July 06, 2015

05.07.2015 Україна: Головні теми доби - Україна відзначила день Військово-морських сил

Україна відзначила день Військово-морських сил
Україна відзначила день Військово-морських сил

Головні події і теми дня 05.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відзначила день Військово-морських сил.
  • Референдум у Греції сказав "ні" кредиторам.

В Україні

  • Україна відзначила день Військово-морських сил. Командувач ВМС Гайдук заявив, що до кінця року флот отримає два артилерійских катери. Переговори з Росією про повернення військових кораблів тривають. Термін експлуатації більшості кораблів спливає в найближчі кілька років, тому флот потребує прискореної модернізації і нарощуванні. Голова Одеської облгосадаміністраціі Саакашвілі запропонував віддати Будинок профспілок під штаб флоту.
  • Нові патрульні поліцейські приступили до несення служби в Києві. Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що вони працюють в правовому полі, незважаючи на те, що закон про їх діяльність ще не прийнято. Прем'єр-міністр Яценюк переконаний, що нова патрульна поліція незабаром з'явиться у всіх населених пунктах України та працюватиме за західними стандартами.

Війна

  • Незважаючи на зовнішнє скорочення напруженості в зоні конфлікту в Донбасі, українська армія продовжує зазнавати втрат – унаслідок підриву на міні загинуло п'ятеро – і поранено троє військовослужбовців. Бойові дії йшли в околицях Донецька, Горлівки, а також у районі траси "Бахмутка". У Широкиному зіткнень не зафіксовано.
  • На думку глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського, кордон із Росією слід перекрити за допомогою миротворчих сил та ОБСЄ, після чого Україна зможе відновити контроль над окупованими територіями за два тижні.
  • Глава СБУ Грицак завив, що потенційно небезпечними регіонами щодо сепаратизму залишаються Харків, Одеська, Запорізька, Херсонська та Миколаївська області, де служба вживає превентивних заходів.

Україна та світ

  • Громадяни Греції проголосували на референдумі проти прийняття умов міжнародних кредиторів. Уряд країни готується до нового етапу переговорів з кредиторами та ЄС, виходячи із результатів референдуму. Міністр фінансів Варуфакіс заявив, що країна може випустити боргові розписки та розплачуватися ними з громадянами. У Європі серйозно розглядають варіанти виходу країни з єврозони, проте європейський Центробанк має намір зберегти поточну програму підтримки ліквідності грецьких банків. Голови найбільших економік Європи – Німеччини та Франції мають намір зустрітися 6 липня для обговорення ситуації навколо Греції. На 7 липня глава Євросоюзу Туск скликає екстрений саміт лідерів ЄС.
  • Держсекретар США Керрі заявляє, що переговори з Іраном про згортання його ядерної програми близькі до завершення, залишилося узгодити кілька спірних ключових моментів.
  • У Гельсінкі без участі Росії відкрилася щорічна конференція Парламентської асамблеї ОБСЄ. Однією з головних її тем стане ситуація в Україні.

Тренди


  • На думку економіста Ослунда, Європі слід переглянути програму співпраці з Грецією та переорієнтуватися на Україну. Деякі експерти вважають, що президент РФ Путін використовує Грецію як таран для розвалу ЄС та єврозони. Україна може стати гідною заміною Греції, яка де-факто вже втрачена для Євросоюзу. Продовження фінансової підтримки Греції без проведення реформ, які дозволять повернути отриману допомогу, може завдати істотного удару європейській економіці.

No comments:

Post a Comment