July 19, 2015

19.07.2015 Україна: Головні теми доби - Окупований Донецьк обстріляно самими бойовиками

Окупований Донецьк обстріляно самими бойовиками
Окупований Донецьк обстріляно самими бойовиками

Головні події і теми дня 19.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Окупований Донецьк обстріляно самими бойовиками.
  • Порошенко заявив, що особливий режим в окупованому Донбасі може не набути чинності.
  • Директора Одеського кінофестивалю було збито машиною на очах у міліції.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив першими заступниками голови СБУ главу антитерористичного центру Малишева, а також начальника головного управління по боротьбі з корупцією Трепака.
  • Прем'єр-міністр Яценюк анонсував створення, замість існуючої служби зайнятості, Національного агентства із зайнятості, до завдань якого входитиме працевлаштування та перекваліфікація осіб, які втратили роботу.
  • Україна протягом двох тижнів не споживає російський газ, а лише здійснює його транзит до Європи. Щодня до сховищ закачується близько 30 млн м3 газу, половина з яких – власного видобутку, решта – реверсні постачання зі Словаччини.

Війна

  • У звіті ОБСЄ зафіксовано загострення ситуації у Донбасі. Місія підтвердила, що 18 липня обстріл Донецька вівся самими бойовиками. Українська сторона опублікувала радіоперехоплення, в якому бойовики обговорювали напрямки обстрілів. Попри докази, керівництво самопроголошеної Донецької республіки загрожує знищенням Авдіївки у випадку, якщо "продовжаться обстріли Донецька". У Мар'їнці тривають важкі бої, унаслідок обстрілів постраждали житлові квартали, є жертви серед населення. За попередню добу, за офіційними даними, загинув один – і поранено семеро військовослужбовців.
    Під час бою у Широкиному бійцями батальйону "Донбас" захоплено БМП із повним боєкомплектом.
  • СБУ повідомляє про запобігання безлічі терактів всією територією України та затримання великої кількості фур із контрабандними продуктами, які намагалися прорватися на окуповану територію.

Україна та світ

  • Міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Йилдиз заявив, що країна не піде на поступки Росії і не стане звичайним транзитером, оскільки це суперечить її економічним інтересам. Проблема не може бути розв'язана простим наданням знижки на газ. Росія будує нові гілки газопроводу через Туреччину за свій рахунок.
  • Президент Франції Олланд за результатами грецької кризи пропонує створити уряд єврозони та парламентський орган, відповідальні за прийняття рішень.

Тренди


  • Експерти заявляють, що Україна, підписавши другі мінські угоди, взяла на себе зобов'язання з проведення конституційної реформи, із доданням особливого статусу частині територій Донбасу, та амністії бойовиків, причому ці дії не пов'язані з виконанням Росією та підконтрольними їй бойовиками своєї частини домовленостей. Тому внесення до тексту Конституції посилань на закон порушує рівність прав громадян різних регіонів України та робить безглуздими жертви під час бойових дій у Донбасі. Винних у вбивствах і порушеннях прав людини бойовиків все одно буде амністовано. Незважаючи на це, президент Порошенко заявляє, що у запропонованому варіанті змін до Конституції немає загрози для суверенітету України.

No comments:

Post a Comment