March 18, 2015

17.03.2015 Україна: Головні теми доби - Минув рік з незаконного "референдуму" про приєднання Криму до Росії

09.03.2015 Україна: Головні теми доби -

Головні події і теми дня 17.03.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

Райони Донбасу, підконтрольні терористам, дістануть особливого статусу після виведення незаконних збройних формувань. Верховна Рада звернулася до ООН із проханням про введення миротворців. Минув рік з незаконного "референдуму" про приєднання Криму до Росії.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради схвалили надання особливого статусу місцевого самоврядування окремим районам Донецької і Луганської областей. Умовами надання особливого статусу стали: видалення з територій усіх незаконних збройних формувань, відновлення контролю української влади над ними, проведення позачергових місцевих виборів, відповідно до вимог Конституції, під контролем міжнародних спостерігачів.
    Частину районів Донбасу визнано тимчасово окупованими територіями до моменту виведення звідти бойовиків і відновлення контролю над державним кордоном.
    Проти постанови голосували представники "Батьківщина" та Радикальної партії, які заявили про те, що постанова зраджує національні інтереси України та порушує Конституцію. Провладні політологи звинуватили їх у підтримці позиції Кремля, зриві мінських угод та ескалації конфлікту в Донбасі.
  • Верховна Рада схвалила звернення до Ради безпеки ООН та ЄС про введення миротворчих сил у Донбас. Прес-секретар президента РФ Путіна заявив, що питання про введення миротворців Україна має вирішити шляхом переговорів з представниками "республік" Донбасу.
  • Парламент дозволив допуск на територію країни в 2015 році військових підрозділів Польщі та США для проведення спільних навчань.
  • Кабінет Міністрів уточнив перелік населених пунктів і територій, які повністю або частково не контролюються органами державної влади. До списку потрапили міста й селища на лінії бойових дій або такі, що безпосередньо прилягають до цих районів, – Авдіївка, Піски, Дзержинськ, Мар'їнка, жителі яких вимушені були покинути свої житла через обстріли та руйнування, проте не змогли отримати статус тимчасових переселенців.
  • Агентство Fitch знизило довготермінові рейтинги у валюті та гривні до дефолтного рівня "С" найбільшої енергетичної компанії ДТЕК, що належить олігарху Ахметову через слабку ліквідність компанії і нестачу коштів для погашення короткотермінових векселів.
  • Керівництво "Нафтогазу" передбачає, що ціна на природний газ, що буде озвучена "Газпромом" на майбутніх тристоронніх переговорах з Єврокомісією, не буде ринковою й може бути використана Росією як засіб тиску на Україну.
  • Вищий господарський суд остаточно повернув у власність держави магістральні нафтопроводи, побудовані за часів СРСР, які мали перейти під контроль України після його розвалу. Весь цей час ними незаконно користувалася комерційна російська структура.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ініціював ліквідацію двох банків із категорії середніх – VAB Bank і CityCommerceBank.
  • Міністр фінансів Яресько вважає, що програма розширеного кредитування МВФ зможе тільки стабілізувати фінансову систему. Для забезпечення зростання економіки потрібна додаткова допомога від міжнародних донорів.
  • Незважаючи на задекларовані НБУ та урядом параметри валютного коридору, закладені в бюджет, офіційний курс гривні знову знижено: 22,25 грн/$ (+0,48 грн), 23,49 грн/€ (+0,46 грн), 3,58 грн/10 руб (+0,03 грн).

Театр воєнних дій

  • Троє українських військовослужбовців загинули в результаті обстрілу терористів. Незважаючи на втрати, штаб АТО вважає, що ситуація в регіоні стабілізується. Спостерігачі фіксують концентрацію підрозділів бойовиків і російських військ на трьох основних напрямках. Вони маскують техніку в житлових будинках і на території промислових об'єктів.
  • Генеральний штаб визнав винуватцем ДТП в Костянтинівці нетверезого військовослужбовця та сприяє проведенню розслідування військовою прокуратурою. Призвідник масових заворушень серед місцевого населення затриманий міліцією, однак спроби розгойдати ситуацію тривають.
  • 17 березня виповнився рік з дня оголошення результатів незаконного референдуму про приєднання Криму до Росії, що проходив під контролем її військ. Правозахисна організація Amnesty International у доповіді, присвяченій річниці окупації, заявила, що кримська влада системно порушує права людини, зафіксовані випадки викрадення й тортур, забороняються мітинги та діяльність організацій корінного народу – кримських татар.
  • Російське командування намагається підпорядкувати собі окремі формування бойовиків і знищує тих, хто відмовляється перейти під загальне командування "армії Новоросії". 17 березня ще одне непідконтрольне угруповання розгромлено в Макіївці.

Україна та світ

  • На зустрічі в Брюсселі міністри закордонних справ ЄС не змогли дійти згоди щодо рішення про дострокове продовження санкцій проти Росії, незважаючи на зусилля США, Великобританії, Польщі та країн Балтії. Проти виступають Італія, Іспанія та Франція, які наполягають на продовженні санкцій лише при порушенні Росією мінських угод, не беручи до уваги події у Дебальцевому. Рішення про продовження санкцій може бути перенесено на червень.
  • На думку президента США Обами, продовження санкцій проти РФ дозволить досягти сталого припинення вогню в Донбасі та виконання мінських угод у повному обсязі.
  • ПАРЄ готується оголосити доповідь про ситуацію в Україні. У ній підкреслюється, що в Донбасі немає міжрелігійних, етнічних або інших підстав для громадянської війни. Доповідач Зеленкова зафіксувала, що ключову роль у конфлікті відіграє Росія, яка не тільки постачає в зону бойових дій зброю та найманців, а й здійснює військове та політичне командування "республіками" Донбасу, веде пропагандистську та інформаційну війну проти України та світової спільноти.

Тренди

  • На думку політичних аналітиків та експертів, "особливий статус" окремих регіонів Донбасу суперечить Конституції і порушує її основоположні принципи, надаючи територіям, контрольованим терористами, гарантоване бюджетне фінансування на шкоду іншим регіонам. Закон прийнято в термін, зазначений в ультиматумі лідерів "республік" Донбасу, за безпосереднього тиску президента Порошенка на підконтрольні йому фракції парламенту.
  • Визнання частині Донбасу окупованою територією без зазначення того, хто її окупував і введення воєнного стану спрямовано на заморожування конфлікту, створення умов для розкрадання міжнародної допомоги на відновлення регіону та організації потоку контрабанди товарів і зброї на решту території України.
  • За рік, що минув з фактичної анексії Криму Росією, влада України не подала в міжнародні суди позови про компенсацію матеріальних збитків. Закон про "вільну економічну зону" суперечить Конституції, фактично легітимізує приєднання півострова та порушує міжнародні санкції, введені щодо компаній, які ведуть бізнес на його території.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявляє, що ЄС побоюється вводити безвізовий режим з Україною через війну в Донбасі. Одночасно українська влада намагається заморозити конфлікт, що може зірвати прийняття Євросоюзом рішення про скасування віз.

No comments:

Post a Comment