May 18, 2015

Україна: Головні події тижня 11–17 травня 2015

Дайджест основних подій тижня 1117 травня 2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Спроби американської та європейської дипломатії запобігти ескалації у Донбасі – Переговори про реструктуризацію державного боргу – День народження Савченко – Закони про воєнний стан і боротьбі з тероризмом – Приватизація – Саакашвілі очолив Раду реформ

В Україні

  • Прийнято зміни до закону про воєнний стан, що передбачають розширення переліку заходів цього періоду та їх деталізацію; посилення гарантій діяльності президента та органів влади; уточнення порядку запровадження та скасування такого режіму. Демобілізованних військовослужбовців оперативного резерву можуть призвати повторно в умовах воєнного стану. Змінено закон про боротьбу з тероризмом, який розширює права оперативного управління антитерористичними операціями. Новою редакцією закону про рекламу обмежено обсяг телевізійної реклами – до 15 % ефірного часу протягом кожної години. Посилено відповідальність за перешкоджування професійній діяльності журналістів. Заборонено дострокове зняття депозитів, якщо це не передбачено умовами договору з банком. Посилено соціальні гарантії учасників бойових дій. Релігійні організації звільнено від сплати податку на житлову й нежитлову нерухомість. Законодавчо врегульовано права, обов'язки та відповідальність співвласників багатоквартирних будинків, що дозволить їм самостійно вибирати організацію з обслуговування.
  • Кабінет міністрів затвердив перелік із більш ніж 300 державних підприємств для приватизації у 2015 році. Серед них – ключові об'єкти електроенергетики та вугільної промисловості. Депутати Верховної Ради не підтримали запропоновані зміни до закону про приватизацію.
  • "Укрзалізниця" не змогла вчасно погасити зобов'язання з раніше виданих кредитів та оголосила технічний дефолт.
  • Колишній президент Грузії Саакашвілі очолив Раду реформ при президентові України. Сенатор Маккейн відмовився від участі в Раді, оскільки це заборонено Конституцією США.
  • Президент Порошенко, нарешті, підписав закони про декомунізацію, доступі до архівів репресивних органів і правовий статус борців за незалежність України.
  • В Україні почала роботу місія МВФ з метою перегляду програми розширеного фінансування. Український уряд має ще місяць для врегулювання відносин з кредиторами до наступного засідання оціночної місії МВФ у червні, яка має ухвалити рішення про виділення чергових траншів за програмою розширеного кредитування. Міністр фінансів Яресько визнала, що переговори з кредиторами йдуть дуже важко.
  • ЄБРР погіршив прогноз падіння ВВП України в 2015 році з 5 до 7,5 %.
  • Заяви голови Верховної Ради Гройсмана та прем'єр-міністра Яценюка про необхідність прозорого формування та аудиту комунальних тарифів свідчать про зростаюче розуміння владою можливості великих соціальних потрясінь, здатних завдати серйозного удару обороноздатності та економічній системі України.
  • Громадськість відзначила день народження депутата Верховної Ради та ПАРЄ Надії Савченко, яку влада РФ насильно утримує у в'язниці за підозрою у вбивстві російських журналістів під час боїв під Луганськом. Прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що справа Савченко не пов'язане з мінськими угодами. Більшість громадських активістів переконані, що Савченко можна було б звільнити із російської в'язниці за бажання керівництва країни,

Війна в Україні

  • Не припиняються бойові дії у Донбасі. Щодня гинуть і дістають поранень по кілька військовослужбовців, волонтерів і мирних жителів. Під безперервними обстрілами бойовиків – населені пункти в околицях Донецька: Авдіївка, Мар'їнка, Піски, а також Дзержинськ, Широкине, Кримське, Щастя, Станиця Луганська. Гібридні російські війська використовують проти української армії важку бронетехніку, артилерію та РСЗВ, що підлягають відведенню за мінськими угодами.
  • Генштаб повідомив, що на кордоні зосереджено російські війська чисельністю близько 50 тис. осіб, на українській території їх ще близько 9 тис., крім 40 тис. російських найманців і місцевих бойовиків. Постачання техніки, палива, боєприпасів ідуть безперервним потоком через неконтрольовані ділянки російсько-українського кордону. За допомогою російських фахівців бойовиками відновлено найбільший залізничний вузол Дебальцеве, що використовується як перевалочноя база для перекидання військ і техніки.
  • Президент Порошенко заявляє про безальтернативність мінських угод і прискорює роботу підгруп тристоронньої координаційної групи.
  • Генеральний штаб відзвітував про 95 % -у готовність першої лінії оборонних споруд у Донбасі.
  • В Україні офіційно зареєстровано понад 850 тис. вимушених переселенців із Криму й Донбасу.

Україна та світ


  • Радник Держсекретаря США Нуланд під час офіційного візиту до України зустрілася з президентом, прем'єр-міністром і спікером Верховної Ради. Вона запевнила керівництво країни в підтримці США та розширенні участі в реалізації мінських угод. Після Києва Нуланд продовжила переговори в Москві.
  • У Сочі відбулися переговори Держсекретаря США Керрі з президентом РФ Путіним і міністром закордонних справ Лавровим. Керрі зажадав припинення вогню проросійськими бойовиками та попередив керівництво Росії, що пом'якшення санкцій можливе лише після повного виконання мінських угод. Російська влада визнала, що переговори не принесли значних результатів.
  • У Німеччині відбулися переговори президента Порошенка та канцлера Меркель. Порошенко не вбачає альтернативи мінським угодами та наполягає на мирному врегулюванні конфлікту. Меркель підтвердила, що мінські угоди не виконуються.
  • Прем'єр-міністр Яценюк у ході робочого візиту до Франції домовився з президентом Франції Олландом про проведення восени в Парижі інвестиційного саміту для України. Ішлося також про участь французьких підприємців у приватизації державних підприємств і відновленні української економіки.
  • В Анталії (Туреччина) відбулося засідання комісії Україна – НАТО. Генеральний секретар НАТО Столтенберг анонсував проведення восени цього року спільних навчань Альянсу та української армії.
  • Опубліковано доповідь російського опозиціонера Нємцова "Путін. Війна" з доказами військового вторгнення Росії до України.
  • Після скасування санкцій Іран здатний забезпечити до половини обсягу поставок нафти до Європи.

No comments:

Post a Comment