введено колишнього губернатора Одеської області Палицю.
    Правління прийняло рішення про направлення 100 % прибутку 2014 року на виплату дивідендів, державі належить сума в 633 млн грн.
    Ревізія виявила, що "Укрнафта" в 2014 році вивела на структури, що належать "Привату", понад 3 млрд грн, таким чином зменшивши прибуток, що розподілявся у вигляді дивідендів .
    Група "Приват" подала позов до Стокгольмського арбітражу проти України на суму $5 млрд за несанкціонований відбір "Нафтогазом" газу в "Укрнафти".
  • У Києві відкрився центр надання послуг, якими раніше займалися підрозділи МРЕВ. Заступник глави МВС Згуладзе заявила, що міністерство планує реорганізувати МРЕВ у цивільний орган із надання послуг у складі МВС. Через невисоку завантаженість слідчих буде розпущено транспортну міліцію.
  • Керівництво України підписало документи, необхідні для отримання другого траншу розширеного кредитування МВФ у розмірі $1,7 млрд, який буде направлено на поповнення валютних резервів НБУ.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 22,01 грн/$ (-0,01 грн), 24,00 грн/€ (+0,07 грн), 3,86 грн/10 руб.

Війна

  • Президент Порошенко уповноважив членів робочої групи із врегулювання ситуації у Донбасі підписати угоду, яка гарантує створення 30-кілометрової буферної зони навколо лінії бойових дій, що має означати початок реального припинення вогню під контролем ОБСЄ із відведенням танків та озброєнь калібром менше 100 мм.
  • Штаб антитерористичної операції повідомив, що на ключових напрямках в Донбасі – у Вуглегірську, Горлівці та Донецьку – за останні дні різко збільшилася концентрація військових формувань бойовиків, а на українсько-російському кордоні – сил російської армії. ОБСЄ підтвердила велике скупчення техніки окупантів під Маріуполем і повідомила про відсутність відведення ними озброєнь від лінії бойових дій. У ході боїв поранено п'ять  українських військовослужбовців.
  • Унаслідок попадання снаряда в автомобіль в Авдіївці при обстрілі бойовиками загинуло дві людини, у Дзержинську поранено пенсіонера. Спостерігачі повідомляють про численні жертви внаслідок обстрілу бойовиками автодороги Докучаєвськ-Новотроїцьке.
  • Черговий російський конвой готується до вторгнення в Донбас через неконтрольовану Україною ділянку державного кордону.

Україна та світ

  • Будівництво другої гілки російського газопроводу до Китаю "Сила Сибіру" ("Алтай") відкладається на невизначений термін через високу ціну газу, яку "Газпром" пояснює дорожнечею будівництва. Китай готовий побудувати трубу дешевше та пропонує оголосити відкритий тендер на будівництво, проте Росія категорично відмовляється допускати китайські компанії на внутрішній ринок.
  • Канада, після підписання договору про зону вільної торгівлі, скасувала мита на 98 % товарів, що поставляються до України. Міністерство соцекономрозвитку очікує зростання експорту української продукції за кордон, починаючи з осені 2015 року.
  • Французький парламент засудив депутатів, які мали намір відвідати Крим "з приватним візитом". МЗС України вважає це недружнім жестом і попереджає, що цим особам може бути відмовлено у в'їзді до України.

Тренди


  • Уповноважена з прав людини Лутковська заявила, що публікація повісток призовників в пресі та мережі Інтернет із зазначенням конкретної інформації є порушенням закону про персональні дані й може бути каналом для збирання агресором розвідувальної інформації.
  • Політологи та аналітики вважають довибори до Верховної Ради у Чернігові найбруднішими з періоду правління Януковича та впевнені, що перемога провладного кандидата може створити прецедент масованого застосування адміністративного ресурсу на наступних виборах, а використання підкупу виборців представником клану олігарха Коломойського Корбаном – демонстрацією можливості легального обходу передвиборчого законодавства.
  • Заступник голови Центрвиборчкому Магера висловив думку, що вибори до місцевих органів влади з новим законом, прийнятим Верховною Радою, є копією російського закону про вибори в Санкт-Петербурзі, де влада скористалася ним для масштабного підкупу виборців. Сам текст закону на порталі Верховної Ради відсутній, його не підписано президентом.
  • Президент Порошенко звільнив за власним бажанням суддю Конституційного суду Шишкіна, який був одним із суддів, що не погодилися з наданням президенту Януковичу розширених повноважень і поверненням тексту Конституції до редакції 1996 року. Він також виступив проти заяви Конституційного суду про те, що люстрація та пов'язані з нею процеси тиснуть на суд.

No comments:

Post a Comment