July 19, 2015

18.07.2015 Україна: Головні теми доби - На Закарпатті триває військова операція із затримання бійців "Правого сектора"

Головні події і теми дня 18.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На Закарпатті триває військова операція із затримання бійців "Правого сектора".
  • Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що в Латвії заарештовано гроші та активи олігарха Курченка.
  • Нова російська помічниця одеського губернатора Саакашвілі вважає анексію Криму такою, що відбулася.

В Україні

  • Маріупольський суд звільнив під заставу чиновницю, затриману СБУ за підозрою в сепаратизмі, яка в травні 2014 організувала референдум в місті.
  • Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради із розслідування подій у Закарпатті допитано депутата Ланьо та представника "Правого сектора". Глава облдержадміністрації Москаль заявив, що колишній керівник області фінансував "Правий сектор". За повідомленнями місцевих ЗМІ, військові підрозділи із застосуванням бойових вертольотів і бронетехніки проводять операцію із затримання бійців ПС, що переховуються в гірській місцевості. Активісти партії оголосили про зняття пікету біля адміністрації президента, однак закликають громадян зібратися на віче, плановане на Майдані 21 липня.
  • Фракція партії "Самопоміч" у Верховній Раді відкликала свого депутата Пташник із Конституційної комісії за те, що вона голосувала за президентський проект змін до Конституції. Раніше з цієї самої причини депутата Гопко було звільнено з посади голови парламентської комісії із закордонних справ.

Війна

  • Бої у Донбасі поновилися з новою силою всією лінією зіткнення. Бойовики обстрілюють окупований Донецьк із різних напрямків для створення видимості порушення перемир'я з боку української армії. Обстрілу та атакам піддалися населені пункти в околицях Маріуполя, Донецька, Попасної, Луганська. Бойовики використовують танки, важку артилерію і РСЗВ. У деяких випадках українське командування віддає наказ про відкриття вогню у відповідь. Сили АТО готуються до наступу бойовиків на кількох напрямках. За добу, за офіційними даними, загинув – один і поранено п'ятеро українських військових.
  • Генеральний штаб повідомив про демобілізацію майже 40 тис. військовослужбовців, призваних у першу та другу хвилі мобілізації.
  • До Одеси доставлено ​​другу партію (100 шт.) броньованих позашляховиків Humvee.

Україна та світ

  • Духовний лідер Ірану аятолла Хаменеї заявив, що, незважаючи на ядерну угоду зі США, країна не відмовиться від своєї політики та не підкорятиметься диктату Заходу.

Тренди

Експерти з міжнародного права вказують, що Захід вимагає від України виконання мінських домовленостей у частині зміни Конституції, оскільки в тексті документа ця умова прямо не пов'язане з припиненням вогню, обміном полоненими та виведенням техніки і військ з території України. У той самий час вимоги до Росії, яка відверто ігнорує ці угоди, є декларативними.
За українським законодавством статус мінських угод не визначено, вони не є міжнародним договором, їх не ратифіковано парламентом, проте президент Порошенко наполягає на їх безумовному виконанні.

No comments:

Post a Comment