July 17, 2015

16.07.2015 Україна: Головні теми доби - Парламент у першому читанні ухвалив зміни до Конституції

Посол США в Україні Пайетт і представник Держдепартаменту США Нуланд у Верховній Раді
Посол США в Україні Пайетт і представник Держдепартаменту США Нуланд у Верховній Раді

Головні події і теми дня 16.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламент у першому читанні ухвалив зміни до Конституції.
  • Депутати проголосували за закони, необхідні для отримання міжнародних кредитів.
  • Президент Порошенко впевнений у продовженні агресії Росії.
  • Власники автомобільних точок продажу кави перекрили рух Хрещатиком.
  • Голова Закарпатської облдержадміністрації пообіцяв повністю перекрити контрабанду.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні та направила до Конституційного суду зміни до Конституції, запропоновані президентом Порошенком. В основному тексті закону з'явилося посилання на особливий статус окремих районів Донбасу, якого вимагав Путін під час зустрічі з Порошенком у Мінську. Префектам (представникам президента) надано відібрані у прокуратури повноваження з нагляду за виконанням законів.
    Депутати прийняли низку законів, які уряд вважає необхідними для отримання іноземної допомоги на суму понад $3 млрд. Зокрема, прийнято закони, які дозволяють відчужувати майно боржників на користь "Нафтогазу"; про вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб і виведення з ринку неплатоспроможних банків; про формування тарифів на комунальні послуги та доведення їх до економічно обґрунтованого рівня; про підвищення ефективності діяльності антикорупційного бюро.
    У першому читанні схвалено фінансування діяльності політичних партій із бюджету, за винятком участі у виборах, починаючи з 2017 року.
  • Заступник генерального прокурора Сакварелідзе заявив, що, відповідно до закону про реформу прокуратури, кількість прокурорських працівників буде скорочено на 3 тис. осіб; прокуратури буде укрупнено та реорганізовано, за рахунок чого з'явиться можливість підняти заробітну плату співробітникам відомства.
  • Група Приват подала позов на "Нафтогаз" до лондонського суду за порушення аукціонної угоди власниками "Укрнафти". Глава "Нафтогазу" Коболєв заявив, що поки юристи підприємства не вивчили позов, він не може дати коментарі з цього приводу. Кандидатуру на посаду голови правління "Укрнафти" громадянина Великої Британії запропоновано підприємствами, що пов'язані з "Приватом".
  • НБУ продовжує утримувати офіційний курс гривні на рівні 21,99 грн/$ (-0,12 грн), 23,89 грн/€ (-0,44 грн), 3,86 грн/10 руб (-0,04 грн) .

Війна

  • Ситуація в Донбасі залишається стабільно напруженою, унаслідок обстрілів поранено 11 військовослужбовців. Інтенсивні бої тривають в околицях Донецька. За повідомленнями спостерігачів, російські війська та підрозділи бойовиків ведуть активну диверсійну діяльність у тактичних та оперативно-тактичних тилах української армії.
    Черговий російський конвой вторгся на територію України, прикордонникам не надано можливості перевірити його вміст. Український учасник спільного центру з контролю та координації припинення вогню Таран заявив про ігнорування місією ОБСЄ вимог про перевірку місць базування техніки бойовиків.
    Президент Порошенко заявив, що, за даними розвідки, Росія готова почати новий наступ.
  • Пошукова група з розшуку загиблих українських вояків "Чорний тюльпан" призупинила свою діяльність у зоні бойових дій через брак коштів. Волонтери скаржаться на відсутність державного фінансування, небажання влади допомагати та відмову в наданні статусу учасників бойових дій.
  • МЗС України за матеріалами розслідування СБУ оголосив персоною non grata виконувача обов'язків Генерального консула РФ в Одесі та вислав його з території країни.

Україна та світ

  • Депутати Верховної Ради звернулися до ООН із проханням про створення міжнародного трибуналу щодо розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH-17.
    СБУ заявляє, що слідчим відома вся інформація про комплекс ППО, з якого було здійснено запуск.
    Президент Росії Путін виступив проти створення трибуналу. Президент Порошенко заявив про передбачуваність реакції РФ на створення трибуналу.
    Міністр закордонних справ Великої Британії Хеммонд вважає неприпустимим перешкоджання створенню трибуналу для здійснення правосуддя.
    Держсекретар США Керрі підтверджує версію слідства Нідерландів про те, що літак в небі над Донбасом збито ракетою "земля-повітря" із комплексу ППО "БУК" з території, контрольованої бойовиками.
  • Міністерство фінансів Греції повідомило, що банки країни буде закрито до 20 липня.

Тренди


  • Експерти Vox Ukraine вважають, що зміни до Конституції, проголосовані парламентом, закріплюють повноваження префектів, які є представниками президента, у блокуванні діяльності органів місцевого самоврядування. Наявні потенційні суперечності в механізмі контролю за рішенням Президента про розпуск місцевих рад, пов'язані із залежністю судів від президентської влади. Зберігається конфлікт інтересів між президентом і кабінетом міністрів у частині контролю над діяльністю префектів. Планованими змінами усувається можливість впливу парламенту на діяльність префектів і місцевих органів влади.
    Експерти вважають за необхідне остаточне визначення моделі влади, яку будує Україна, – як у США, де президент є главою уряду, або парламентську, як у Німеччині чи Ізраїлі, де президента наділено тільки представницькими функціями.

No comments:

Post a Comment