March 12, 2015

11.03.2015 Україна: Головні теми доби - МВФ схвалив нову програму кредитування України

МВФ схвалив нову програму кредитування України

Головні події і теми дня 11.03.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

МВФ схвалив нову програму кредитування України. Замість джевелінов Україна отримає від США джипи та безпілотники.

В Україні

  • МВФ схвалив програму розширеного кредитування економіки України на загальну суму $17,5 млрд терміном на чотири роки. Перший транш кредиту в сумі $5 млрд очікується найближчим часом, із них $ 2,7 млрд – буде спрямовано на підтримку бюджету країни. Умови виділення та обсяг наступних траншів визначатимуться за мірою виконання програми реформ.
    Основними напрямками цієї програми, на думку МВФ, мають стати забезпечення фінансової стійкості; сильна монетарна політика; відновлення довіри до банківської системи; зміцнення державних фінансів; підтримка найбільш уразливих груп населення; структурні реформи державного апарату; дерегуляція; податкова, судова, антикорупційна реформи; реструктуризація Нафтогазу.
  • МВФ оновив макроекономічний прогноз для України: падіння ВВП – 5,5 %, зростання інфляції – до 27 %. Через девальвацію гривні та збільшення запозичень держборг зросте до 94 % ВВП, а сукупний зовнішній борг – до 158 ВВП. У 2016 році можливе невелике зростання ВВП.
  • Нацбанк знову зміцнив офіційний курс гривні: 21,55 грн/$ (-0,18 грн), 23,14 грн/€ (-0,44 грн), 3,55 грн/10 руб. (-0,07 грн).

Театр воєнних дій

  • Бойовики продовжують підготовку до наступу – приховано перекидають до передової техніку та підкріплення, проводять розвідку боєм на можливих напрямках атаки. Унаслідок обстрілів та атак бойовиків загинув – один і поранено кілька українських військовослужбовців.
  • Процес створення "армії Новоросії" фактично завершено. У її складі – понад 30 тис. осіб, серед них більше 80 % – російські військові та найманці.
  • За даними ООН, кількість тимчасових переселенців і біженців зі східної України та Криму досягло 1,8 млн осіб.

Україна та світ

  • Туреччина стурбована зростаючою залежністю від поставок російського газу, що вже призвело до затримки реалізації проекту "Турецький потік". Вона вимагає від Росії, що відмовилася від проекту "Південний потік", додаткових знижок на газ.
  • США ввели санкції щодо деяких осіб режиму колишнього президента Януковича та осіб, пов'язаних з агресією Росії в Україні, а також проти Євразійського союзу молоді та Російського національного комерційного банку.
  • На думку президента США Обами, поставки летальної зброї Україні можуть викликати відповідну реакцію Росії, яка підтримує бойовиків Донбасу, і посилити протистояння. Прес-секретар Білого дому Ернст заявив, що нинішні санкції проти Росії поки не принесли істотних результатів, за ескалації конфлікту їх буде розширено.
  • МЗС РФ допускає можливість розміщення російської ядерної зброї у Криму.
  • Уряд Франції взяв на себе відповідальність за відмову поставити в Росію вертольотоносці класу "Містраль".

Тренди


  • Більше половини українських підприємств не відреагувало зростанням заробітних плат на різку девальвацію гривні та зростання цін. Більшість власників бізнесу розглядає варіанти скорочення персоналу. Частина компаній, які мають намір підвищити зарплати, зроблять це вибірково – тільки особливо цінним співробітникам.

No comments:

Post a Comment